1.MAJ – ISTANBUL - objavljeno: 15.03.2021 | kategorija: 1. Maj

ISTANBUL – 1. MAJ

AVIONOM IZ SARAJEVA

 

Program putovanja:

1. DAN SARAJEVO – ISTANBUL

Okupljanje putnika na aerodromu Sarajevo u 07:00. Let na relaciji Sarajevo – Istanbul je u 09:00. Avio kompanija Turkish airlines. Dolazak u Istanbul, u 12:00 po lokalnom vremenu. Po slijetanju slijedi transfer do hotela, smještaj u isti. Za nastavak dana preporucujemo fakultativni izlet EuroAzija. Na ovom izletu, vozit ćemo se vozom, koji ide ispod Bosfora, posjetit ćemo Azijski dio istanbula, Uskudar, popiti caj na prelijepoj terasi sa pogledom na Bosfor i Djevojačku kulu, provozati se brodom do Kabataša, finikularom do Trga Taxim, prošetati Istiklal ulicom, zaviriti u Čiček pasaž, slikati se pored Galata kule, preći preko Galata mosta, sa prelijepim pogledom, i završiti na Egipatskom bazaru. Povratak u Hotel. Noćenje.

2. DAN –  ISTANBUL

Doručak. Slobodno vrijeme ili opcija odlaska na izlet Sultanahmet (fakultativno) – Šetnja starim dijelom Istanbula, gdje ćete moći vidjeti Hipodrom, njemačku fontanu, Plavu džamiju, Aya Sofiju a nakon toga posjeta Topkapi palati… Slobodno vrijeme.. Zatim poslijepodne opet slobodno vrijeme ili fakultativni izlet Krstarenje Bosforom. Krstarenje Bosforom je sigurno najtraženija turistička atrakcija u Istanbulu, što je razumljivo jer se na taj način može vidjeti mnogo stvari u Istanbulu za koje bi Vam trebalo više vremena ako biste išli pejške ili prevozom, a vremena za turističke obilaske je uvijek premalo. Zato odvojite nekoliko sati za nezaboravno krstarenje Bosforom kako biste uštedeli na vremenu. Tokom krstarenja, vidjet ćete čuvenu Dolmabahce palatu, Bosforski most, Rumeli hisar, djevojačku kulu, azijski dio Istanbula i još mnogo toga… Povratak u hotel. Za večernje sate, predlažemo zajednički odlazak u riblji restoran, sa tradicionalnom muzikom. Noćenje.

3. DAN – ISTANBUL

Doručak. Fakultativni izlet: Posjeta muzeju Miniaturk, jednom od najvećih svjetskih minijaturnih parkova. Prilika da doživite Tursku u malom i napravite nezaboravne fotografije. Odlazimo do čuvene kafane Pierre Lotti odakle se pruža nezaboravan pogled na Istanbul i Zlatni rog. Spuštamo se do dzamije Ejubije. Ono što je kroz historiju specifično za ovu džamiju je to što se u njoj obavljalo i imenovanje osmanskih sultana. Ambasadori i izaslanici stranih država posmatrali su ceremoniju imenovanja sultana izvan granica harema ove džamije, jer se tlo džamije smatralo svetim i u njega nije dozvoljen ulazak nemuslimanima.Naš izlet nastavljamo posjetom muzeju PANORAMA 1453 koji je posvećen bitci za Istanbul. U muzeju je predstavljen jedan segment Bitke za Istanbul/Konstantinopolj 29. maja 1453. U prostoru između slike i posjetilaca su i neki predmeti iz bitke. Slika je toliko stvarna da na zvaničnom web-sajtu kažu da prilikom ulaska čovjek bude u šoku od 10 sekundi jer ne može da nađe referentne tačke za prostor. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. U večernjim satima, predlažemo zajednički odlazak na večeru u restoran, gdje možete vidjeti ples Derviša. Povratak u hotel. Nocenje.

4. DAN  ISTANBUL – SARAJEVO

Doručak. Nakon doručka odjava iz hotela (do 11h) i spuštanje prtljaga u luggage room (sobu za prtljag). Po želji zajednički odlazak sa pratiocem grupe do Sulejmanije đzamije, koja je ime dobila po jednom od najvećih osmanskih sultana, Sulejmanu Veličanstvenom. Djelo je velikog osmanskog arhitekte Mimara Sinana. Džamija je u svome kompleksu imala brojne ustanove; medrese, kuhinje, bolnicu.

Nakon posjete odlazak do Kapali čaršije, najvećeg bazara , a koji je ujedno i prvi natkriveni shopping centar na svijetu. Slobodno vrijeme za kupovinu. Okupljanje u hotelu u 14:45. Transfer prema aerodromu u 15h. Planirano polijetanje Turkish Airlinesa u 19:20 h po lokalnom vremenu. Slijetanje na Međunarodni aerodrom Sarajevo u 20:15h po lokalnom vremenu. Kraj putovanja

 Cijena aranžmana: HOTEL BEYAZ SARAY 4* – 579 KM         HOTEL TAKSIM SQUERE * – 609 KM

Cijena uključuje:

-Prevoz avionom sa uključenim taksama, na relaciji Sarajevo – Istanbul – Sarajevo, 30kg +8kg po osobi

-Transfer od aerodroma do hotela i nazad

-Hotelski smještaj u odabranom hotelu na bazi 4 noćenja sa doručkom

-Obilazak Egipatskog Bazara, Galata mosta i Taksima

-Odlazak do Sulejmanija džamije i Kapali čaršije

-Pratioc putovanja i troškovi organizacije putovanja

Cijena ne uključuje:

-Individualni troškovi

-PCR test – 80 KM

-Fakultativni izleti (Sultanahmet 25 € – 30 € – (lokalni vodić i ulaznice)/ EuroAzija – 15€ / Krstarenje Bosforom – 15 – 20 € (privatni brod – prevoz) /Miniaturk, Pier lotty, Panorama Muzej, Ejubija džamija – 30 € (prevoz, ulaznice, vodić) / Tursko veće na brodu – 35€  –

Cijene izleta zavise od -broja prijavljenih putnika.

-Putnicko osiguranje + osiguranja od COVID-a – 8KM za osobe do 60 godina, a 16 KM za osobe od 60 do 70 godina

-Doplata za jednokrevetnu sobu – na upit

Dodatne informacije:

Organizator zadržava pravo izmjene cijene aranžmana i fakultativnih izleta u slučaju drastičnih povećanja cijene nafte na svjetskom tržištu ili monetarnih poremećaja na finansijskom tržištu a koji utiču na kalkulativne elemente ovog aranžmana.

Vrijeme leta zavisi od uslova u saobraćaju (raspoloživost aviona kod avio-kompanije, opterećenost polaznog i odredišnog aerodroma) koji u sezoni mogu biti otežani.

VAŽNO OBAVJEŠTENJE !!!

Pocevsi od 15.03.2021. godine, svi putnici koji putuju u Tursku moraju ispuniti online obrazac za putovanje dat od strane ministarstva zdravlja Republike Turske.

Obrazac moze biti u elektronskoj ili printanoj formi i mora se ispuniti u posljednja 72 sata prije leta, u suprotnom putnicima nece biti dozvoljen ukrcaj na avion.

 Obrazac ne trebaju ispunjavati djeca mladja od 6 godina kao ni tranzitni putnici.

 Link za obrazac: https://register.health.gov.tr/