ISTANBUL – FESTIVAL LALA avionom 02.4.2021. - objavljeno: 10.03.2021 | kategorija: Avion

ISTANBUL – FESTIVAL LALA

AVIONOM IZ SARAJEVA

02.04.-05.04.2021.

Svake godine u aprilu mjesecu u Istanbulu tradicionalno se održava Festival Lala ( Istanbul Lale Festivali ), koji se obilježava u znak sjećanja na takozvano “Doba lala” ( Lale Devri ) u 18. vijeku kada je Otomanska imperija živjela u miru i prosperitetu. U najpoznatijim parkovima širom Istanbula posjetiocima budu predstavljene na stotine vrsta lala, a inače, sam cvijet lala ima značajnu ulogu u istočnjačkoj kulturi i tradiciji…

Program putovanja:

1. DAN SARAJEVO – ISTANBUL – FESTIVAL LALA + MUZEJ LALA

Okupljanje putnika na aerodromu Sarajevo u 07:00. Let na relaciji Sarajevo – Istanbul je u 09:00. Avio kompanija Turkish airlines. Dolazak u Istanbul, u 12:00 po lokalnom vremenu. Po slijetanju slijedi vožnja prema Emirgan parku gdje se tradicionalno održava Festivala Lala, nešto po čemu je Istanbul nadaleko poznat. Festival se obilježava i u znak sjećanja na takozvano “Doba lala” u 18. vijeku kada je Otomanska imperija živjela u miru i prosperitetu.  Svakog proljeća u Istanbulu se zasade milioni lala, a festival posvećen ovom cvijetu traje do kraja Aprila. Za vrijeme boravka u Emirgan parku, preporučujemo Vam pojestu Muzeju Lala. Slobodno vrijeme za uživanje, ponovno okupljanje grupe u dogovoreno vrijeme i  transfer do hotela, smještaj u isti. Noćenje.

2. DAN –  ISTANBUL

Doručak. Slobodno vrijeme ili opcija odlaska na izlet Sultanahmet (fakultativno) – Šetnja starim dijelom Istanbula, gdje ćete moći vidjeti Hipodrom, njemačku fontanu, Plavu džamiju, Aya Sofiju a nakon toga posjeta Topkapi palati… Slobodno vrijeme.. Zatim poslijepodne opet slobodno vrijeme ili fakultativni izlet Krstarenje Bosforom. Krstarenje Bosforom je sigurno najtraženija turistička atrakcija u Istanbulu, što je razumljivo jer se na taj način može vidjeti mnogo stvari u Istanbulu za koje bi Vam trebalo više vremena ako biste išli pejške ili prevozom, a vremena za turističke obilaske je uvijek premalo. Zato odvojite nekoliko sati za nezaboravno krstarenje Bosforom kako biste uštedeli na vremenu. Tokom krstarenja, vidjet ćete čuvenu Dolmabahce palatu, Bosforski most, Rumeli hisar, djevojačku kulu, azijski dio Istanbula i još mnogo toga… Povratak u hotel. Za večernje sate, predlažemo zajednički odlazak u riblji restoran, sa tradicionalnom muzikom. Noćenje.

3. DAN – ISTANBUL

Doručak. Fakultativni izlet: Posjeta muzeju Miniaturk, jednom od najvećih svjetskih minijaturnih parkova. Prilika da doživite Tursku u malom i napravite nezaboravne fotografije. Odlazimo do čuvene kafane Pierre Lotti odakle se pruža nezaboravan pogled na Istanbul i Zlatni rog. Spuštamo se do dzamije Ejubije. Ono što je kroz historiju specifično za ovu džamiju je to što se u njoj obavljalo i imenovanje osmanskih sultana. Ambasadori i izaslanici stranih država posmatrali su ceremoniju imenovanja sultana izvan granica harema ove džamije, jer se tlo džamije smatralo svetim i u njega nije dozvoljen ulazak nemuslimanima.Naš izlet nastavljamo posjetom muzeju PANORAMA 1453 koji je posvećen bitci za Istanbul. U muzeju je predstavljen jedan segment Bitke za Istanbul/Konstantinopolj 29. maja 1453. U prostoru između slike i posjetilaca su i neki predmeti iz bitke. Slika je toliko stvarna da na zvaničnom web-sajtu kažu da prilikom ulaska čovjek bude u šoku od 10 sekundi jer ne može da nađe referentne tačke za prostor. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. U večernjim satima, predlažemo zajednički odlazak na večeru u restoran, gdje možete vidjeti ples Derviša. Povratak u hotel. Nocenje.

4. DAN  ISTANBUL – SARAJEVO

Doručak. Nakon doručka odjava iz hotela (do 11h) i spuštanje prtljaga u luggage room (sobu za prtljag). Po želji zajednički odlazak sa pratiocem grupe do Sulejmanije đzamije, koja je ime dobila po jednom od najvećih osmanskih sultana, Sulejmanu Veličanstvenom. Djelo je velikog osmanskog arhitekte Mimara Sinana. Džamija je u svome kompleksu imala brojne ustanove; medrese, kuhinje, bolnicu. Nakon posjete odlazak do Kapali čaršije, najvećeg bazara , a koji je ujedno i prvi natkriveni shopping centar na svijetu. Slobodno vrijeme za kupovinu. Okupljanje u hotelu u 14:45. Transfer prema aerodromu u 15h. Planirano polijetanje Turkish Airlinesa u 19:20 h po lokalnom vremenu. Slijetanje na Međunarodni aerodrom Sarajevo u 20:15h po lokalnom vremenu. Kraj putovanja

CIJENA ARANŽMANA ZA REZERVACIJE DO 15.03.2021:

HOTEL BEYAZ SARAY 4* – 529 KM

HOTEL TAKSIM SQUERE * – 559 KM

CIJENA ZA OSTALE REZERVACIJE: uvećava se za 50 KM

U cijenu je uključeno:

Prevoz avionom sa uključenim taksama, na relaciji Sarajevo – Istanbul – Sarajevo, 30kg +8kg po osobi

Transfer od aerodroma do hotela i nazad

Hotelski smještaj u odabranom hotelu na bazi 4 noćenja sa doručkom

Obilazak Egipatskog Bazara, Galata mosta i Taksima

Odlazak do Sulejmanija džamije i Kapali čaršije

Pratioc putovanja i troškovi organizacije putovanja

U cijenu nije uključeno:

Individualni troškovi

PCR test – 80 KM

Fakultativni izleti (Sultanahmet 25 € – 30 € – (lokalni vodić i ulaznice)/ Krstarenje Bosforom – 15 – 20 € (privatni brod – prevoz) /Miniaturk, Pier lotty, Panorama Muzej, Ejubija džamija – 30 € (prevoz, ulaznice, vodić) / Tursko veće na brodu – 35€  – Cijene izleta zavise od broja prijavljenih putnika.

Putnicko osiguranje + osiguranja od COVID-a – 8KM za osobe do 60 godina, a 16 KM za osobe od 60 do 70 godina

doplata za jednokrevetnu sobu – na upit

NAPOMENA:   

Organizator zadržava pravo izmjene cijene aranžmana i fakultativnih izleta u slučaju drastičnih povećanja cijene nafte na svjetskom tržištu ili monetarnih poremećaja na finansijskom tržištu a koji utiču na kalkulativne elemente ovog aranžmana.

Vrijeme leta zavisi od uslova u saobraćaju (raspoloživost aviona kod avio-kompanije, opterećenost polaznog i odredišnog aerodroma) koji u sezoni mogu biti otežani.

VAŽNO OBAVJEŠTENJE !!!

Pocevsi od 15.03.2021. godine, svi putnici koji putuju u Tursku moraju ispuniti online obrazac za putovanje dat od strane ministarstva zdravlja Republike Turske.

Obrazac moze biti u elektronskoj ili printanoj formi i mora se ispuniti u posljednja 72 sata prije leta, u suprotnom putnicima nece biti dozvoljen ukrcaj na avion.

 Obrazac ne trebaju ispunjavati djeca mladja od 6 godina kao ni tranzitni putnici.

 Link za obrazac: https://register.health.gov.tr/