TURSKA – putovanje kroz vrijeme // 7dana autobusom 10.10.2020. - objavljeno: 14.09.2020 | kategorija: Autobus

TURSKA – putovanje kroz vrijeme …..autobusom

1.dan 10.10.                       Sarajevo –Niš 

Polazak u 07.00 sati ispred Zemaljskog muzeja. Vožnja do Niša uz usputna zadržavanja. Smještaj u hotel. Noćenje.

2.dan 11.10.                       Niš – Istanbul 

Doručak. Putovanje preko Bugarske prema Istanbulu. Po dolasku, smještaj u hotel. Slobodno veče. Noćenje.

3.dan 12.10.                       Istanbul

Doručak. Nakon doručka  razgled grada u pratnji stručnog vodiča: Hipodrom, Plava džamija, Aja Sofija, Topkapi muzej (ulaznica se plaća na licu mjesta), Kapali čaršija.  U kasnim poslijepodnevnim satima povratak u hotel. Slobodan ostatak dana i večeri. Noćenje.

4.dan 13.10.                       Istanbul – Bursa – Izmir 

Doručak. Odlazak u Bursu. U jednom od najvećih i najzanimljivijih gradova Turske, na posljednjoj azijskoj stanici srednjovjekovnog Puta svile, 1299. osnovana je Osmanlijska imperija. Grad u kojem je izmišljen Iskender doner-kebab i ušećereni kesten, tipsko lutkarsko pozorište „Karađoz“, i u čijem se predgrađu nalaze čuveni termalni izvori podno planine Uludag …. Staro jezgro grada Burse, u julu 2014. proglašeno je dijelom UNESCO-ve svjetske kulturne baštine. Nekadašnja prijestonica Osmanlijskog carstva, zaštićena planinom Uludag, nedaleko od obale Mramornog mora, grad Bursa važi za industrijski i kulturni centar Turske, a njena ekonomija zauzima drugo mjesto, odmah poslije Istanbula….Slobodno vrijeme. Nastavak putovanja u Izmir. Smještaj u hotel. Šetnja i upoznavanje grada. Povratak u hotel. Noćenje.

5.dan 14.10.                       Izmir – Kušadasi – Efes – Izmir      

Doručak. Odlazak u Kušadasi, jedno od prelijepih ljetovališta na Egejskoj strani Turske. Šetnja starim gradom, pauza za kafu……i nastavljamo putovanje u Efes, jedan od najljepših i najočuvanijih antičkih gradova u ovoj kategoriji. Sudeći po starim legendama, Efes su osnovale žene ratnice, poznate kao Amazonke. Za ime grada se smatra da potiče od riječi „apas“, ime grada u “Kraljevstvu Arzava”, što u prevodu znači “Grad Majke Božije”. Efes je naseljen još od kraja bronzanog doba, ali je svoju lokaciju mijenjao nekoliko puta tokom svoje historije u saglasnosti sa običajima i potrebama. Obilazak:  Odeon, Ulica Kurete , Biblioteka Celusa , Veliko pozorište , Kuća sa terasama , Javni toalet , Hram Artemide, Bazilika Svetog Jovana, a u blizini se nalazi svetište i kuća Djevice Marije,  skromna crkvica s iskopinama (područje je službeno muzej), a kompleks nosi naziv ‘Marijina kuća – Meryem Ana’. . Povratak u Izmir, drevnu koloniju, koji je 575. razorio indijski kralj Alijat. Grad je obnovljen po zamisli Aleksandra Velikog. Od 4. stoljeća bio je u sklopu Bizantskog Carstva, a od 1424. do 1919. Osmanlijskog Carstva. Od 1919. do 1922. nalazio se pod grčkom okupacijom, a otada je ponovno u sastavu Turske. Detaljniji razgled grada:  Konak trg sa sat kulom,  Kemeraltı, tržni bazar koji mnogi nazivaju srcem Izmira, Izmir Agora-muzej na otvorenom,  Konak Pier ….Slobodno veče.  Noćenje.

6.dan 15.10.                       Izmir – Canakkale –Troja – Galipolje  – Edirne

Doručak. Pakovanje prtljaga u autobus i polazak u Canakkale u cijoj se blizini nalazi Troja(Troya), jedan od najpoznatijih antičkih gradova u svijetu. Troja je bila tema poznatih epova:  grad ¨ljubavi, viteštva i gnijezdo civilizacije¨. Grad je smešten 4,5 km od Dardanelskog moreuza u podnožju planine Kaz. Osnovan je u 3. milenijumu prije nove ere, tokom bronzanog doba, opjevan je u Homerovoj Ilijadi. Teritorija osvojena za vrijeme Trojanskog rata posjetioce vodi kroz istoriju dugu hiljade godina.

Poslije posjete Troji, Trojanskom konju i muzeju, nastavak putovanja preko Galipolja (čas historije) prema Edirnama, nekadašnjoj prijestonici Osmanskog carstva. Po dolasku, smještaj u hotel. Slijedi razgled najznačajnijih kulturno-historijskih spomenika, najimpozantnije dzamije Selimije graditelja Mimara Sinana….. Nocenje.

7.dan 16.10.                       Edirne – Sarajevo

Doručak. Polazak u Sarajevo. Dolazak u kasnim večernjim/ranim jutarnjim satima.

CIJENA ARANŽMANA:   665 KM po osobi u 1/2 sobi  

Kalkulacija na bazi 40 pax                            Doplata za 1/1 sobu 140 KM

Aranžman uključuje: *prevoz lux turističkim autobusom; 1 noćenje/doručak u Nišu – hotel  4*; 2 noćenja/doručak u Istanbulu – hotel  4*; 2 noćenja/doručak u Izmiru – hotel  4*; 1 noćenje/doručak u Edirnama – hotel  4*; trajekt  Istanbul-Bursa  i  trajekt preko moreuza Dardaneli; stručni vodič tokom boravka u Turkoj; obilasci iz programa; pratilac grupe iz agencije; organizacija putovanja

U cijenu aranžmana nije uključeno: *ulaznice za kulturno-historijske objekte; PZO 15 KM