TURSKA – MEZOPOTAMIJA – JUGOISTOCNA ANADOLIJA AVIONOM IZ SARAJEVA 04.03.-08.03.2021. - objavljeno: 11.01.2021 | kategorija: Daleka putovanja

- MEZOPOTAMIJA – JUGOISTOCNA ANADOLIJA

AVIONOM IZ SARAJEVA

04.03.-08.03.2021.

Mezopotamija – Najstarija civilizacija je nastala u Mezopotamiji – između rijeka Eufrata i Tigrisa (rijeka se spominje kao simbol života i razvitka) te anatolijskih planina na sjeveroistoku, arapske pustinje na zapadu i Perzijskog zaljeva na jugu. Mezopotamijsko područje je u razdoblju od 4000. pr. Kr. do 1000. pr. Kr. dalo značajnu civilizaciju u kojoj su se izmjenjivali razni narodi: Sumerani, Akađani, Asirci (na sjeveru) i Babilonci (na jugu). Na ovom utovanju, obići ćemo najznacajnije lokacije iz navedenog perioda, a na području jugoistočne Turske..

PROGRAM PUTOVANJA:

DAN (04.03.2021.) SARAJEVO – ISTANBUL – MARDIN
Okupljanje putnika na aerodromu Sarajevo u 08:30. Let na relaciji Sarajevo – Istanbul je u 10:40. Dolazak u Istanbul je u 14:30 po lokalnom vremenu. Slijedi chek inn na let za Mardin koji je u 17:20. Planirani dolazak u Gaziantep je u 19:15h. Transfer do hotela, prijava. slobodno vrijeme ili zajednička šetnja, te odlazak na večeru (večera nije uključena u cijenu)  Noćenje

DAN (05.03.2021.) MARDIN – MIDYAT – MARDIN
Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet u Midyat. Po dolasku uživat ćemo u starom asirskom gradu Midyatu. Midyat će nas sa svojim kaldrmama i uskim uličicama te čipkastom dekoracijom kuća  vratiti u davno zaboravljena vremena. U prošlosti populacija Midyata uglavnom se sastojala od Asiraca koji su prakticirali kršćanstvo s korijenima koji potječu još iz stare Mezopotamije. Danas ovdje i u susjednoj regiji Turabdin koja se smatra njihovom domovinom, živi još samo mali broj Asiraca, no očuvano je 9 njihovih crkava i 1 samostan. Prošetat ćemo ovim ljupkim gradićem i potražiti neku od preostalih starih asirskih ortodoksnih crkava. Za vrijeme obilaska pored starog grada posjetit ćemo: Hasankeyf, Mor Gabriel manastir, Dara, Beyazsu…U predvečerje povratak u Mardin i noćenje.

DAN (06.03.2021.) MARDIN – SANLIURFA – MARDIN
Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet u sanliurfi – Goneklitepe i Haran. Haran, poznatom po zanimljivim kućama u obliku košnica (danas pod zaštitom UNESCO-a) i po ostacima najstarijeg sveučilišta u regiji. Gobekliepe, nedavno otkriveni najstariji hram na svijetu. Ovaj prapovijesni hram izgrađen je otprilike prije 12.000  godina, odnosno oko 10.000. godine prije nove ere. Sanliutfa je grad koji sa svojim ulicama, kućama, bazarima kupalištima, fontanama, mostovima, džamijama, dvorcima i gradskim zidinama djeluje poput „muzeja na otvorenom“. Nazivali su ga i „gradom proroka“ jer su u njemu živjeli razni proroci poput Abrahama, Jakova, Jobe i Elihe. Za kraj  ćemo posjetiti spilju u kojoj je rođen prorok Abraham te Balikli gol gdje ga je kralj bacio u vatru. Povratak u Mardin. Noćenje

DAN (07.03.2021.) MARDIN – ISTANBUL
Doručak, Slobodno vrijeme ili fakultativni obilazak starog grada Mardina, koji se prostire na brežuljku između drevnog dvorca i raskošnih mezopotamskih ravnica, nudi MIX utjecaja asirske, arapske, turske i kurdske kulture, izražene u jedinstvenoj arhitekturi, hrani, I rukotvorinama. Počinjemo hodati ulicama ovog impresivnog srednjovjekovnog grada dvorca. Tijekom šetnje vidjet će se četvrt Ulu-Velike Dzamije, Abbaras, džamija Şehidiye, kuća kuće (kuća aha). Poslije toga, Mardinov dragulj za razgledavanje svakako je Deyr-ul Zafaran. Ovaj sirijski manastir pravoslavni samostan osnovan je prije  više od 1500 godina. Povijesne relikvije izložene, kamen boje šafrana, vrtovi ruže i mirna dvorišta ispunjavaju ogroman prostor. Također izvan centra grada, kod medrese Kasimiye (islamska škola) se vrijedi zaustaviti, ne samo zbog svog raskošnog jednostavnog dizajna nego i zbog više pogleda na ravnice. Posjet Velikoj džamiji s velikim minaretom…. Nakon razgledanja Mardina, slobodno vrijeme, dp polaska prema aerodromu. Let na relaciji Mardin Istanbul je u 20:10. Dolazak u Istanbul u 22:10. Transfer do hotela i noćenje.

DAN (08.03.2021.) ISTANBUL – SARAJEVO
Rana idjava iz hotela i transfer na aerodrom. prijava na let Istanbul -Sarajevo, koji je u 09:50. Planirano vrijeme slijetanja u Sarajevo je u 09:45.

 ****Napomena: Satnice letova su polokalnim vremenima

 *** OBAVEZNO PROVJERITI DATUM VAŽENJA PASOŠA – MINIMALNO ŠEST MJESECI OD DANA ULASKA U TURSKU

 

CIJENA ARANŽMANA:

Cijena: 699 KM za prvih 5 rezervacija

Cijena za ostale rezervacije a najkasnije do 31.01.2021. – 749 KM

Standardna cijena – 799 KM

 

*** SA UPLATOM AVANSA PUTNIK PRIHVATA OPŠTE USLOVE PUTOVANJA

**MOLIMO DA PAŽLJIVO PROČITATE PROGRAM PUTOVANJA I OPŠTE USLOVE PUTOVANJA, JER ONI ČINE SASTAVNI DIO UGOVORA O PUTOVANJU, I OBAVEZUJUĆE SU ZA OBJE UGOVORNE STRANE.

U cijenu je uključeno:

** Avio karte na relaciji Sarajevo – Istanbul – Gaziantep; Mardin – Istanbul, te Istanbul – Sarajevo, sa pripadajućim taksama

** Hotelski smjestaji u hotelima sa 4* na bazi 4 nocenja sa doručkom

** Transfer od aerodroma do hotela i nazad

** Organizacija putovanja

** Pratioc putovanja

U cijenu nije uključeno:

** PZO sa pokričem lijećenja COVIDa – 10 KM za osobe do 59 godina, 60 do 75 godina 20 KM

** Doplata za jednokrevetnu sobu – 200 KM

** Individualni troškovi

** fakultativni Izleti – okvirne cijene:  Sanliurfa, Gobeklitepe i Haran – 40 – 45 €/ Mardin – 20 € / Midyat – 30€

 

NAPOMENA:

Za ovo putovanje nije potreban test na COVID

NAPOMENE:

•             Organizator zadržava pravo izmjene cijene aranžmana i fakultativnih izleta u slučaju drastičnih povećanja cijene nafte na svjetskom tržištu ili monetarnih poremećaja na finansijskom tržištu a koji utiču na kalkulativne elemente ovog aranžmana.

•             Vrijeme leta zavisi od uslova u saobraćaju (raspoloživost aviona kod avio-kompanije, opterećenost polaznog i odredišnog aerodroma) koji u sezoni mogu biti otežani.