PORTUGAL // LISABON & PORTO //Avionom iz Sarajeva 04.03.2024.// Od 1.249,00 KM - objavljeno: 08.01.2024 | kategorija: Avion

Velika Portugalska tura

Lisabon – Sintra – Batalha – Coimbra – Porto – Braga – Guimaraes

Avionom iz Sarajeva

HIT PROGRAM SA STRUČNIM VODIČEM NA NAŠEM JEZIKU TOKOM PUTOVANJA

 

Polazak: 04.03.2024. (Ponedjeljak)

Povratak: 11.03.2024. (Ponedjeljak)

Portugal je jedna od najstarijih država u Evropi i nalazi se na njenom najzapdnijem dijelu. Država je svoju zlatnu eru doživjela za vrijeme velikih geografskih otkrića. Hrabri portugalski mornari od 1415. godine, krenuli su na put po moru i otkrili su udaljene predjele Afrike, Indije, Azije i Amerike. Portugalci su tada napravili od svoje zemlje najbogatiji i najveći centar. Portugal pored nekadašnje veličine uspijeva da privlači turiste i sa novom snagom današnjice. Više stotina kilometara dugačkih plaža i odlična klima doprinose da ova zemlja bude popularna destinacija u toku sva četiri godišnja doba.

 1. DAN 04.03.2024. (Ponedjeljak)   SARAJEVO – ISTANBUL
Sastanak grupe na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u 13:00 sati. Prijava za let Sarajevo– Istanbul – Lisabon. Dozvoljena težina prtljaga do 30 kg za predani prtljag + 8 kg za ručni prtljaga. Let u 15:30 sati. NAPOMENA: Putnici predaju prtljag na aerodromu Sarajevo, a preuzimaju na aerodromu Lisabon. Dolazak u Istanbul planiran je u 19:25 sati.. Prema proceduri Turkish Airlinesa prijava na transfer i smještaj u hotel u Istanbulu. Noćenje.

2. DAN 05.03.2024. (Utorak)  LISABON
Odjava iz hotela i transfer autobusom do aerodroma Istanbul. Nastavak leta na relaciji Istanbul – Lisabon, planiran je u 08:30 sati (Turkish airlines. Obrok i piće u avionu). Dolazak u Lisabon planiran je u 10:35 sati. Nakon pasoške, carinske kontrole i preuzimanja prtljaga planiran je transfer do hotela. Check in u hotelu je od 15:00 sati. Ukoliko sobe na dolasku grupe ne budu spremne za check in putnici ostavljaju prtljag u prostoriju hotela namijenjenu za prtljag. Fakultativno, polazak na panoramski razgled grada uz kratka zaustavljanja: vožnja pored tipične četvrti Alfama, Bairro Alto, trga Rossio, nastavak do Belema gdje se nalazi Padrao dos Descombrimentos, spomenik posvećen svim slavnim portugalskim moreplovcima i njihovim otkrićima, kratko zaustavljanje kod Torre de Belem uz rijeku Tagus, na listi Unescove svjetske baštine, odakle je Vasco da Gama isplovio na putovanje do Indije. Pauza za kafu, ručak… Povratak u hotel i smještaj. Slobodno vrijeme. Predlažemo večernju šetnju živopisnim centrom Lisabona ili fakultativno odlazak na večeru u tipičan lokal s tradicionalnom predstavom fada, portugalske »Šansone«, koja s karakterističnom melodijom i lirikom pjeva o moru i životu siromašnih, u kojoj se izmjenjuju osjećaji tuge, boli, nostalgije, sreće i ljubavi. Fado se u Portugalu izvodi još od 1820. god. Noćenje.

3. DAN  06.03.2024. (Srijeda) LISABON – SINTRA – CABO DE ROCA – CASCAIS – ESTORIL
Doručak. Fakultativno poludnevni izlet: vožnja do srednjovjekovne Sintre, na Unescovoj listi svjetske baštine, nekadašnje ljetne rezidencije portugalskih kraljeva i omiljenog boravišta pjesnika i pisaca romantične ere 19. st., tu je nekada živio Lord Byron koji je Sintru nazvao »kvartom zemaljskog raja«. Posjet Kraljevskoj palači (https://www.parquesdesintra.pt/en/parks-monuments/national-palace-of-sintra/, bez ulaznica), slobodno vrijeme za šetnju slikovitim ulicama. Nastavak vožnje do najzapadnije tačke Europe – Cabo da Roca. Kraće zaustavljanje. Nastavak vožnje uz obalu pored živopisnog Cascaisa, ribarskog mjesta i ljetne rezidencije portugalskog dvora krajem 19. st. te luksuznog ljetovališta Estoril s elegantnim Casinom. Povratak u Lisabon u poslijepodnevnim satima. Slobodno vrijeme. Noćenje.

4. DAN 07.03.2024. (Četvrtak), LISABON – EVORA – DVORAC FRONTEIRA
Doručak. Slobodan dan ili fakultativni izlet. Odlazak autobusom do Dvorca Fronteira. Razgled dvorca sa ulaznicom za vrtove i prostorije dvorca. Nastavak vožnje do grada EVORA (cca 130 km ili oko 2 sata vožnje autobusom). Evora je jedan je od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova Evrope. Grad je okružen srednjovjekovnim zidinama i pod zaštitom je UNESCO-a. Evora je bila pod mavarskom vladavinom u razdoblju od 711-1165. godine. Poslije toga grad postaje dio Portugala, a od 14. do 16. vijeka grad je stjecište umjetnika i prosvijećenog svijeta. Kažu da je kralj Žoao baš iz svog dvora u Evori ispratio Vaska da Gamu da otkrije put do Indije. Ali kasnije, sa porastom značaja prekomorske trgovine i mora, grad gubi trku sa primorskim gradovima. Tek u 20. vijeku, sa jačanjem saradnje sa Španijom, grad ponovo dobija na značaju i počinje se razvijati u značajnije oblasno središte. Šetnja ulicama sa građevinama mavarskog stila iz perioda ranog srednjeg vijeka i renesansnim plemićkim palatama. Panorama Katedrale koja dominira gradom, crkve Svetog Franciska, rimskog hrama posvećenog boginji Dijani, Univerziteta koji su u XVI veku osnovali jezuiti, trg Žiraldo… Povratak u Lisabon. Slobodno vrijeme. Noćenje.

5. DAN 08.03.2024. (Petak), LISABON –OBIDOS – BATALHA – COIMBRA – PORTO
Doručak. Odjava iz hotel. Polazak autobusom za Obidos, malom selu okruženom zidinama i srednjovjekovnim dvorcem.   Nastavak vožnje do Batalhe, fakultativno posjeta nikad dovršenom gotičkom samostanu i crkvi Santa Maria da Vitori (http://www.mosteirobatalha.gov.pt/pt/index.php). Ulaznica se plaća na licu mjesta i iznosi na dan objave programa 10,00 EUR. Nastavak putovanja do Coimbre jednog od najstarijih univerzitetskih gradova u Evropi i prestonog grada portugalskih  kraljeva smještenog na obala rijeke Mondego. Panorama starog i novog grada i šetnja historijskim centrom: katedrala – samostan Santa Cruz – sveučilište. Nastavak putovanja do Porta. Smještaj u hotel. Noćenje.

6. DAN  09.03.2024.  (Subota) , PORTO
Doručak. Fakultativno odlazak u razgled grada: tržnica Bolhão, ulica Santa Catarina, Majestic Café, željezničkoj stanici São Bento, katedrala, trgovi Batalha i Infante, crkve São Francisco i Clérigos, knjižara Lello – jednoj od najljepših na svijetu, mosta Dom Luis I., riječna obale Vila Nova de Gaia, gdje se nalaze vinski podrumi poznatog vina porta. Predlažemo fakultativno obilazak vinskog podruma i degustacija poznatog slatkog vina porta. Slobodno poslijepodne za šetnju slikovitom četvrti Ribeira, s mnoštvom malih restoran uz obalu rijeke Douro. Slobodno vrijeme. Noćenje.

7. DAN 10.03.2024. (Nedjelja), PORTO – GUIMARAES – BRAGA
Doručak. Fakultativni izlet u Gimaraeš i Bragu. Gimaraeš je kolijevka portugalske nacije i prva prijestolnica kraljevstva proglašenog 1143 godine. Šetnja dobro očuvanim srednjovijekovnim centrom grada i obilazak Palate vojvoda od Braganse bez ulaznice. Nastavak vožnje do Brage, najvažnijeg centra barokne umjetnosti u Portugalu; posjeta prelijepoj katedrali započetoj u XII vijeku, panoramska vožnja kroz grad a potom odlazak na brdo iznad Brage, do svetilišta Bom Žezus, odakle se pruža predivan pogled na grad osnovan u vrijeme Rimskog carstva, nazvan “portugalski Rim”. Povratak u Porto. Slobodno vrijeme Noćenje.

8. DAN 11.03.2024. (Ponedjeljak) PORTO – ISTANBUL – SARAJEVO
Doručak. Transfer do aerodroma u Portu planiran je u cca 08:00 sati. Prijava za let na relaciji Porto – Istanbul, let u 10:55 sati. Dolazak u Istanbul planiran je u 18:40 sati. Nastavak leta Istanbul – Sarajevo u 20:00 sati. Dolazak u Sarajevo planiran je u 19:55 sati. NAPOMENA: Putnici predaju prtljag na aerodromu Porto, a preuzimaju na aerodromu Sarajevo. Dozvoljena težina prtljaga do 30 kg za predani prtljag + 8 kg za ručni prtljag. Kraj programa.

 

CIJENA: 1.249,00 KM ZA REZERVACIJE I UPLATE 50 % DO 26.01.2024.

VAŽNO: PRVI IZNOS UPLATE OD 50 % JE NEPOVRATNI DIO AVIO KARTE

CIJENA UKLJUČUJE:
Avio prevoz na relaciji Sarajevo – Lisabon i Porto – Sarajevo (Via Istanbul), u ekonomskoj klasi, avio kompanija Turkish Airlines, smještaj u hotelu u Istanbulu 04.03./05.03.2024. prema pravilima Turkish Airlinesa, a za putnike koji čekanje na vezani let (konekciju) imaju više od 12 sati između letova, svi bus transferi prema programu putovanja (osim fakultativnih), smještaj u hotelu 3* ili 4* u Lisabonu na bazi 3 noćenja sa doručkom, smještaj u hotelu 3* ili 4* u Portu na bazi 3 noćenja sa doručkom, obilasci prema programu putovanja (bez ulaznica) osim onih koji su označeni kao fakultativni, usluge lokalnih vodiča na određenim lokalitetima, usluge Golden tours-ovog stručnog pratioca grupe tokom putovanja (od polaska do povratka), troškove organizacije i rezervacije, PDV.

CIJENA NE UKLJUČUJE:
Sve aerodromske i sigurnosne taxe na aerodromu Sarajevo, Istanbul, Lisabon i Porto……300,00 KM (plaćaju se u agenciji),
Obavezno medjunarodno putno zdravstveno osiguranje 15,00 KM po osobi. Osobe preko 60 godina plaćaju 30,00 KM,
Gradska taxa koja se plaća direktno hotelima u Lisabonu i Portu 2 EUR po osobi po noći (ukupno 12 EUR),
Doplata za 1/1 sobu  650,00 KM,
FADO + večera 55 EUR,
Lisabon panoramski CITY TOUR bez ulaznica. Cijena uključuje bus prevoz i usluge vodiča……30,00 EUR,
Fakultativni izlet Sintra, Cabo de Roca, Cascais, Estoril. Cijena uključuje bus prevoz, usluge vodiča,………40,00 EUR,
Ulaznica za Kraljevsku palaču u Sintri (na dan objave programa 10 EUR),.
Fakultativni izlet Evora i Dvorac Fronteira. Cijena uključuje ulaznicu za Katedralu u Evori i ulaznicu za Dvorac Fronteira (unutrašnjost dvorca + parkovi), bus prevoz, usluge vodiča………50,00 EUR,
Porto panoramski CITY TOUR bez ulaznica. Cijena uključuje bus prevoz i usluge vodiča…….30,00 EUR,
Fakultativni izlet Guimaraes i Braga. Cijena uključuje bus prevoz, usluge vodiča………30,00 EUR,

ULAZNICE: ulaznica za crkvu San Francisco u Portu (na dan objave programa 9 €), ulaznica za crkvu i toranj Clerigos (na dan objave programa 8 €),ulaznica za Palatu vojvode od Braganse (na dan objave programa 6 €),ulaznica za katedralu u Bragi (na dan objave programa 2 €).
Fakultativno posjeta vinskom podrumu u Portu (cijena naknadno),inidividulane i dr. troškove.

ULAZNICE: ulaznica za Kraljevsku palaču u Sintri ulaznica za manastir u Batalhi (na dan objave programa 10 EUR), ulaznica za crkvu San Francisco u Portu (na dan objave programa 9 EUR), ulaznica za crkvu i toranj Clerigos (na dan objave programa 8 EUR), ulaznica za Palatu vojvode od Braganse (na dan objave programa 6 EUR), ulaznica za katedralu u Bragi (na dan objave programa 2 EUR).Prijava i rezevacija svih fakultativnih izleta obavezna je do zadnje uplate paket aranžmana. Plaćanje svih fakultativnih izleta i posjeta vrši se predstavniku agencije – vodiču, u gotovinu i u valuti EUR na početku putovanja.

PLAĆANJE: 50% iznosa odmah po rezervaciji, ostatak iznosa 20 dana do polaska na putovanje. Prvi dio uplate je nepovratan u skladu sa pravilima i propisima avio kompanije i služi za rezervaciju i garanciju avio sjedišta.

NAPOMENA:
Moguća je promjena redoslijeda fakultativnih izleta i posjeta u skladu sa vremenskim i drugim uslovima, što ne može uticati na kvalitet programa. Kalkulacija rađena na bazi 30 putnika. U slučaju manjeg broja putnika, povećanja cijene goriva i drugih kalkulativnih elemenata zadržavamo pravo povećanja cijene aranžmana ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana do polaska na putovanje.

Uz ovaj program važe opšti uslovi o organizovanju putovanja Golden tours doo Tuzla, a koji se nalaze na www.goldentours.ba

Datum objave programa putovanja: 06.01.2024..godina

PREDLAŽEMO UPLATU OSIGURANJA OD OTKAZA PUTOVANJA