KIRGISTAN – avionom iz Sarajeva 29.4.2021. - objavljeno: 10.03.2021 | kategorija: Daleka putovanja

KIRGISTAN – MISTIČNI PUT SVILE

29.04. – 05.05.2021.

AVIONOM IZ SARAJEVA

Misteriozni svijet, o kojem tako malo znamo, a željni smo poći stopama slavnih nomadskih turkiskih plemena, Džingis Kana, hoditi Putem svile, doduše njegovim slabije istraženim dijelom…Kirgistan je specifičan po mnogo čemu. O slavnoj historiji mogli bi posvjedočiti brojni osvajači, Kinezi, Turci i Rusi, ali je narod Kirgiza ostajao samo svoj, poseban, povučen i tajnovit. O njihovoj kuhinji svjedoče nam brojni gurmani diljem svijeta, a o njegovim kulturnim dobrima, prekrsanom prirodnom ambijentu i nebrojenim skrivenim mjestima, svjedočit ćete vi! Probudite istraživača u sebi. Da, baš zato, Kirgistan!!!

Program putovanja:

1. i 2. dan – 29./30.04.2021 Sarajevo – Istanbul – Biškek Okupljanje na aerodromu Sarajevo u 18:30 te prijava na let za Biškek preko Istanbula. Avio kompanija Turkish Airlines. Let za Istanbul je u 20:40. Po slijetanju u Istanbul, prelazak na let za Biškek u 01:05. Planirano slijetanje u Biškek je u 09:00, po lokalnom vremenu. nakon čega slijedi pasoška kontrola i transfer do hotela. Po dolasku, smještaj u hotel. Odmor, nakon čega slijedi ručak i zajednička šetnja po kirgiskoj prijestolnici. Obići ćemo centralni trg Ala Too, sa spomenikom mitskom junaku Manasu, vidjet ćemo brutalističku sovjetsku arhitekturu, ispresijecanu brojnim zelenim površinama i parkovima, posjetit ćemo bazar Dordoy, koji još uvijek odiše slavnim vremenima Puta svile, vidjet ćemo i Parlament, zatim Bijelu kuću, sjedište predsjednika republike, Narodni muzej, trg Pobjede, zgradu Filharmonije. Povratak u hotel, večera i noćenje.

3.dan  – 01.05.2021 Biškek – Chong Kemin

Nakon doručka i odjave iz hotela, krenut ćemo do stare tvrđave Burana, gdje ćemo se vratiti oko 800 godina unatrag, i boraviti na mjestu jedne od najspecifičnijih legendi Centralne Azije. Čut ćemo priču o zatočenoj princezi i posjetiti ovu neobičnu kulu. Postajemo pravi avanturisti i nastavljamo do autentičnog Kirgistana, onog okruženog prelijepom prirodom i planinskim vijencem Tian Šan. Dolazak u mjesto Chong Kemin i smještaj u hotel. Nakon ručka, istražujemo okolinu, upoznajemo tradiciju jahanja, i uživamo u spa centru. Večera je u hotelu. Noćenje.

4.dan – 02.05.2021 Chong Kemin – Tamchy- Karakol

Nakon doručka i odjave iz hotela, nastavljamo naš put ka jezeru Issyk-Kul. U Kirgistanu je poznato kao „toplo jezero“, i jedno je od najdubljih i najslanijih jezera na svijetu. Na njegovim je obalama jedno od najstarijih mjesta civilizacije Centralne Azije, tu su se križali trgovački putevi u prošlosti, a pronađeni su i najstariji novčići svijeta. Danas jezero odiše mirom, ušuškano ispod 7000 metara visokih planinskih vrhova Tian Šana. Svratit ćemo u mjesto Tamchy, gdje se upoznajemo sa drevnom tehnikom tkanja filcanih kirgiskih tepiha, Širdak. Iskusit ćemo i gostoprimstvo lokalne porodice tokom ručka. Nastavljamo naš put nakon osvježenja u jezeru, i upućujemo se ka centru ove oblasti, gradu Karakol. Po dolasku, u popodnevnim satima, posjetit ćemo Dungan džamiju, koja je rađena u kineskom stilu, kao i rusku pravoslavnu crkvu iz 19.stoljeća. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

5.dan – 03.05.2021 Karakol – Bokonbaevo

Nakon doručka, slijedi odjava iz hotelskih soba, te polazak u najraznovrsniji dan ture. Razgled počinjemo nekih 100 kilometara od Karakola, u mjestu Yeti Oguz, u čijoj se neposrednoj blizini nalazi klisura Barskoon, sa prekrasnim vodopadom, visine 24 metra. Uživamo u netaknutoj prirodi, i ručku u takvom ambijentu. A nakon dalje vožnje, prateći južnu obalu jezera Issyk-Kul, dolazimo u potpuno nestvarni ambijent kanjona Skazka. Čovjeku je potrebno neko vrijeme da se snađe i shvati svu ljepotu i različitost koju pruža ovaj kanjon. Kao vrhunac svega, pogledat ćemo mlade Kirgize, kako love sa svojim zlatnim sokolovima. Kasno popodne dolazimo u grad jurti, Bokonbayevo. Smještaj je u tradicionalnim šatorima, jurtama, koje su adaptirane za potrebe turista, ali i pokazuju višestoljetni način života nomadskih Kirgiza. Večera. Noćenje.

6.dan – 04.04.2021 – Bokonbayevo – Biškek

Nakon doručka, slijedi odjava iz jurti, i prijepodnevno uživanje u toplim vodama jezera Issyk-Kul. Svodimo utiske, kupajući se u jezeru dok slušamo legende o njegovom nastanku, kao i o brojnim raznolikim vrstama koje ga nastanjuju. Uz to, pogled nam puca na visoke vrhove Tian Šana i Yengish Chokusu-a. Nakon ručka, nastavljamo naš put natrag ka Biškeku. Po dolasku, smještaj u hotel. Odlazak na večeru u etno restoran, uz nezaobilazni tradicionalni show. Naš se boravak u ovoj neobičnoj i misterioznoj zemlji bliži kraju. Povratak u hotel. Noćenje.

7.dan 05.05.2021 – Biškek – Istanbul – Sarajevo

Odjava iz hotelskih soba i transfer na aerodrom u 04:00.  Let na relaciji Biškek-Istanbul je predviđen u 06:35, sa dolaskom u Istanbul u 09:30. Nastavak putovanja je u 12:30 po lokalnom vremenu iz Istanbula, sa dolaskom u Sarajevo u 13:25.

Cijena za rane rezervacije – prvih 10 putnika 1.599,00 KM

Redovna cijena  – 1.699,00 KM

U cijenu ukljuceno:

Prevoz avionom sa uključenim taksama, na relaciji Sarajevo – Biškek – Sarajevo, 30kg +8kg po osobi – Turkish Airlines (ekonomska klasa)

Svi transferi prema programu putovanja

Svi obilasci sa ulazncama prema programu putovanja

Hotelski smještaj, smještaj u guest house-u, kao i smještaj u jurti na bazi 5 punih pansiona prema programu putovanja

Organizacija putovanja

Pratioc putovanja

Cijena ne ukljucuje:

-individualne troskove

-PZ osiguranje – za osobe do 60 godina 10 KM, a za osobe od 60 do 70 godina 20 KM

-Doplata za jednokrevetnu sobu – 280 KM