NOVA GODINA // JORDAN // 27.12.'22 – 03.01.'23 / 8 dana avionom - objavljeno: 16.11.2022 | kategorija: Daleka putovanja

JORDAN – ZEMLJA IZGUBLJENIH GRADOVA

 NOVA GODINA

27.12.'22 -03.01.'23 / 8  dana avionom

Cijena aranžmana     2.199 KM

U cijenu aranžmana uključeno:

 • Avio prijevoz na relaciji Sarajevo – Istanbul – Aqaba / Amman – Istanbul – Sarajevo (Turkish Airlines)
 • Aerodromske takse
 • Prtljag 30kg + 8 kg ručni prtljag
 • Viza za Jordan
 • Smještaj u hotelima 3*/4* na bazi polupansiona (doručak+ večera )
 • Svi prijevozi autobusom iz programa
 • Pratilac grupe i prevodilac
 • Organizacija putovanja
 • Obilasci Madaba i Nebo sa ulaznicama
 • Doček Nove Godine galla u hotelu na Mrtvom moru
 • Ručak u Petri

U cijenu aranžmana nije uključeno:

 • Putničko Zdravstveno Osiguranje sa COVID 19: do 60 godina + 25 KM; 60+ godina + 45 KM
 • Ulaznica za Petru + 159 KM
 • Izlet Wadi Rum sa ručkom + 110 KM
 • Izlet Aqaba + 55 KM
 • Izlet Amman + 85 KM
 • Osiguranje od otkaza putovanja + 25 KM na PZO
 • Doplata za jednokrevetnu sobu + 450 KM

PROGRAM PUTOVANJA 

I.dan 27.12.2022. utorak              Sarajevo – Istanbul – Aqaba                                                       

Okupljanje na aerodromu Sarajevo u 17:30 sati. Polijetanje za Istanbul u 20:05 sati na letu TK1026. Slijetanje na novi aerodrom u Istanbulu u 00:05 sati, te nastavak leta za Aqabu na letu TK 818 u 01:20 sati.

II.dan 28.12.2022. srijeda                Istanbul – Aqaba

Slijetanje u Aqabu u 02:50 sati. Nakon obavljenih pasoških i carinskih formalnosti, transfer u hotel i smještaj. Doručak, te odlazak na fakultativni poludnevni razgled Aqabe, grada koji se nalazi na crvenom moru. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

III.dan 29.12.2022. četvrtak   Aqaba-Wadi Rum -Aqaba

Nakon doručka,  fakultativni obilazak nacionalnog parka Wadi Rum. Po dolasku na početnu tačku, ulazak u džipove, te vožnja kroz nacionalni park sa zaustavljanjem za usputne obilaske, te odlazak na čaj u jedan od jedinstvenih usjeka koji ste mogli gledati na filmu o Lorensu od Arabije. Zaključno vožnja do završne tačke, te pauza za kafu prije povratka u hotel. Povratak u hotel u popodnevnim satima. Večera i noćenje.

IV.dan 30.12.2022. petak    Aqaba- Petra – Mrtvo more

Nakon doručka, odjava iz hotela te nastavak putovanja prema drevnoj Petri. Petra, čudo svijeta. Mistični grad isklesan u visokim crvenim stijenama koji su prije više od dvije hiljade godina sagradili Nabatejci, gospodari Jordana iz predrimskog doba. Petra je bila važno čvorište svile, začina i ostalih trgovačkih puteva koji povezuju Kinu, Indiju i južnu Arabiju s Egiptom, Sirijom, Grčkom i Rimom. Fakultativni ulazak u grad je kroz Siq, usko ždrijelo, dugačko preko 1 km koji je s obje strane okružen 80m visokim hridima. Kad dođete do kraja Siqa, prvi pogled na Riznicu Al-Khazneh (Treasury), masivna fasada, širine 30m i visine 43m, izrezana iz običnog ružičastog kamena .U ranom 1.st. uklesana je kao grob važnog Nabatejskog kralja i predstavlja inženjerski genij tih starih ljudi. Riznica je samo prva od mnogih čuda koje čine Petru. Šetajući kroz ovaj grad moći ćete vidjeti grobove uklesane u stijenama,amfiteatar,hramove, rimsku arenu, a ima i beduinskih trgovina, štandova … Petra je upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine a 2007 godine izabrana je kao jedna od sedam novih svjetskih čuda. Nakon završenog obilaska Petre, ručak te nastavak putovanja do Mrtvog mora, te smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

V.dan 31.12.2022. subota            Mrtvo more

Slobodan dan za uživanje na Mrtvom moru i odmor kako bismo odmorni nastavili sa obilascima narednih dana. Smještaj na bazi noćenja sa doručkom i novogodišnjom večerom uz doček Nove 2023. godine. Mrtvo more nalazi se na 400 metara ispod nadmorske visine 0, te je koncentracija soli 33%, i zbog toga plivanje nije moguće nego samo plutanje. Također ljekovito blato kojim obiluje Mrtvo more je izuzetno zdravo i služi kao odličan „kozmetički tretman“, te Vam zbog toga ostavljamo slobodan dan, kako bi ste se bar malo „podmladili“. Noćenje.

VI.dan 01.01.2023. nedjelja            Mrtvo more -Madaba -Nebo -Amman

Nakon doručka odjava iz hotela, te odlazak prema Ammanu, uz usputne obilaske planine Nebo sa koje se pruža fascinantan pogled na dolinu rijeke Jordan, te pogled na sinajsku goru. Vrh planine bio je mjesto odakle je Mojsije gledao Obećanu zemlju pa je s toga taj dio Jordana najsvetije mjesto u državi. S planine je moguće uživanje u pogledu na Mrtvo more I Jeruzalem. Nastavak putovanja  u Madabu, te obilazak starog grada koji je najpoznatiji po zbirci mozaika iz bizantskog razdoblja. Najpoznatiji a ujedno I najstariji očuvani mozaik , karta Svijeta zemlje nastao u 6 vijeku  nalazi se u pravoslavnoj  crkvi Svetog Georgija. Također ovdje se mogu uočiti Kršćanski i Islamski simboli, što se najbolje vidi na pravoslavnim ikonama  s arapskim slovima na njoj.Nakon razgleda Madabe uživat će te u radnjama u kojima možete obaviti svakojake kupovine po povoljnim cijenama. Napominjemo da je cjenkanje tradicija. Nastavak putovanja i dolazak u Amman. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

VII.dan 02.01.2023. ponedjeljak                     Amman 

Nakon doručka, fakultativni obilazak Ammana u toku kojeg ćemo obići Džamiju kralja Abdulaha II; Ciatadela koja se nalazi na najvišem brežuljku Jabal al-Qala'a sa stubovima Rimskog hrama Herculesa i kompleks palače Umayyad iz 8 vijeka poznate po svojoj velikoj kupoli; Rimski teatar koji se nalazi u samom centru grada najveći amfiteatar u ovom dijelu svijeta; nakon obilaska slobodno vrijeme u souku za shoping. Povratak u hotel. Večera i vrijeme za odmor do polaska na aerodrom. Transfer na aerodrom iza ponoći.

VIII.dan 03.01.2023. utorak           Amman -Istanbul -Sarajevo

Prijava na let TK813, te polijetanje prema Istanbulu u 06:50 sati. Slijetanje u Istanbul u 09:30 sati, te nastavak leta za Sarajevo u 10:45 sati, na letu TK1021. Slijetanje u Sarajevo u 10:35 sati(lokalno vrijeme ). Kraj usluge.

USLOVI OTKAZA I NAČIN PLAĆANJA:

Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 40% ukupnog iznosa, a ostatak 20 dana prije početka putovanja. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu navedenog depozita. Minimalan broj putnika za putovanje je 20. Ukoliko se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 5 dana prije početka paket aranžmana putnička agencija je dužna obavijestiti putnika o doplati ili otkazu putovanja. Završne informacije telefonski dostavljamo 2 dana prije prije početka putovanja.

USLOVE PUTOVANJA ORGANIZATORA PUTOVANJA

Storniranje putovanja: Za otkaz 50 – 40 dana prije polaska: 30% storno troškova;  40-30 dana: 40% storno troškova; za 30-20 dana prije polaska: 50%; storno troškova: 20-0 dana prije polaska zadržava se puni iznos – osim ako u programu drugacije nije navedeno.
Ukoliko putnik prilikom prijave za putovanje predviđa da bi zbog nepredviđenih okolnosti morao otkazati putovanje, a u cilju izbjegavanja troškova odustajanja, tada može uplatiti osiguranje od otkaza. Osiguranje od otkaza naplaćuje se prilikom sklapanja Ugovora te ga nije moguće uplatiti naknadno

 

OPŠTE NAPOMENE ZA PUTOVANJA:
Agencija zadržava pravo da, u slučaju izmjene cijene prijevoza, izmjene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmjeni cijenu putovanja za odgovarajući iznos. U okviru razgledanja gradova navedenih u programima putovanja, nisu predviđene posjete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to posebno naznačeno. Usluge turističkog vodiča, turističkog pratioca, lokalnog turističkog vodiča ili lokalnog predstavnika organizatora, predviđene programom putovanja, ne podrazumjeva njihovo cjelodnevno i kontinuirano prisustvo, već samo kontakt i neophodnu-nužnu pomoć putniku, po unaprijed utvrđenim terminima periodičnog dežurstva, objavljenih na oglasnoj tabli ili na drugi prikladan način.Usmene i bilo koje druge vrste informacija, koje se razlikuju od onih koje su sadržane u pisanom programu putovanja ili posebnom pisanom ugovoru, ne obavezuju organizatora i ne mogu biti osnov za isticanje prigovora ili reklamacije. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda pojedinih sadržaja u programu. Kod autobuskih aranžmana predviđene su pauze radi usputnog odmora na oko 3-4 sata vožnje. Zaustavljanja su na usputnim stajalištima ili benzinskim pumpama, a u zavisnosti od uslova na putu iraspoloživosti kapaciteta stajališta. KOD AVIO TURA MINIMALNA VALIDNOST PASOŠA MORA BITI 150 DANA OD DANA ULASKA U ZEMLJU. Svakiputnik mora imati uplaćeno putničko zdravstveno osiguranje (vlastito ili uplaćeno putem agencije) bez obzira da li podliježe procesu viziranja BH pasoša ili ne.

Opšti podaci: 

Bliskoistočna zemlja nevjerovatne i burne istorije i potpuno otvorenih i prijatnih ljudi. Graniči se sa Sirijom, Irakom, Saudijskom Arabijom i Izraelom.

Glavni grad: Aman

Površina: 89.342km²

Broj stanovnika: 10.2 miliona stanovnika

Stanovništvo: Arapi 98%, ostali 2%

Jezik: arapski i engleski

Vjeroispovijest: muslimani 97%, hrišćani 2%, ostali (budisti, hindusi, jevreji) 1%

Valuta: jordanski dinar: 1 EUR=0.88 JOD; 1 USD= 0.71 JOD

Za potrošnju u Jordanu morate uvijek sa sobom imati lokalnu valutu.

Kreditne kartice i bankomati: Bankomati postoje ali se ne može osloniti na njih. Kartice ne možete koristiti uvijek i preporučuje se gotovinsko plaćanje..

Vremenska zona: GMT +3

Viza: Državljanima Bosne i Hercegovine je potrebna viza za Jordan, a pribavlja se prilikom slijetanja na aerodrom u Amanu i košta 40 Jod (oko 56$).

Klima: Klima u Jordanu je tipična pustinjska sa visokim dnevnim temperaturama i niskim noćnim. Temperature u toku dana se kreću između 20 i 32˚C, dok noću mogu da padnu na 10-ak stepeni, tako da imajte to u vidu prilikom pakovanja.

Hrana i piće: Tradicionalna ishrana obuhvata piletinu, jagnjetinu na više načina, hljeb, salate i jela koja su karakteriistična za Bliski Istok, primjera radi jela slična falafelu, humusu. Tu su i slatkiši sa slatkim sirom, baklave… Obavezno probajte čaj i kafu. Alkohol je poprilično skup. Takođe u većini restorana gdje se hrani stanovništvo alkohola obično nema u ponudi. Voće perite flaširanom vodom ili oljuštite. Cijene hrane su pristupačne, što nije slučaj sa alkoholnim pićima..

Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

Sigurnost, bezbjednost i pravila ponašanja: Gradovi i mjesta koja obilazimo na turi su bezbjedna, ali svakako savjetujemo da budete oprezni i pažljivi kada su u pitanju vaše lične stvari (kao i u bilo kom evropskom ili nekom drugom gradu). Nemojte ići sami da šetate i istražujete, a u večernjim i noćnim satima savjetujemo da se ne odvajate od grupe. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da uslikate nekoga, morate obavezno pitati. Bakšiš i cjenkanje dio su tradicije.

Komunikacija: Naše mreže rade na teritoriji Jordana. Skoro svi smještaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.

Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

Suveniri: Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odjeću i materijale, nakit, rukotvorine beduina, začine, čajeve, kafu, keramiku, proizvode sa Mrtvog mora, marame… Zabranjeno je iznositi školjke, korale i druge predmete iz prirode.