PORTO & LISABON // 19 – 26.02.2023 // 8 dana – 7 noci // - objavljeno: 16.11.2022 | kategorija: Avion

PORTO I LISABON

19 – 26 februar 2023.

8 dana / 7 noći – avionom

 Cijena aranžmana: 1.499,00 KM

Cijena aranžmana uključuje:
  • Prijevoz avionom na relaciji Sarajevo-Porto-Lisabon–Sarajevo ( Lufthansa)
  • Smještaj u Lisabonu u hotelu 4* na bazi 5 noćenja sa doručkom
  • Smještaj u Portu, hotel 3*/4* – Vila Nova de Gaia, na bazi 2 noćenja sa doručkom
  • Lokalni vodič tokom cijelog boravka prema programu
  • Svi obilasci prema programu, osim fakultativnih izleta
  • Ulaznice za sve objekte prema programu
  • Transfer aerodrom-hotel-aerodrom
  • Svi transferi autobusom prema programu
  • Boravišna taksa
  • Organizacija putovanja i pratilac grupe
Cijena aranžmana ne uključuje:
  • Aerodromske taxe 294,00 KM
    • Doplata za jednokrevetnu sobu  u iznosu 495,00 KM
    • Ručkove i večere tokom obilazaka
    • Ostale usluge koje nisu navedene u program
    • Lični troškovi
    • Napojnice za vozača i vodiča
    • Putno-zdravstveno osiguranje

FAKULTATIVNI IZLETI:

  • Cjelodnevni izlet Porto – 60 €
  • Cjelodnevni izlet Sintra – 65 €
  • Cjelodnevni izlet Lisabon – 60 €
  • Fado večera – 65 €
  • Cjelodnevni izlet Obidos i Nazare – 50 €

 PROGRAM PUTOVANJA:

1. DAN:  19 februar / nedjelja
Sarajevo  – PORTO
Sastanak grupe na aerodromu Sarajevo, 2 sata prije leta. Let za Porto preko Frankfurta u 14:30h. Dolazak u Porto u 22:05h po lokalnom vremenu. Nakon obavljene pasoške kontrole, odlazak i prijava u hotel. Noćenje.
2. DAN:  20 februar / ponedjeljak
POR
TO
Doručak u hotelu. Slobodan dan za individualne aktivnosti ili (fakultativno) obilazak Porta.Posjetićemo “Stock Excange Palace”, ili kako se sada zove “Palácio da Bolsa”, zgradu iz 19. vijeka u vlasništvu trgovačkog udruženja Porto, a nalazi se u bivšem privrednom i trgovačkom srcu Porta.Palača više ne djeluje kao berza, ali ostaje sjedište Udruge i uglavnom se koristi za velike događaje, poput službenih prijema. 1957. kraljica Elizabeta II je primljena u Palácio da Bolsa, na velikoj ceremoniji.Sagrađena je 1842. godine, nad ruševinama nekadašnjeg samostana St.Francis, koji je spaljen 1833. godine, za vrijeme građanskog rata. Između 1833. i 1842. godine, portonski biznismeni bavili su se trgovinom na ulicama, jer nisu imali nijednu zgradu za to, pa su koristili ovu palaču za te potrebe.Dalje ćemo obići Crkvu Svetog Franciska, koja je najpoznatiji gotički spomenik u Portu. Poznata je po svojoj izuzetnoj unurašnjoj baroknoj dekoraciji. Nalazi se u historijskom centru grada i pod zaštitom je UNESCO-a.Srednjovjekovna jezgra grada naziva se Ribeira i savršena je tačka za odmor, ili ručak. Prošetaćemo ulicama Ribeire i otkriti njenu čar i šarene kuće kako bismo upili pravu atmosferu Porta.Obilazak završavamo u poznatoj Vila Nova de Gaia, gdje možete kušati poznata vina iz Porta i cijelog Portugala. Povratak u hotel. Noćenje.
3. DAN:  21 februar / utorak
PORTO / AVEIRO/ BATALHA / FATIMA /LISABON
Nakon doručka odjava iz hotela i polazak prema Aveiru, poznatom još pod nazivom Venecija Portugala. Uske ulice, šarene zgrade koje se nalaze pod UNESCO-vom zaštitom, rive, pješčane plaže i prijateljski nastrojeni stanovnici su samo neki od aspekata koji definiraju Aveiro, “Skriveni dragulj” Portugala. Industrijska metropola, ali i prekrasan gradić, Aveiro je izgrađen na mrežama kanala zbog čega ga svi i porede sa Venecijom.U ranije dogovoreno vrijeme polazak prema Batalhi, gdje ćemo posjetiti portugalsko Gotičko remek djelo koje je klasifikovano u UNESCO-ovu Međunarodu listu kulturne baštine. Manastir Santa Maria Viktoria datira iz (14-16. vijeka) – i spada u jedno od nacionalnih obilježja. Specijalno priznanje moramo pokloniti kapeli Osnivača, kojom dominira veličanstveni mrlja-zastakljeni prozori ”Cloister”,  i nedovršena kapela (Manuelino). Nakon obilaska Batalhe nastavak putovanja Fatimu, obilazak svetišta i Nove Kapele. Nastavak putovanja za Lisabon. Po dolasku u Lisabon  prijava u hotel. Noćenje.
4. DAN:  22 februar / srijeda
LISABON
Doručak u hotelu. U ranije dogovoreno vrijeme krećemo (fakultativno) u obilazak jedne od najljepših evropskih metropola: Lisabon! Posjet glavnim gradskim lokacijama: Belém četvrt, slikovito područje zapadno od centra grada Lisabona, mjesto čvrsto povezano sa portugalskim pomorskim otkrićima prepuno historijskim spomenicima i brižno održavanim vrtovima; posjet spomenicima: Mosteiro dos Jeronimos ( 1501), Belem toranj (1515) i spomenik pomorskim otkrićima (1960). Vožnja do starog grada. Parkirat ćemo se u blizini, a potom prošetati do brežuljka prema St. George dvorcu odakle ima divan pogled na grad (ovaj dio izleta podrazumijeva cca. 15 minuta hoda do brda zbog saobraćajnih uslova i pristupa autobusima tom dijelu grada). Zatim se spuštamo slikovitim ulicama Alfame, najstarije četvrti grada. Dalje se vozimo duž ostalih glavnih lokacija u Lisabonu: Marques de Pombal kružni tok, Avenida da Liberdade, Restauradores i Rossi trgova. Povratak u hotel, slobodno poslijepodne za šetnju,shopping….. Po dogovoru sa grupom odlazak na Fado show (fakultativno). Povratak u hotel. Noćenje.
“FADO DINNER & SHOW” – VEČERA UZ FADO MUZIKU I SHOW
Smješten u Alfama četvrti, najstariji u gradu, idealno za tradicionalni portugalski obrok. Tokom večere ćete slušati Fado, nacionalne pjesme. Često poređen sa Gospelom zbog čvrstog karaktera melodije, Fado je pjevan uz svijeće sa mističnim zvukom portugalske gitare u pozadini. Tekst pjesma može zvučati kao bluz jer neki od njih govore o izgubljenoj ljubavi ili zabranjenoj strasti ali oni su i veseli kad god je tema dobro vino, borbe s bikovima i provođenje vremena sa svojim prijateljima! Povratak u hotel.  Noćenje.
5. DAN:  23 februar / četvrtak
SINTRA
Doručak u hotelu. Nakon doručka, (fakultativno) izlet u Sintru. Polazak iz hotela autocestom prema Sintri, šarmantnom gradiću koji je zbog svojih prirodnih ljepota i mikroklime portugalska kraljevska porodica izabrala kao mjesto odmora tokom mnogih vijekova. Zbog svoje goleme historijske pozadine i objekata, Sintra je uvrštena u UNESCO-ovu svjetsku baštinu.Posjet kraljevskoj palati iz 14. vijeka, a potom nešto slobodnog vremena za istraživanje  centra. Polazak prema Cabo da Roca, najzapadnijoj tački kontinentalne Evrope. O ovom posebnom mjestu, veliki portugalski epski pjesnik, Luis de Camões je napisao: “Ovo je mjesto gdje završava zemlja i more počinje”. Vožnja obalnim područjem Guincho, dolazak u Cascais, nekadašnje ribarsko selo koje je danas više orijentirano na usluge i turizam. Ako vrijeme dopusti, nešto slobodnog vremena će se dati u Cascais Bay. Povratak do hotela.  Noćenje.
6. DAN: 24 februar / petak
OBIDOS / NAZARE
Doručak u hotelu. Nakon doručka, (fakultativno) polazak za Obidos, srednjevjekovni grad koji dominira svojim zidinama. Nastavak prema gradu Alcobaca i posjeta impozantnoe Opatije Abbey of Santa Maria de Alcobaca, koju su izgradili monasi iz reda Clister u 12.vijeku. Slijedeća stanica je ribarsko selo Nazare. Slikoviti ribarski grad u kojem se nakon obilaska Sintre, nalazi jedan od ljepših pogleda na tačku iznad Atlanskog okeana. Predlažemo da ostatak  slobodnog vremena provedete na plaži uz riblje specijalitete.Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.
7. DAN: 25 februar / subota
LISABON
Doručak u hotelu. Slobodan dan za šoping, individualne aktivnosti.
8. DAN:  26 februar / nedjelja
LISABON 
-  SARAJEVO
Rana odjava iz hotela. Doručak će biti pripremljen za sve putnike za ponijeti. Transfer iz hotela do aerodroma . Let u 05:10h iz Lisabona za Sarajevo preko Frankfurta. Dolazak u Sarajevo predviđen je u 13:50h.  KRAJ USLUGE.

Napomene:

•              Organizator “V.I.P.TRAVELS”zadržava pravo promjene cijene u slučaju promjene kalkulativnih elemenata od strane avio kompanije.

•              Ukoliko se ne ispuni kvota za minimalni broj prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo otkaza aranžmana, o čemu je dužan pismeno obavijestiti putnike najkasnije 5 dana prije početka putovanja.

•              STORNIRANJE PUTOVANJA OD STRANE PUTNIKA:

•              5% ako se putovanje otkaže od dana potpisa ugovora do 45 dana prije početka putovanja (blagovremeni otkaz)

•              10% za otkaz od 44 do 30 dana prije početka putovanja

•              20% za otkaz od 29 do 20 dana prije početka putovanja

•              40% za otkaz od 19 do 15 dana prije početka putovanja

•              80% za otkaz od 14 do 10 dana prije početka putovanja

•              95% za otkaz od 9 do 6 dana prije početka putovanja

•              100% ako se putovanje otkaže od 5 do 0 dana prije početka putovanja ili kada putovanje već započne, ili u toku putovanja

•              Aviokompanija zadržava pravo promjene satnice letova, u skladu sa propisima koji postoje u međunarodnom avio saobraćaju. Agencija V.I.P. Travels nije odgovorna za otkazivanje, odgađanje, kašnjenje letova ili izgubljenu prtljagu.

•              Prilikom rezervacije, potrebno je uplatiti min. 40% od ukupne cijene aranžmana. Ostatak uplate najkasnije do 01.02.2023.

Korisne informacije

Bezbjednost u Lisabonu: Lisabon je generalno bezbjedna metropola, ali nije na odmet malo predostrožnosti, posebno na stanicama javnog prijevoza. Dijelove grada poznate po sitnim pljačkašima je najbolje izbjegavati tokom noći: Bairro Alto, Cais do Sodre i sve male ulice. Čak i neki noćni klubovi u Lisabonu imaju lošu reputaciju što se pljačkaša tiče.

Klima: u Lisabonu vlada mediteranska klima sa blagim zimama i prijatnim ljetima. Na klimu u Lisabonu dosta utiče Golfski zaliv. Prosječna godišnja temperatura je 17 stepeni. Najhladniji mjesec je januar kada se temperatura kreće od 8 do 17 stepeni. Najtopliji mjesec je august i tada se temperatura kreće od 26 do 29 stepeni tokom dana i oko 18 stepeni tokom noći. Prosječna temperatura mora tokom ljeta je 20 stepeni. Ljetnja sezona u Lisabonu traje od maja do oktobra.Novembar, mart i april su prelazni mjeseci i prosječna temperatura je oko 20 stepeni. Decembar, januar i februar su najhladniji mjeseci sa prosječnom temperaturom oko 15 stepeni. Lisabon ima najtoplije zime od svih evropskih metropola. Kiša uglavnom pada tokom zime, a ljeta su obično suha.

Novac: zvanična valuta u Portugalu je euro. U restoranima i tržnim centrima možete koristiti i sve poznatije kreditne kartice, ali vam svakako preporučujemo da uvijek imate nešto keša kod sebe jer se može desiti da neki restorani ne primaju kreditne kartice. Za slučaj da ste na put ponijeli KM, u Lisabonu na svakom ćošku možete vidjeti mjenjačnice. Upozorenje: kao i u susjednoj Španiji, i u Portugalu u većini mjenjačnica jednostavno neće željeti da vam razmijene KM. Banke u Lisabonu uglavnom rade od 8:30 do 15:00 sati svakim danom od ponedjeljka do petka.

Važni brojevi telefona:

Nacionalni broj za sve hitne slučaje: 112. Ako okrenete ovaj broj, dobićete vatrogasnu službu, policiju i hitnu pomoć.

Uz ovaj aranžman važe Opšti uslovi putovanja agencije VIP Travels od 2013. godine

Posebne napomene

•              Kalkulacija za aranžman je rađena na bazi min 30 uplata. U slučaju smanjenog broja prijavljenih, agencija zadržava parvo korigovanja cijene.

•              Hotel “Black Tulip” Vila Nova de Gaia je lociran sa druge strane Douro rijeke. Metro stanica se nalazi odmah ispred hotela, te je potrebno 10-tak minuta vožnje do centra grada.

•              Doručak u hotelima je buffet breakfast

•              Dodatni krevet NA UPIT