PORTUGAL avionom iz Sarajeva 05.03.2023. - objavljeno: 08.09.2022 | kategorija: Avion

PORTUGAL

Lisabon ~ Sintra ~ Fatima

Avionom iz Sarajeva

05.03 – 11.03.2023 

Portugalija je jedana od najstarijih država u Evropi i nalazi se na njenom najzapdnijem dijelu. Država je svoju zlatnu eru doživjela za vrijeme velikih geografskih otkrica. Hrabri portugalski mornari od 1415. godine, krenuli su na put po moru i otkrili su udaljene predjele Afrike, Indije, Azije i Amerike. Portugalci su tada napravili od svoje zemlje najbogatiji i najveći centar. Portugalija pored nekadašnje veličine uspijeva da privlači turiste i sa novom snagom današnjice. Više stotina kilometara dugačkih plaža i odlična klima doprinose da ova zemlja bude popularna destinacija u toku sva četiri godišnja doba.Lisabon, glavni grad Portugalije, je grad uskih ulica sa makadamom, grad malih trgova i balkona od kovanog željeza. Za pravo upoznavanje grada preporučujemo stari gradski tramvaj broj 28 koji „stoji na usluzi“ pri razgledanju grada. Radoznali turisti na liniji ovog tramvaja mogu da upoznaju Lisabon iz svih uglova. U starom gradu, pored uskih uličica, najveća znamenitost je dvorac Castelo de Sao Žorže, odakle se proteže prelijepa panorama grada. Oni koji žude za mirnom okolinom, neka potraže Estoril, koji se nalazi nedaleko od Lisabona. U blizini grada u pravcu sjevera nalazi se Sintra koja je pod zaštitom UNESCO-a. Pored prekrasne okoline ovdje vrijedi napraviti izlet zbog kraljevske palate, muzeja igračaka i specifičnih kolača koji se prave samo na ovom mjestu. Ko već dođe u Lisabon, treba da posjeti i Cabo da Roca, najzapadniju tačku Portugalije. Na jedan sat od Lisabona, nalazi se gradić Fatima, gdje se 1917. godine trojici malih pastira ukazala Bogorodica, pa je mjesto postalo jedno od najpoznatijih pokloničkih mjesta. Ako ne odete i do Obidoša nećete ispuniti Lisabonsku „zvjezdanu turu“. Okružen zidinama, oslikan srednjovjekovni gradić sa uskim ulicama gdje su okrečene bijele kuće ukrašene žutom i plavom bojom. Lisabon i njegova okolina ostaviće Vas bez daha.

1. DAN 05.03.2023. (Nedjelja)          SARAJEVO – ISTANBUL – LISABON

Sastanak grupe na Medjunarodnom aerodromu Sarajevo u 06:30 sati. Prijava za let Sarajevo– Istanbul. Let u 08:30 sati. Dolazak u Istanbul planiran je u 12.20 sati. Nastavak leta Istanbul – Lisabon u 13:50 sati. Dolazak u Lisabon planiran je u 15:45 sati. NAPOMENA: Putnici predaju prtljag na aerodromu Sarajevo, a preuzimaju na aerodromu Lisabon. Dozvoljena težina prtljaga do 30 kg za predani prtljag + 8 kg za ručni prtljaga. Transfer autobusom do hotela. Smještaj u hotel. Noćenje.

2. DAN 06.03.2023. (Ponedeljak)  LISABON

Doručak. Fakultativno polazak u panoramski razgled uz kratka zaustavljanja: vožnja pored tipične četvrti Alfama, Bairro Alto, trga Rossio, nastavak do Belema gdje se nalazi Padrao dos Descombrimentos, spomenik posvećen svim slavnim portugalskim moreplovcima i njihovim otkrićima, kratko zaustavljanje kod Torre de Belem uz rijeku Tagus, na listi Unescove svjetske baštine, odakle je Vasco da Gama isplovio na putovanje do Indije. Slobodno poslije podne. Predlažemo večernju šetnju živopisnim centrom Lisabona ili fakultativno odlazak na večeru u tipičan lokal s tradicionalnom predstavom fada, portugalske »Šansone«, koja s karakterističnom melodijom i lirikom pjeva o moru i životu siromašnih, u kojoj se izmjenjuju osjećaji tuge, boli, nostalgije, sreće i ljubavi. Fado se u Portugalu izvodi još od 1820. god. Noćenje.

3. DAN  07.03.2023. (Utorak)  SINTRA – CABO DE ROCA – CASCAIS ESTORIL

Doručak. Odlazak na fakultativni izlet u okolicu Lisabona: polazak u 9.00 sati, vožnja do srednjovjekovne Sintre, na Unescovoj listi svjetske baštine, nekadašnje ljetne rezidencije portugalskih kraljeva i omiljenog boravišta pjesnika i pisaca romantične ere 19. st., tu je nekada živio Lord Byron koji je Sintru nazvao »kvartom zemaljskog raja«. Posjet Kraljevskoj palači, slobodno vrijeme za šetnju slikovitim ulicama. Nastavak vožnje do najzapadnije tačke Europe – Cabo da Roca, kraće zaustavljanje. Nastavak vožnje uz obalu pored živopisnog Cascaisa, ribarskog mjesta i ljetne rezidencije portugalskog dvora krajem 19. st. te luksuznog ljetovališta Estoril s elegantnim Casinom. Povratak u Lisabon u poslijepodnevnim satima. Slobodno vrijeme. Noćenje.

4. DAN 08.03.2023. (Srijeda),   FATIMA- BATALHA –  - OBIDOS

Doručak. SRETAN 8. MART! Predlažemo fakultativno cjelodnevni izlet do Fatime. Posjeta čuvenom svetištu Gospe Fatimske. Nastavak vožnje do Batalhe, posjeta nikad dovršenom gotičkom samostanu i crkvi Santa Maria da Vitori. Nastavak putovanja do tradicionalnog ribarskog sela Nazarea. Na putu posjeta Obidosu malom selu okruženom zidinama i srednjovjekovnim dvorcem. Povratak u Lisabon u večernjim satima. Noćenje.

5.DAN09.03.2023.(Četvrtak), LISABON

Doručak. Slododan dan ili  predlažemo odlazak javnim prijevozom  do paviljonskog kompleksa EXPO 1998. u Parque das Nacoes, gdje se nalazi shopping centar Vasco da Gama  i Oceanarij, jedan od najvećih na svijetu. U večernjim satima slobodno vrijeme u kvartu Bairro Alto. Noćenje.

6. DAN 10.03.2023. (Petak), LISABON – ISTANBUL – SARAJEVO

Doručak. Slobodno vrijeme do polaska na transfer. Transfer do aerodroma u Lisabonu planiran je u 13.30 sati. Prijava za let na relaciji Lisabon – Istanbul, let u 16:35 sati. Dolazak u Istanbul planiran je u 00:15 sati. Prema proceduri Turkish Airlinesa prijava na transfer i smještaj u hotel u Istanbulu. Noćenje.

7. DAN 11.03.2023. (Subota ),  ISTANBUL – SARAJEVO

Odjava iz hotela i transfer autobusom do aerodroma Istanbul. Nastavak leta na relaciji  – Istanbul – Sarajevo, planiran je u 14:55 sati. NAPOMENA: Putnici predaju prtljag na aerodromu Lisabon, a preuzimaju na aerodromu Sarajevo. Dozvoljena težina prtljaga do 30 kg + 8 kg ručnog prtljaga. Dolazak u Sarajevo planiran je u 14:45 sati. Kraj usluge.

 Cijena 1199,00 KM

Za rezervacije do 16.01.2023.

CIJENA UKLJUČUJE:

Avio prevoz na relaciji Sarajevo – Lisabon – Sarajevo (Via Istanbul), u ekonomskoj klasi, avio kompanija Turkish Airlines,aerodromske taxe,, bus transfere aerodrom u Lisabonu – hotel – aerodrom u Lisabonu, smještaj u hotelu Roma 3* ili sličan na bazi 5 noćenja sa doručkom, smještaj u hotelu u Istanbulu 10.03./11.03.2023. prema pravilima Turkish Airlinesa za putnike koji prema trenutnoj konekciji imaju više od 12 sati između letova, usluge  stručnog pratioca grupe tokom putovanja (od polaska do povratka), troškove organizacije i rezervacije.

CIJENA NE UKLJUČUJE:

Obavezno medjunarodno putno zdravstveno osiguranje 10,00 KM, osobe preko 60 godina plaćaju 20,00 KM, gradska taxa koja se plaća direktno hotelu u Lisabonu 2 EUR po osobi po noći (ukupno 10 EUR), doplata za 1/1 sobu 390,00 KM, panoramski razgled Lisabona (bez ulaznica), poludnevni izlet SINTRA i okolica (bez ulaznica), cjelodnevni izlet OBIDOS – FATIMA (bez ulaznica), FADO + večera. 

REZERVACIJE I PLAĆANJE: Prilikom rezervacije obavezna je uplata 40 % total iznosa. Ostatak iznosa 30 dana do polaska na putovanje

NAPOMENA:  Od 1.7.2022. godine za ulazak u Portugal više nije potrebno predočiti EU digitalnu COVID potvrdu o testiranju, oporavku ili vakcinisanju niti negativan dokaz o testu na COVID-19. Na snazi do daljeg ostaje obaveza nošenja zaštitne maske u svim vrstama javnog prijevoza (metro, tramvaji, autobusi, taksiji), apotekama, domovima zdravlja, bolnicama. https://www.aeroportolisboa.pt/en/lis/passenger-guide/what-you-need-to-know/covid-19 

Program radjen na bazi 30 putnika. U slučaju manjeg broja putnika i promjene kalkulativnih elemenata na tržištu zadržavamo pravo promjene cijene ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana prije polaska.

           

Cjenovnik br. 1, 28.10.2022.