1.MAJ / JUŽNA ITALIJA – APULIA / 27.04 – 03.05.2020 // Svi izleti uključeni u cijenu - objavljeno: 08.02.2020 | kategorija: 1. Maj

APULIA – JUG ITALIJE
27.04 – 03.05.20

1.dan   27.04.       SARAJEVO – DRAČ
Polazak iz Sarajeva u 05.00 sati ispred Zemaljskog muzeja.  Putovanje prema Albaniji uz usputne pauze. Po dolasku u Drač, slijedi kraći razgled grada (Rimski amfiteatar, Bizantinska tržnica, ostaci bizantinskih zidina…). Slobodno vrijeme do 19.30 h. Odlazak do luke  i po obavljanju formalnosti ukrcavanje na feribot. Smještaj u kabine. Noćna plovidba Jadranskim morem prema Bariju.

2.dan   28.04.        BARI – POLIGNANO A MARE-LECCE
Uplovljavanje u luku Bari u jutarnjim  satima (oko 8 h). Slijedi iskrcavanje sa feribota i odlazak u  obilazak starog grada, bazilike Sv. Nikole…. i slobodno vrijeme. Nastavak puta prema Polignano a Mare, gradiću na Jadranskom moru. Područje je naseljeno još od prahistorije. Vjeruje se da je to mjesto drevnog grčkog grada Neapolisa Apulije, koje nije spomenuto u bilo kakvoj postojećoj evidenciji, već je potvrđeno nalazištem mnogo kovanica. Ostaci rimske dominacije uključuju most na Via Traiani. Bivša katedrala uključuje djela kipara Stefana iz Putinana.  Poslije boravka u ovom gradiću nastavak vožnje do Leccea. Smještaj u hotel. Noćenje.

3.dan   29.04.        LECCE -  OTRANTO – LECCE
Doručak. Poslije doručka odlazak u Otranto, najvazniji  banjski  lokalitet u juznoj Italiji, poznat po svojim cistim vodama, divnim plazama, ukuckan u atraktivnu historijsku oblast, grad gdje se sastaju dva mora, Sredozemno i Jadransko….. Otranto je mali grad. Ovdje svaka stvar ima dusu a ljudi su uvijek ljubazni i predusretljivi….Slobodno vrijeme.  Povratak u Lecce. Kao zamrznut  u vremenu, smješten na samoj peti  talijanske čizme.  Svaki turista može računati da će dolaskom u Lecce doživjeti povratak u prošlost prolazeći pokraj remek djela antičke, srednjovjekovne i barokne arhitekture…. Šetnja do Piazza del Duomo, katedrale, Campanile, Rimski amfiteatar, Piazza Sant’ Oronzo, Castello Carlo V, basilica di San Croce…Slobodno vrijeme. U dogovoreno vrijeme povratak u hotel. Noćenje.

4.dan   30.04.     LECCE –OSTUNI – MARTINA FRANCA -LECCE
Doručak. Poslije doručka odlazak u Ostuni , čuveni  La Città Bianca ( Bijeli grad ), slikoviti srednjovjekovni grad koji je smješten na tri brda regiji Apulia (Puglia), u Italiji. Ovo ime je dobio zbog bijelih kuća, odnosno bijelih uličica. Ovo je, definitivno, jedan od najljepših gradova u južnoj Italiji i pravi je primjer mediteranske arhitekture. Grad Ostuni je, zapravo, niz stepenika, stubišta, malih ulice, lukova… Duh srednjeg vijeka osjeća se na svakom koraku. Slobodno vrijeme. Posjeta baroknom  gradiću Martina Franca, za koji kažu da ima dušu Firenze ali  je relativno turistički nepoznat. Glavne znamenitosti historijskog središta su karakteristične bijele kuće duž krivudavih uličica i raskošna barokna arhitektura Palazzo Ducale , Palazzo Martucci, Palazzo dell'Università, Palazzo Motolese, Palazzo Maggi , Palazzo Ancona, Basilica  San Martino sa skulpturama Stefana da Putignanoa i Giuseppea Sammartinoa. Slobodno vrijeme. Povratak u Lecce. Noćenje.

5.dan   01.05.         LECCE-GROTTA DEL TRULLO-ALBEROBELLO-LOCOROTONDO-LECCE
Doručak. Posjeta jednoj od najpoznatijih pećina  u Apuliji, zvanoj Grotta del Trullo. Ukrašena nebrojenim stalagmitima i stalaktitima  pravi je dragulj prirode… Nastavak putovanja u Alberobello, grad koji predstavlja sinonim turizma Apulije. Najveća atrakcija ovog mjestašca su neodoljive kućice sa kupastim krovovima koje lokalno stanovništvo naziva „truli“. Preko hiljadu ovakvih neobičnih kućica načičkano je u Alberobelu, pa čak je i crkva Sv. Antonija u formi trulija. Slobodno vrijeme za uživanje u specifičnom ambijentu. Odlazak u Locorotondo -  zeleni prostrani krajolik prožet trulli kućicama sa bijelim krovom. To je službeno jedno od „Borghi più belli d'Italia“ ,  najljepših sela u Italiji. Gradić je poznat i po proizvodnji  vina, ugodno mjestašce  za provesti sat-dva lutanja, fotografiranja i sjedenja u kafeima. U dogovoreno vrijeme povratak u Lecce. Noćenje.

6.dan   02.05.  LECCE-MATERA/EVROPSKA PRIJESTONICA KULTURE 2019./-BARI-DRAČ
Doručak. Polazak u Materu u pokrajini Basilicata, grad koji ima privilegiju da bude Europska prijestonica kulture 2019. godine. Specifičan je izgled starog dijela grada Sassi di Matera (kamenje Matere) koji  je u potpunosti  izdubljen u stijenama i koji se nalazi na  UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine. Matera se smatra najstarijim ljudskim staništem u Italiji u kontinuitetu. U tom dijelu grada od davnina postoji običaj da se nastanbe dube  u mekim gipsanim stijenama, ostavljajući samo jedan otvor za vrata. Grad odiše specifičnom svježinom i  vedrim, toplim bojama … Slobodno vrijeme. U dogovoreno vrijeme odlazak u Bari. U 19.30 odlazak u luku i obavljanje carinskih formalnosti. Ukrcavanje na feribot. Smještaj u kabine. Noćna plovidba do Drača.

7.dan   03.05.                    DRAČ-SKADAR-SARAJEVO
Uplovljavanje u luku Drač u jutarnjim satima. Iskrcavanje sa broda. Odlazak u Skadar na doručak, kafu…..zadržavanje cca 1,5 sat.  Nastavak putovanja prema Sarajevu uz usputne pauze. Dolazak u večernjim satima.

CIJENA ARANŽMANA:  890 KM po osobi u 1/2 sobi,

doplata za 1/1 sobu u hotelu 270 KM + 120 KM u 1/1 brodskoj kabini


U cijenu aranžmana uključeno :

*prevoz  turističkim lux autobusom;

*smještaj u hotelu 3/ 4* Lecce ili okolina na bazi 4 noćenja/ doručak;

*smještaj u unutrasnjim kabinama na feribotu Drač-Bari-Drač /bez doručka/,
struktura kabina: 1/2, 1/3 i 5 x 1/1 ;

*stručni vodič svo vrijeme putovanja;

*svi  obilasci navedeni  u programu

U cijenu aranžmana nije uključeno:

*ulaznica za Gtotte del Trullo (5 €, djeca 2-14 g. 2,50 €);

* ulaznica za kulturno-historijske objekte;

* PZO  15 KM za osobe do 60g. Starasti  i 30KM za osobe preko 60g. starosti