Moskva i St. Petersburg – avionom iz Sarajeva 14.5.2021. - objavljeno: 10.03.2021 | kategorija: Daleka putovanja

MOSKVA I ST PETERSBURG

14.05. – 21.05.2021.

AVIONOM IZ SARAJEVA

Doživite Bisere Rusije i posjetite čarobne gradove St. Peterburg i Moskvu. Jedinstveno putovanje, 6 dana, let iz Sarajeva, preko Istanbula do  Moskve, odlazak do St.Peterburga ultra brzim SAPSAN vozom. Moskovski kremlj, Boljšoj pozorište, Crveni trg, Katedrala sv. Vasilija Blaženog itd… Sve su ovo najznačajnije atrakcije i znamenitosti političkog, znanstvenog, istorijskog i ekonomskog središta Rusije. Naravno, pogodili ste! Riječ je o Moskvi. Moskva je jedan od najvećih gradova na svijetu, a bez obzira na to što je mnogi doživljavaju kao grad mafije, zahvaljujući prvenstveno filmovima,nedopustite da vas išta odvrati od istraživanja mnogobrojnih kulturnih spomenika i znamenitosti grada; od vrhunskih izložbenih primjeraka u galeriji Tretyakov do jednih od najljepših postaja podzemne željeznice na svijetu, koje ispunjene staklom, mramorom i sa zamršenim mozaicima zaista djeluju atraktivno i zanimljivo.

St. Peterburg je jedan od najljepših gradova na svijetu, drugi po veličini grad u Rusiji odmah nakon Moskve. Ljeto u Sankt Peterburgu je poznato po svojim Bijelim noćima, kada sunce jednostavno ne zalazi, one počinju sredinom 6 mjeseca i traju do sredine 7 mjeseca. Bijele noći su postale simbol ovog grada.

Program putovanja:

1.i 2. DAN (14.05./15.05.2021.) SARAJEVO – ISTANBUL – MOSKVA

Okupljanje putnika na aerodromu Sarajevo dva sata prije leta. Let narelaciji Sarajevo – Istanbul je u 20:50, avio kompanijom Turkish Airlines. Dolazak u Istanbul u 23:55 po lokalnom vremenu. Nakon slijetanja slijedi ukrcaj na let Istanbul – Moskva 02:00. Planirano slijetanje u Moskvu je u 04:50 po lokalnom vremenu. Nakon pasoških kontrola slijedim transfer do hotelam rana prijava u hotelske sobe. slobodno vrijeme za odmor do 13h, kada idemo u fakultativni panoramski razgled grada autobusom: centar grada, Crveni trg, Kremlj, Crkva Vasilija Blaženog, Boljšoj teatar, Hram Hrista Spasitelja, Novodevičji manastir, vidikovac Vrapčeva brda i  Univerzitet “Lomonosov”, Poklonaja gora (Park Pobede) i dr. (bez ulaska u objekte).Povratak u hotel. Slobodno vrijeme za odmor. U večernjim satima slijedi fakultativni obilazak Moskovskog metroa, jedan od najljepših i najstarijih metroa na svijetu, u kojem čak 44 stanice imaju status kulturnog naslijedja. Obilazak nekoliko najznačajnijih metro stanica, koje  su nalik na muzeje bogato dekorisane skulpturama, mozaicima, pozlaćenim floralnim ornamentima, mermernim stubovima i portretima nacionalnih heroja. Povratak u hotel. Noćenje.

3.DAN (16.05.2021.) MOSKVA

Doručak. Slobodno vrijeme ili opcija odlaska na fakultativni izlet Kremlj, najstariji dio Moskve i njen politički, duhovni i historijski centar, kompleks neponovljiv po svojoj arhitektonskoj i umjetničkoj ljepoti. Obilazak teritorije, Uspenske crkve u kojoj su krunisani svi ruski carevi, Arhangelske crkve, Car zvona i Car topa, kao i posjeta Patrijaršijskoj palati. Slobodno vrijeme za individulano uživanje u Moskvi. U poslijepodnevnim satima predlažemo fakultativni odlazak na vožnju rijekom Moskvom uz najljepše simbole grada. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

4.DAN (17.05.2021.) MOSKVA – SANKT PETERBURG

Doručak. Slobodno vrijeme ili Fakultativni program: Muzej Panorama Borodinske bitke, posvećen ratu sa Napoleonom 1812. g. Glavni eksponat muzeja je panorama, ogromno slikano platno dimenzije  115x15m, koje visi u zatvorenom krugu i predstavlja jedan od najtežih momenata bitke na Borodinskom polju. Slobodno vrijeme do polaska za Sankt Peterburg. Transfer do željezničke stanice. Putovanje za Sankt Peterburg u popodnevnim časovima savremenim vozom Sapsan. Posle oko četiri sata vožnje dolazak u Sankt Peterburg. Transfer do hotela. Smještaj u hotel. Noćenje.

5.DAN (18.05.2021.) SANKT PETERBURG

Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet: Panoramsko razgledanje grada autobusom: Nevski prospekt, Kazanjski sabor, Dvorski trg, Admiralitet, Vasiljevsko ostrvo, Ermitaž, Isakijevska saborna crkva, Bronzani konjanik … (bez ulaska u objekte). Petropavlovska tvrđava, istorijsko jezgro grada, unutar čijih zidina se nalaze Petropavlovska saborna crkva u kojoj su sahranjeni svi ruski imperatori (počev od Petra I), Istorijski muzej Sankt Peterburga, kao i čuvene tamnice. Slobodno vrijeme. Noćenje.

6.DAN (19.05.2021.) SANKT PETERBURG

Doručak. Slobodno vrijeme ili opcija Fakultativnih programa: Izlet u Peterhof – Ruski Versaj, ljetnju carsku rezidenciju Petra Velikog, nastalu u XVIII vijeku po nalogu samog cara prema uzoru na Versaj. Obilazak obuhvata šetnju kroz veličanstven park, razgledanje čuvenih fontana sa 250 pozlaćenih skulptura i izlazak na obalu Finskog zaliva sa kojeg se pruža veličan  stven pogled na zaliv, Kronštat i Sankt Peterburg. Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet u Puškin-Carsko Selo, ljetnja rezidencija Ekaterine Velike, prekrasan dvorac i park površine 34 km2. Enterijer dvorca fascinira sj  ajem umjetničkih predmeta od poludragog kamena, zlata, portretima dinastije Romanovih. Povodom 300-godišnjice osnivanja Sankt Peterburga završena je obnova čuvene Ćilibarske dvorane, koja je Katarininom dvorcu vratila stari sjaj. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

7.DAN (20.05.2021.) SANKT PETERBURG

Doručak. Slobodno vrijeme ili Fakultativni izlet: Ermitaž, obilazak jednog od najvećih muzeja na svijetu, u zdanju Zimskog dvorca, sa preko 3 miliona eksponata. Njegova neprocenjiva zbirka izlože  na je u 6 zgrada rasporedjenih na Dvorskom trgu i duž rijeke Neve. Glavna zgrada je Zimski dvorac koji je nekada bio rezidencija ruskih careva, a u njegovoj b  ogatoj zbirci izdvajaju se remek djela Leonarda Da Vinčija, Ticijana, Rembranta, Mikelanđela i drugih. Muzej je poznat i po arheološkoj zbirci, zbirci skulptura, zbirci srednjevekovne evropske umjetnosti, ali i po svom baroknom izgledu i arhitekturi. Slobodno vijeme ili fakultativna Vožnja kanalima i Nevom, specifičnim niskim brodovima prilagođenim za prolazak kroz kanale i ispod niskih mostova, zbog kojih je ovaj grad dobio i naziv “Sjeverna Venecija”. Pogled na znamenitosti grada i njegovu arhitekturu sa legendarne rijeke Neve i nekih od mnoštva kanala, ostavlja jedinstven utisak i sjećanje. Slobodno vrijeme do Transfera  do aerodroma.

8.DAN (21.05.2021 .) SANKT PETERBURG – ISTANBUL – SARAJEVO

Slobodno vrijeme  do transfera na aerodrome, i let  na relaciji Sankt Peterburg – Istanbul je 21.05. u 01:45 po lokalnom vremenu. Nakon slijetanja u istanbul slijedi ukrcaj na let Istanbul – Sarajevo u  07:15. Planirani dolazak u Sarajevo 08:10 (po lokalnom vremenu).

 

CIJENA ARANŽMANA: 1355 KM

*** Cijene su po osobi u dvokrevetnoj sobi.

 

U cijenu ukljuceno:

Avio karta sa aerodromskim taksama prema itinereru putovanja – Turkish  Airlines (30 kg + 8 kg)

2 noćenja u hotelu sa 4* na bazi noćenje sa doručkom (dvokrevetnim I trokrevetnim sobama)+ rani ulazak u sobe – hotel u Moskvi + 3 noćenja sa dorukom u St Petersburgu u hotelu sa 4*

Transfer od aerodroma do hotela i nazad

brzi voz na relaciji Moskva, St Petersburg

Kompletnu organizaciju putovanja

Pratioc grupe

Cijena ne ukljucuje:

Fakultativni izleti- cijene će biti naknadno objavljene

PCR TEST – trenutno je potreban

Doplatu za 1/1 (jednokrevetnu sobu) – na upit – zavisno od hotela

Putničko zdravstveno osiguranje 16 KM, osobe od 60 do 70 godina plaćaju 32 KM.

Ulaznice u  muzeje  i eventualne ulaznice u druge objekte od interesa, karte za gradski prevoz…

doplata za jednokrevetnu sobu –280 KM