ISTANBUL // 30.04 – 04.05.2024 // 5 DANA – AVIONOM IZ SARAJEVA - objavljeno: 20.02.2024 | kategorija: 1. Maj

ISTANBUL 01. MAJ 2024

30.04. – 04.05.2024.

Istanbul, univerzalna ljepota u kojoj pjesnik i arheolog, diplomata i trgovac, princeza i mornar, sjevernjak i zapadnjak vrište s istim divljenjem. Cijeli svijet misli da je ovaj grad najljepše mjesto na svijetu.

 

CIJENA ARANŽMANA:  899,00 KM

Cijene izražee po osobi u dvokrevetnoj / trokrevetnoj sobi.

Cijene za djecu:

Dijete od 0 do 2 godine u pratnji dvije odrasle osobe  – 50,00 KM

Dijete od 2 do 6 godina u pratnji dvije odrasle osobe  – 639,00 KM

Dijete od 6 do12 godina u pratnji dvije odrasle osobe – 769,00 KM

 

CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:
- Avio karta na relaciji Sarajevo-Istanbul-Sarajevo (Turkish Airlines)

- Aerodromske takse
- Smještaj u hotelu na bazi 4 noćenja sa doručkom
- Transfer aerodrom-hotel-aerodrom
- Organizacija putovanja
- Pratilac grupe

 

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:
- Doplata za jednokrevetnu sobu 260,00 KM
- Fakultativni izleti prema programu

- Ulaznice u objekte
- Putno-zdravstveno osiguranje 10,00 KM
- Ostale usluge koje nisu izričito navedene u ovom programu

 

PROGRAM PUTOVANJA:

  1. DAN  30. april / utorak   SARAJEVO  –  ISTANBUL

Sastanak na sarajevskom aerodromu 2 sata prije leta. Polazak za Istanbul u 09:10h. Po dolasku u Istanbul (12:05h po lokalnom vremenu), te nakon pasoške i carinske kontrole transfer prema hotelu. Uz informacije o najljepšem gradu u Turskoj, doživjet ćete ugodnu vožnju, uz obalu mora i uživati u živopisnim cvjetnim pejzažima. Po dolasku u hotel, prijava i smještaj u sobe. Slobodno poslijepodne. Noćenje.

  1. DAN  01. maj / srijeda   ISTANBUL

Doručak u hotelu. Za ovaj dan predlažemo fakultativni izlet obilazak Istanbula. Odlazak do Sultanahmeta, te posjeta Hipodromu, zatim posjeta Plave džamije, monumentalnog zdanja i posljednje velike kraljevske džamije, koju je sa šest minareta izgradio Mehmet Aga da bi nadmašio poznatu Aja Sofiju. Šetnja pored Aja Sofije toliko spominjane i najpoznatije građevine Istanbula sagrađene u doba cara Justinijana, koja je prvobitno bila najveća crkva u Vizantskom carstvu, a naknadno pretvorena u džamiju te je danas jedno od najvećih graditeljskih dostignuća. Nakon toga posjeta Cisternama i Kapali čaršiji. Slobodno vrijeme. Individualni povratak u hotel. Noćenje.

  1. DAN  02. maj / četvrtak   –       ORTAKOY – TAKSIM

Doručak. Poslije doručka fakultativni izlet koji uključuje krstarenje Bosforom, obilazak četvrti Ortakoy i Taksima. Vožnja brodicom po Bosforu (cca 1,5h-2h)  ispod Bosforskog mosta koji spaja dva kontinenta, a između dva kontinenta uz razgledanje grada sa Bosfora: Zlatni Rog – najljepši dio Istanbula, Galata most i Galata kula, Džamija Selimija, Dolmabahče palata – posljednje sjedište sultana, Bešiktaš, Ortakoj kvart, Rumeli hisar – čuvena vizantijska tvrđava, Jedi kule (sedam kula) i mnoge vile turskih milionera koje se nalaze uz samu obalu Bosfora (Azijska strana Istanbula). Nakon krstarenja posjeta Ortakoya najpoznatijem izletištu osmanskih vladara. U njemu se nalazi veliki broj restorana, barova, prodavnica i shooping centar. U Ortakoyu morate probati najljepši krompir (kumpir) i čuvene vafle. Nakon  kraće pauze vozimo se prema Taksimu, slobodno vrijeme za šetnju Istiklal ulicom prepunom trgovina, kafića i restorana. Povratak u hotel. Noćenje.

  1. DAN  03. maj / petak    –     ČAMLIDŽA – BAGDAD ULICA

Doručak. Slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti ili mogućnost fakultativnog izleta koji započinjemo posjetom čuvene Sulejmanija džamije, vrhunskog djela najpoznatijeg osmanlijskog arhitekte Mimara Sinana. Džamija je izgrađena u oblasti Sultan Ahmet, vjerovatno najvažnijem dijelu Istanbula odakle su osmanski sultani vladali svijetom, a gdje se danas nalaze prvorazredne historijske građevine. Zatim odlazimo na vidikovac Čamildža odakle se pruža najljepši pogled na Istanbul, Bosfor i njegove mostove.

Nakon toga slijedi odlazak do Kadikoya i čuvene  Djevojačke kule (danas svetionik). Ova kula je jedan od simbola Istanbula i nalazi se na Bosforu. Legenda kaže da je car sagradio kako bi spasio svoju kćerku  na osnovu proročanstva po kojem će princeza umrijeti od ujeda zmije. Ova izolovana kula nije uspjela da izmijeni sudbinu careve kćerke koja je jednog dana poslala sluge po jabuke u čijoj korpi se krila i zmija koja ju je ujela.  Ukoliko vremenski uslovi budu dozvoljavali posjetićemo čuvenu  Bagdad ulicu ili odlazak u jedan od obližnjih shopping centara. Povratak u hotel. Noćenje.

  1. DAN  04. maj / subota     ISTANBUL – PIERRE LOTTI -  EYUP – BALAT – SARAJEVO

Nakon doručka odjava iz hotela. Koferi ostaju na recepciji do transfera na aerodrom. Slobodno vrijeme ili fakultativno odlazak do vidikovca Pieere Lotti, odakle se pruža najljepši pogled, vidi se cijeli Istanbul, Bosfor i njegovi mostovi – jedan od najljepših utisaka koje ćete ponijeti kući.

Slijedi obilazak kvarta Eyup i obilazimo džamiju Eyup Sultan koju opisuju kao jednu od omiljenih džamija u islamskom svijetu, naročito za posjetioce iz inostranstva. Smještena na mjestu gdje se gradske zidine sastaju sa Zlatnim rogom, “najsvetija” džamija i turbe Eyup Sultanu su jedna od lokacija koja privlači najveći broj turista u Gradu na Bosforu.  Nakon obilaska nastavljamo prema Balatu, Boemskoj četvrti koja se nalazi na evropskoj strani grada. Prepun je  historijskih zdanja i šarmantnih kafića, ima atmosferu koju nećete pronaći u nekom drugom dijelu Istanbula. Kraći razgled i foto pauza. Povratak u hotel, preuzimanje prtljaga i transfer na aerodrom, koji je predviđen u 15:00 h. Let Istanbul – Sarajevo u 19:00 h sa predviđenim dolaskom u Sarajevo u 19:50 h (po lokalnom vremenu).

KRAJ USLUGE.

Napomene:

  • Organizator zadržava pravo promjene cijene u slučaju promjene kalkulativnih elemenata od strane avio kompanije.
  • Ukoliko se ne ispuni kvota za minimalni broj prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo otkaza aranžmana, o čemu je dužan pismeno obavijestiti putnike najkasnije 5 dana prije početka putovanja.
  • STORNIRANJE PUTOVANJA OD STRANE PUTNIKA:
  • 5% ako se putovanje otkaže od dana potpisa ugovora do 45 dana prije početka putovanja (blagovremeni otkaz)
  • 10% za otkaz od 44 do 30 dana prije početka putovanja
  • 20% za otkaz od 29 do 20 dana prije početka putovanja
  • 40% za otkaz od 19 do 15 dana prije početka putovanja
  • 80% za otkaz od 14 do 10 dana prije početka putovanja
  • 95% za otkaz od 9 do 6 dana prije početka putovanja
  • 100% ako se putovanje otkaže od 5 do 0 dana prije početka putovanja ili kada putovanje već započne, ili u toku putovanja
  • Aviokompanija zadržava pravo promjene satnice letova, u skladu sa propisima koji postoje u međunarodnom avio saobraćaju. Agencija nije odgovorna za otkazivanje, odgađanje, kašnjenje letova ili izgubljenu prtljagu.
  • Prilikom rezervacije, potrebno je uplatiti min. 40% od ukupne cijene aranžmana. Ostatak uplate najkasnije 20 dana prije polaska.

 

*PREDLAŽEMO UPLATU OSIGURANJA OD OTKAZA PUTOVANJA*