PORTO I LISABON 30.04 – 06.05.2024. // 7 dana / 6 noćenja - objavljeno: 05.01.2024 | kategorija: 1. Maj

PORTO I LISABON

30.04 – 06.05.2024.  -    7 dana / 6 noćenja – avionom

 

Cijena aranžmana:

1.899,00 KM- po osobi u dvokrevetnoj sobi

2.529,00 KM- po osobi u jednokrevetnoj sobi

  

Cijena aranžmana uključuje:

-        Avio karta na relaciji Sarajevo-Porto -/- Lisabon-Sarajevo (Austrian airlines/Lufthansa)

-        Kofer do 23 kg po osobi + ručni prtljag do 7kg

-        Smještaj u Portu u hotelu 4*, na bazi 2 noćenja sa doručkom

-        Smještaj u Lisabonu u hotelu 4*, na bazi 4 noćenja sa doručkom

-        Lokalni vodič tokom boravka prema programu

-        Obilazak Porta (uključene ulaznice i posjeta podrumu vina sa degustacijom)

-        Obilazak Coimbre i Batalhe sa uključenim ulaznicama

-        Cjelodnevni izlet-obilazak Lisabona sa uključenim ulaznicama

-        Transfer aerodrom-hotel u Portu i hotel-aerodrom u Lisabonu

-        Svi transferi autobusom prema programu

-        Boravišna taksa

-        Organizacija putovanja i pratilac grupe

Cijena aranžmana ne uključuje:

-        Aerodromske takse 294,00 KM

-        Ručkovi i večere

-        Ostale usluge koje nisu navedene u programu

-        Napojnice za vodiča i vozača

-        Putno-zdravstveno osiguranje: 14,00 KM za osobe do 60 godina; 28,00 KM za osobe od 60 do 70 godina; 42,00 KM za osobe od 70 do 80 godina

-        Osiguranje od otkaza 70,00 KM

PROGRAM PUTOVANJA:

1. DAN 30. april / utorak Sarajevo  - PORTO

Sastanak grupe na aerodromu Sarajevo, 2 sata prije leta. Let za Porto preko Beča u 06:10h. Dolazak u Porto u 12:40h po lokalnom vremenu. Nakon obavljene pasoške kontrole, odlazak i prijava u hotel. Nakon prijave u hotel odlazimo u obilazak Porta. Posjetićemo “Stock Excange Palace”, ili kako se sada zove Palácio da Bolsa”, zgradu iz 19. vijeka u vlasništvu trgovačkog udruženja Porto, a nalazi se u bivšem privrednom i trgovačkom srcu Porta.Palača više ne djeluje kao berza, ali ostaje sjedište Udruge i uglavnom se koristi za velike događaje, poput službenih prijema. 1957. kraljica Elizabeta II je primljena u Palácio da Bolsa, na velikoj ceremoniji.Sagrađena je 1842. godine, nad ruševinama nekadašnjeg samostana St.Francis, koji je spaljen 1833. godine, za vrijeme građanskog rata. Između 1833. i 1842. godine, portonski biznismeni bavili su se trgovinom na ulicama, jer nisu imali nijednu zgradu za to, pa su koristili ovu palaču za te potrebe. Dalje ćemo obići Crkvu Svetog Franciska, koja je najpoznatiji gotički spomenik u Portu. Poznata je po svojoj izuzetnoj unutrašnjoj baroknoj dekoraciji. Nalazi se u historijskom centru grada i pod zaštitom je UNESCO-a.Srednjovjekovna jezgra grada naziva se Ribeira i savršena je tačka za odmor, ili ručak. Prošetaćemo ulicama Ribeire i otkriti njenu čar i šarene kuće kako bismo upili pravu atmosferu Porta. Obilazak završavamo u poznatoj Vila Nova de Gaia, gdje ćete imati priliku kušati poznata vina iz Porta i cijelog Portugala. Povratak u hotel. Noćenje.

2. DAN 01. maj / srijeda PORTO

Doručak u hotelu. Slobodan dan za individualne aktivnosti i istraživanje grada. Noćenje

3. DAN 02. maj / četvrtak  PORTO / COIMBRA / BATALHA  / FATIMA / LISABON

Nakon doručka odjava iz hotela i polazak prema U ranije dogovoreno vrijeme polazak prema Coimbri, prelijepom gradiću i jednom od najbitnijih gradova Portugala. Coimbra je bila prijestolnica Kraljevstva u 12. vijeku.Danas se u Coimbri nalazi jedan od najvažnijih univerziteta u Evropi – University of Coimbra. Nakon obilaska, odlazak u hotel, prijava, večera, noćenje.U ranije dogovoreno vrijeme polazak prema Batalhi, gdje ćemo posjetiti portugalsko Gotičko remek djelo koje je klasifikovano u UNESCO-ovu međunarodu listu kulturne baštine. Manastir Santa Maria Viktoria datira iz 14-16. vijeka i spada u jedno od nacionalnih obilježja. Specijalno priznanje moramo pokloniti kapeli Osnivača, kojom dominiraju veličanstveni mrlja-zastakljeni prozori ”Cloister”,  i nedovršena kapela (Manuelino). Nakon obilaska Batalhe nastavak putovanja prema Fatimi, obilazak svetišta i Nove Kapele. Nastavak putovanja za Lisabon. Po dolasku u Lisabon  prijava u hotel. Noćenje.

4. DAN

03. maj / petak

LISABON

Doručak u hotelu. U ranije dogovoreno vrijeme krećemo u obilazak jedne od najljepših evropskih metropola: Lisabon! Posjetit ćemo glavne gradske lokacije: Belém četvrt, slikovito područje zapadno od centra grada Lisabona, mjesto čvrsto povezano sa portugalskim pomorskim otkrićima prepuno historijskim spomenicima i brižno održavanim vrtovima; posjet spomenicima: Crkva Svetog Jeronima (1501), Belem toranj (1515) i spomenik pomorskim otkrićima (1960). Vožnja do starog grada. Gdje ćemo posjetiti Alfama četvrt, najstariji dio grada i posjetićemo Staru katedralu. Povratak u hotel, slobodno poslijepodne za šetnju,shopping….. Po dogovoru sa grupom odlazak na Fado show (fakultativno). Povratak u hotel. Noćenje.
“FADO DINNER & SHOW” – VEČERA UZ FADO MUZIKU I SHOW
Smješten u Alfama četvrti, najstariji u gradu, idealno za tradicionalni portugalski obrok. Tokom večere ćete slušati Fado, nacionalne pjesme. Često poređen sa Gospelom zbog čvrstog karaktera melodije, Fado je pjevan uz svijeće sa mističnim zvukom portugalske gitare u pozadini. Tekst pjesma može zvučati kao bluz jer neki od njih govore o izgubljenoj ljubavi ili zabranjenoj strasti ali oni su i veseli kad god je tema dobro vino, borbe s bikovima i provođenje vremena sa svojim prijateljima! Povratak u hotel.  Noćenje.

5. DAN

04. maj / subota

SINTRA / CABO DA ROCA / CASCAIS

Doručak u hotelu. Nakon doručka, (fakultativno) izlet u Sintru. Polazak iz hotela autocestom prema Sintri, šarmantnom gradiću koji je zbog svojih prirodnih ljepota i mikroklime portugalska kraljevska porodica izabrala kao mjesto odmora tokom mnogih vijekova. Zbog svoje goleme historijske pozadine i objekata, Sintra je uvrštena u UNESCO-ovu svjetsku baštinu. Posjet kraljevskoj palati iz 14. vijeka, a potom nešto slobodnog vremena za istraživanje centra. Polazak prema Cabo da Roca, najzapadnijoj tački kontinentalne Evrope. O ovom posebnom mjestu, veliki portugalski epski pjesnik, Luis de Camões je napisao: “Ovo je mjesto gdje završava zemlja i more počinje”. Vožnja obalnim područjem Guincho, dolazak u Cascais, nekadašnje ribarsko selo koje je danas više orijentisano na usluge i turizam. Ako vrijeme dopusti, nešto slobodnog vremena će se dati u Cascais Bay. Povratak do hotela.  Noćenje.

6. DAN 05. maj / nedjelja OBIDOS / NAZARE

Doručak u hotelu. Slobodan dan za individualne aktivnosti ili, (fakultativno) polazak za Obidos, srednjevjekovni grad koji dominira svojim zidinama. Nastavak prema gradu Alcobaca i posjeta impozantne Opatije Abbey of Santa Maria de Alcobaca, koju su izgradili monasi iz reda Clister u 12.vijeku. Slijedeća stanica je ribarsko selo Nazare. Slikoviti ribarski grad u kojem se nakon obilaska Sintre, nalazi jedan od ljepših pogleda na tačku iznad Atlanskog okeana. Predlažemo da ostatak  slobodnog vremena provedete na plaži uz riblje specijalitete.  Povratak u hotel. Noćenje

7. DAN

06. maj / ponedjeljak

Lisabon –  SARAJEVO

Doručak u hotelu. Odjava i transfer na aerodrom u 10:00h. Let iz Lisabona za Sarajevo preko Frankfurta u 12:15h. Dolazak u Sarajevo predviđen je u 22:40h.
KRAJ USLUGE.

CIJENE FAKULTATIVNIH IZLETA:

-      Cjelodnevni izlet Sintra – 70 €

-      Cjelodnevni izlet Obidos i Nazare – 75 €

-      Fado večera – 75 €

Posebne napomene

  • Kalkulacija za aranžman je rađena na bazi min 25 uplata. U slučaju manjeg broja prijavljenih, cijena se uvećeva za 100,00 KM
  • Treći krevet u sobama je moguće na upit, uz napomenu da treći krevet nije standardni ležaj.
  • STORNIRANJE PUTOVANJA OD STRANE PUTNIKA:
  • 5% ako se putovanje otkaže od dana potpisa ugovora do 45 dana prije početka putovanja (blagovremeni otkaz)
  • 10% za otkaz od 44 do 30 dana prije početka putovanja
  • 20% za otkaz od 29 do 20 dana prije početka putovanja
  • 40% za otkaz od 19 do 15 dana prije početka putovanja
  • 80% za otkaz od 14 do 10 dana prije početka putovanja
  • 95% za otkaz od 9 do 6 dana prije početka putovanja
  • 100% ako se putovanje otkaže od 5 do 0 dana prije početka putovanja ili kada putovanje već započne, ili u toku putovanja
  • Aviokompanija zadržava pravo promjene satnice letova, u skladu sa propisima koji postoje u međunarodnom avio saobraćaju. Agencija V.I.P. Travels nije odgovorna za otkazivanje, odgađanje, kašnjenje letova ili izgubljenu prtljagu.
  • Prilikom rezervacije, potrebno je uplatiti min. 40% od ukupne cijene aranžmana. Ostatak uplate najkasnije 20 dana prije polaska.
  • Objavljene cijene važe za gotovinsko i žiralno plaćanje.

*PREDLAŽEMO UPLATU OSIGURANJA OD OTKAZA PUTOVANJA*