SICILIJA – 17.04. – 23.04.2024 // 7 dana / 6 noći // Avionom iz Sarajeva - objavljeno: 15.11.2023 | kategorija: Avion

SICILIJA  

neponovljivi ritam života, drugačiji dijalekt, izvrsna kuhinja, šarmantni  gradovi, jedinstvena tradicija…

17.04. – 23.04.2024.    7 dana / 6 noći

Šarmantna Sicilija ima ponudu, koju naprosto nije moguće odbiti, to tajnovito ostrvo u srcu Sredozemlja, ponosi se bogatom istorijom, mitovima i legendama. Šarenoliki krajolik Sicilije nudi nam sve od obalnog područja do planinske unutrašnjosti i plodnih visoravni.
Posjetiti Italiju, a ne vidjeti Siciliju je kao da uopšte niste vidjeli Italiju jer Sicilija je ključ svega.” Stihovi su to Johanna Wolfganga von Goethea kojeg je na putovanje ovom predivnom zemljom tjerala nepopravljiva zaljubljenost u ‘bellu Italiu’.


   Cijena aranžmana:         1.799,00 KM

U cijenu aranžmana uključeno:

  • avio karta na relaciji Sarajevo – Palermo / Catania – Sarajevo ( Turkish Airlines ) sa  uključenim aerodromskim taksama, 23kg predanog  prtljaga  + 8 kg  ručnog  prtljaga
  • smještaj na bazi 6 noćenja sa doručkomu ½ sobama u hotelima: Athenaeum Palermo 3* ( 3 BB ); Hotel Inn 4* Giardini Naxos ( 3 BB )
  • transfer aerodrom Palermo – hotel u Palermu; hotel u Giardini Naxos – aerodrom Catania
  • svi prijevozi iz programa, autobusom visoke turističke klase
  • lokalni vodiči za Palermo, Monreale, Taorminu, Cataniu
  • pretilac grupe i organizacija putovanja

U cijenu aranžmana nije uključeno:

  • putničko zdravstveno osiguranje za  osobe  do 60god – 14,00 KM  ; za osobe od 60 do 70god -28,00 KM; za  osobe od 70 do 80 god- 35,00 KM
  • osiguranje od otkaza putovanja sa  pokrićem kompletnog aranžmana 60,00 KM
  • doplata za 6 večera u hotelima: + 220 KM po osobi.
  • doplata za jednokrevetnu sobu: + 350 KM
  • fakultativni izleti sa  ulaznicama
  • individualni troškovi

PROGRAM  PUTOVANJA 

I dan  17.04.2024.          SARAJEVO – ISTANBUL – PALERMO
Okupljanje grupe na aerodromu Sarajevo u 07:00h. Prijava za let prema Palermu, preko Istanbula na letu TK1022. Polijetanje u 09:10h. Slijetanje u Istanbul u 12:05h te nastavak leta za Palermo u 16:45h na letu TK1375 slijetanje u Palermo u 18:20h. Nakon obavljenih pasoških i carinskih formalnosti, transfer do hotela. Smještaj. Noćenje.
Dobro došli na Siciliju…. “Sunčano ostrvo” – mjesto sudara kultura kroz hiljade godina koje su obilježili istoriju i sudbinu Sicilijanaca, krajolike i kulturu i to ne jednom već nebrojeno puta, a bez kojeg Sicilija ne bi bila to što je danas.

II dan 18.04.2024.                   PALERMO – locco
Doručak. Nakon Doručka, dan počinjemo fakultativnim obilaskom Palerma ,predstonice Sicilije. Palermo, peti po veličini grad u Italiji sa preko milion stanovnika, danas veliko upravno, kulturno i obrazovno središte ostrva. Građevine koje su obilježje ovog preljepog grada su Gradska katedrala, građena od 12. vijeka, zatim manastir San Giovanni degli Eremiti, Crkva Svetog Katalda, Normanska palača i mnoge druge koje ćemo imati prilike da vidimo za vrijeme našeg obilaska. Kao što smo već rekli, grad je u sebi sačuvao uticaje mnogih kultura, koje se najviše osjete u starom dijelu grada koji je sam po sebi velika turistička znamenitost. Interesantno je da je jedna od većih znamenitosti Palerma i njegovo raznoliko stanovništvo. Šetajući Palermom, srešćete ljude iz različitih kultura koji svi zajedno prave atmosferu na gradskim ulicama puštajući muziku, plešući i nudeći Vam da sa njima popijete čašu domaćeg vina ili Castello piva. Iz ovog razloga, turisti se u ovom gradu osećaju kao kod svoje kuće i stapaju se sa lokalnim stanovništvom. Pored građevina koje smo već naveli, obići ćemo i Novu kapiju, palatu Normana, katedralu, Trg Quattro Canti, Trg Sramote, pozorište Politeama i Massima. Imaćete, naravno, i dovoljno slobodnog vremena za obilazak, šetnju, ručak u nekom od restorana tradicionalne kuhinje, kao i šoping koji ovdje nikako ne smijete propustiti.Povratak u hotel. Noćenje.

III dan 19.04.2024.                PALERMO – MONREALE – PALERMO
Doručak.Nakon doručka fakultativni odlazak u obilazak Monreale-a, naselja koje se izdiže iznad Palerma i posjeta poznatoj monrealskoj Katedrali. Monreale je gradić i opština u provinciji Palermo. Sagrađen je na obroncima Monte Caputa, odakle se pruža pogled na čuvenu plodnu dolinu Zlatna školjka (La Conca d’ oro) koja je poznata po uzgoju narandži, maslina i badema koji se izvoze u velikim količinama. Monreale je najpoznatiji po katedrali koja je ukrašena mozaicima i ilustracijama na zidovima koje ukazuju na tri stila – normansko-francuski, vizantijski i arapski. Sagrađena je 1182. godine, kada je prva sicilijanska kraljevina doživljavala svoj procvat u ekonomskom, hrišćanskom i demokratskom smislu. Predstavlja najljepši primjer normanske arhitekture i najveći je spomenik na Siciliji. Nakon obilaska, povratak u Palermo. Slobodno veče. Noćenje. 

IV dan  20.04.2024.          PALERMO – ENNA – GIARDINI NAXOS
Doručak. Nakon doručka, odjava iz hotela, te polazak prema Giardini Naxos uz usputni obilazak gradića Enna, Najviši grad ove talijanske provincije, smješten je na 948 m nadmorske visine, Enna se naziva “pupak na Siciliji”, zbog svog središnjeg položaja u regiji. Drevni sicilijanski grad, bio je podvrgnut dominaciji Kartagana, Rimljana, Bizantinaca i Normana, a voljeli su ga i kraljevi Frederik II Švapski i Frederik II Aragonski. U najvišem dijelu grada, s kojeg se možete diviti predivnoj panorami, nalazi se Castello di Lombardia, koji se smatra jednim od najzanimljivijih srednjovjekovnih dvoraca na Siciliji, koje se nalazi u centralnom dijelu Sicilije. Nakon  obilaska nastavak vožnje prema Giardini Naxos dolazak u popodnevnim satima. Smještaj u hotel. Noćenje.    

V dan 21.04.2024         GIARDINI NAXOS – SIRACUSA – CATANIA – GIARDINI NAXOS
Doručak. Nakon doručka, odlazak u fakultativni obilazak Sirakuse sa posjetom arheološkim iskopinama u Sirakusi. Sirakuza istorijski i mitološki centar iz kojeg je sve krenulo i u koji se vraća, grad Arhimeda, Pindara i Eshila, smještenu na obali Jonskog mora i udaljenu oko 130 kilometara od Katanije, otkrili su ga Korinćani 734. godine p.n.e. i nazvali je Ortegia. Nakon obilaska, slobodno vrijeme za ručak u individualnoj organizaciji u dogovoru sa grupom  odlazak do Catanie i obilazak grada. Catania je drugi po veličini na ostrvu Sicilija, središte istoimene pokrajine Catania. Leži na istočnoj obali Sicilije na obali Jonskog mora, u podnožju a  30-ak km udaljenog  vulkana Etna i iznad rijeke Amenano. Ime grada dolazi od riječi ‘katane’ što na sicilijanskom znači ‘veći nož za guljenje kože’ i/ili ‘negostoljubiva zemlja’. U 17.vijeku ju je uništila erupcija vulkana, a nakon toga i zemljotres, obnovljen je u baroknom stilu tamnim vulkanskim kamenjem, pa je nazivaju i ‘tamnom kćerkom Etne’. Nakon obilaska povratak u hotel. Noćenje. 

VI dan 22.04.2024. GIARDINI NAXOS – ETNA – TAORMINA – GIARDINI NAXOS
Nakon doručka, fakultativni odlazak na Etnu. Obilazak područja vulkana Etna koji je dozvoljen za turističke posjete. Nakon obilaska, spuštanje vozilom u Taorminu. Po dolaku na parking, vožnja kosim liftom do samog središta Taormine ( grad na stjeni iznad mora ). Na kamenoj terasi iznad Jonskog mora na istočnoj obali Sicilije, Taormina nije mogla tražiti ljepše okruženje. Pogled na more i planinu Mt. Etna, često s puferom pare koja se nadvijala iznad tajanstvenog grada, uokvirena su cvjetnim kućama ili najfinijim grčkim pozorištem na  ostrvu. Najvažnija turistička atrakcija u Taormini je drevni amfiteatar i slikovita priča samog grada. Ali pored amfiteatra ima se mnogo toga za vidjeti i raditi, bilo da se čudimo prekrasnim baroknim crkvenim interijerima, kupujući u buticima koji mami brojne prolaznike, putnicima u lukama, šetajući ulicama i vrtovima, penjući se do dvorca ili se spuštati do plaže.Nakon obilaska povratak u hotel u kasnim popodnevnim satima. Slobodno veče. Noćenje. 

VII dan 23.04.2024.       GIARDINI NAXOS – CATANIA – SARAJEVO
Rana odjava iz hootela, i transfer na aerodrom u Catania-i. Prijava na let za Sarajevo preko Istanbula. Polijetanje u 09:35h na letu TK1394. Slijetanje u Istanbul u 13:00h, te nastavak leta za Sarajevo na letu TK1025 u 18:50h. Slijetanje u Sarajevo u 19:40h. Kraj usluge.

FAKULTATIVNI IZLETI:

U cijenu  izleta  uključeno:  prijevoz  autobusom  visoke  turističke klase; licencirani  lokalni vodič; pratilac- prevodilac

  • Obilazak  Palermo                        50,00  €
  • Monreale                                    60,00  €
  • Etna  + Taormina                        80,00  €
  • Siracuza + Catania                       65,00  €

TOTAL:255,00  €

UKOLIKO SE ODLUČITE DA UZMETE PAKET OD 4 IZLETA BEZ ULAZNICA OSTAVARUJETE POPUST OD  25,00 €   =     230,00

 

Ulaznice u  objekte

  • Monreale  katedrala                     15,00 €
  • Catania Dvorac                            13,00 €
  • Siracuza                                     14,00 €

Važne napomene: 

Aranžman je moguće platiti gotovinom i žiralno

  • Organizator zadržava pravo promjene cijene u slučaju promjene kalkulativnih elemenata od strane avio kompanije.
  • Ukoliko se ne ispuni kvota za minimalni broj prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo otkaza aranžmana, o čemu je dužan pismeno obavijestiti putnike najkasnije  5 dana  prije realizacije putovanja.
  • STORNIRANJE PUTOVANJA OD STRANE PUTNIKA: 5% ako se putovanje otkaže od dana potpisa ugovora do 45 dana prije početka putovanja (blagovremeni otkaz)
  • 10% za otkaz od 44 do 30 dana prije početka putovanja
  • 20% za otkaz od 29 do 20 dana prije početka putovanja
  • 40% za otkaz od 19 do 15 dana prije početka putovanja
  • 80% za otkaz od 14 do 10 dana prije početka putovanja
  • 95% za otkaz od 9 do 6 dana prije početka putovanja
  • 100% ako se putovanje otkaže od 5 do 0 dana prije početka putovanja ili kada putovanje već započne, ili u toku putovanja
  • Avio kompanija zadržava pravo promjene satnice letova, u skladu sa propisima koji postoje u međunarodnom avio saobraćaju. Agencija V.I.P. Travels nije odgovorna za otkazivanje, odgađanje, kašnjenje letova ili izgubljenu prtljagu.

Prilikom rezervacije, potrebno je uplatiti min. 40% od ukupne cijene aranžmana. Ostatak uplate najkasnije 21 dan prije polaska

PREDLAŽEMO UPLATU OSIGURANJA OD OTKAZA PUTOVANJA