ISTANBUL // 30.04-04.05.2019 //1.MAJ - objavljeno: 05.02.2019 | kategorija: 1. Maj

SPECIJALNA PRVOMAJSKA PONUDA!

ISTANBUL

5 DANA / AVION TURKISH AIRLINES

30.04-04.05.2019.

 1. DAN, 30.04. (UTORAK), SARAJEVO – ISTANBUL
Sastanak putnika na Sarajevskom aerodromu kod Centrotours šaltera 90 minuta prije leta. Let TK1022 za Istanbul u 09.10h sa dolaskom u Istanbul u 12.00h. Transfer do hotela i smještaj. Nakon kraćeg slobodnog vremena slijedi fakultativno panoramsko-pješačko razgledanje monumentalnih građevina u starom dijelu grada: Hipodrom sa njemačkom fontanom, egipatskim obeliskom i zmijskim stubom, Sultan Ahmetova džamija – Plava džamija, Topkapi palata (ulazak u Harem uz doplatu), Aja Sofija (razgledanje izvana, mogućnost ulaska uz doplatu). Nakon obilska prvorazrednih građevina u oblasti Sultanahmet, odlazimo do čuvene Kapali čaršije, najveće pijace na svijetu gdje se u ukupno 65 ulica nalazi čak 4000 radnji! Slobodno vrijeme za kupovinu. Povratak u hotel. Noćenje.

2.   DAN, 01.05.2019. (SRIJEDA), KRSTARENJE BOSFOROM + ORTAKOY
Doručak. Nakon doručka odlazimo na fakultativni cjelodnevni izlet koji započinjemo krstarenjem Bosforom tokom kojeg ćemo sa broda vidjeti: Zlatni Rog – najljepši dio Istanbula, Galata most i Galata kulu, džamiju Selimija, Dolmabahče palatu – posljednje sjedište sultana, Bešiktaš, kvart Ortakoj, Arnavutkoy, Rumeli hisar – čuvenu vizantijsku tvrđavu, Jedi kule (sedam kula), Djevojačku kulu.. Iskrcavamo se u mjestu Kabataš, nedaleko od poznate palate Dolmabahče (sultanska rezidencija sagrađena u 19. vijeku). Nakon obilaska ovog fascinantnog dvorca (oni koji ne žele ulaziti u palatu, grupu će sačekati u bašti ispred dvorca). Ovaj fantastični dan nastavljamoodlaskom do Ortakoya, mjesta koje se nalazi skoro tačno ispod lijepog i neizmjerno visokog, prvog mosta na Bosforu (Bosfor most – Bogazici koprusu). Ovdje ćete vidjeti brojne stare renovirane drvene kuće sa mnoštvom ribljih restorana i kioska za “jela s’ nogu”. Zašto baš tu da završite dnevni obilazak? Zato što je sa trga kod džamije pogled na azijski dio grada skoro pa fantastičan, pogotovo u kasno popodne i predvečerje. Povratak u hotel. Noćenje.

3. DAN, 02.05.2019. (ČETVRTAK), ISTANBUL – BURSA
Doručak. Danas predlažemo opcionalni, cjelodnevni izlet u Bursu – nekadašnju prijestonicu Osmanskog carstva (1326-1365.), a danas četvrti najveći grad po broju stanovnika u Turskoj. Kažu da je čak 60 odsto stanovništva ovog tromilionskog grada porijeklom sa Balkana. Bursu mnogi, s pravom, nazivaju biserom Bliskog istoka – “leđa” joj čuva visoka planina Uludag (2.453m), a vrata ka svijetu drže otvorena obale Mramornog mora, udaljene svega 20-tak kilometara. Njene krivudave uličice i široki bulevari istovremeno čuvaju bogatu historiju i nude viziju budućnosti zemlje sa epitetom ekonomskog diva. Bursa se proteže na 62 kilometra u dužinu ispod planine Uludag i 16 kilometara u širinu. Tokom boravka u ovom gradu vidjećete te Ulu/Veliku džamiju, Zelenu džamiju i turbe, novi stadion fudbalskog kluba Bursa, a kupit ćete sigurno neku maramu ili šal od svile po čemu je ovaj grad veoma poznat. Ovaj izlet je nesto sto ne smijete propustiti. Uživat ćete. Nakon izleta, povratak u Istanbul. Noćenje.

4. DAN, 03.05.2019. (PETAK), MUZEJ PANORAMA 1453 – EJUP – SHOPPING
Doručak. Nakon doručka nastavljamo fakultativno obilaziti ovaj fantastični grad odlaskom do Muzeja Panorama 1453 smještenog neposredno pored Topkapi zidina. Osvajanje Istanbula je jedan od najznačajnijih događaja u turskoj historiji. Vojska sultana Mehmeta II 29. maja 1453.g. probila je Teodosijev zid i ušla u tadašnji Konstantinopolis. U ovom najvećem panoramskom muzeju na svijetu koji godišnje posjeti više od 800.000 posjetilaca detaljno je prikazana bitka za Istanbul. Nakon muzeja, odlazimo u čuveni kvart Ejup o kome u svome „Istanbulu“ Orhan Pamuk piše kao o „malom i savršenom selu na kraju Zlatnog roga“ koje mu „ne izgleda stvarno, već uvijek kao priviđenje“. Ovdje se nalazi nedavno obnovljena pravoslavna crkva svetog Stefana, čuvenaEjupova džamija kao i turbe Mehmed-paše Sokolovića. Nakon kratkog obilaska odlazimo žičarom do čuvene kafane Pjer Loti odakle se pruža nezaboravan pogled na Istanbul i Zlatni rog. Slobodno vrijeme za ručak (uz doplatu). Slijedi odlazak u najveći shopping centar u gradu Istanbul Mall. Slobodno vrijeme za kupovinu. Povratak u hotel. Noćenje.

5. DAN, 02.01.2018. (SRIJEDA), ISTANBUL – SARAJEVO
Doručak. Check out iz hotela. Danas predlažemo opcionalni odlazak do centralnog gradskog trga Taksim koji je nedavno temeljito rekonstruisan. Do taksima vodi i glavna gradska promenada – Istiqlal ulica, prepuna različitih trgovina, restorana, kafića…. a na samom dnu ulice nalazi se čuvena Galata kula, još jedan od simbola grada. Otići u Istanbul, a ne svratiti do ovog tornja nedopustiva je greška. Slobodno vrijeme. Transfer do novog istanbulskog aerodroma u 16.00h. Let TK1025 na relaciji Istanbul – Sarajevo u 19.20h sa dolaskom u Sarajevo u 20.15h. Kraj putovanja.

CIJENA: 499,00 KM/osoba* (FM ponuda prvih 8 rezervacija)*

 *Cijena za ostala mjesta 549,00 KM za rezervacije do 01.03,
nakon 01.03.2019. 599,00 KM Do dvoje djece do 7 godina 199,00 KM + takse

Do dvoje djece od 7-12 godina 399,00 KM + takse

U cijenu je uključeno:

-   Povratna avio karta (ekonomska klasa, 30kg prtljaga) na relaciji Sarajevo-Istanbul-Sarajevo,

-   4 noćenja sa doručkom u apartmanima u hotelu RADISSON BLU RESIDENCE BATISEHIR 5* (https://www.radissonblu.com/en/hotel-istanbul-batisehir) u Istanbulu,

-   Bus transferi na relaciji aerodrom-hotel-aerodrom,

-   Usluge pratioca grupe tokom boravka u Turskoj,

-   Kompletna organizacija putovanja

U cijenu nije uključeno:

-   Aerodromske i druge takse cca 231,00 KM;

-   Fakultativni/neobavezni izleti:

*   Razgledanje grada + Topkapi palata 35,00 EUR/70,00 KM,

*   Krstarenje Bosforom + Dolmabahče + Ortakoy + Shopping 45,00 EUR (35,00 EUR bez ulaznice u Dolmabahče)

*   Tursko veče na brodu 50,00 EUR (01.01.2019.),

*   Izlet u Muzej Panorama 1453 + Eyup + Piere Lotti 25,00 EUR/50,00 KM,

*   Izlet Taksim + Istiqlal ulica + Galata toranj (bez ulaznice) 15,00 EUR,

- PZ osiguranje 10,00 KM,

VAŽNE NAPOMENE:

Kalkulacija je rađena na bazi 40 putnika. Popusti za djecu važe samo u slučaju da putuju u pratnji dvoje odraslih. Za rezervaciju putovanja potrebno je uplatiti minimum 40% od ukupne cijene aranžmana, ostatak se plaća najkasnije 15 dana prije polaska.Cijene fakultativnih izleta važe samo u slučaju minimum 15 prijavljenih putnika.
Fakultativni izleti uplaćuju se u agenciji najkasnije 15 dana prije polaska.Agencija zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije fakultativnih izleta usljed nepredviđenih okolnosti.