IRAN avionom iz Sarajeva 06.04.2019. - objavljeno: 17.12.2018 | kategorija: Daleka putovanja

IRAN – avionom iz Sarajeva

Teheran – Širaz – Perzepolis – Yazd – Isfahan –  Teheran

Polazak: 06.04.2019.

Povratak: 14.04.2019.

1.             Dan  06.04.2019.   SARAJEVO  – ISTANBUL  – TEHERAN

Sastanak putnika na Medjunarodnom aerodromu Sarajevo sa pratiocem grupe Golden toursa-a u 16:10 sati. Polijetanje za Istanbul u 18:10 ati (let PC294 ) Planirano slijetanje u Istanbul  u 21:00 sati. Nastavak leta za Teheran u 23:10 sati (let PC512).

2.             Dan  07.04.2019.                      TEHERAN

Dolazak u Teheran planiran je u 03:45 sati ujutro. NAPOMENA: Putnici predaju prtljag na aerodromu Sarajevo, a preuzimaju na aerodromu u Teheranu. Dozvoljena težina prtljaga do 20 kg + 7 kg ručnog prtljaga. Na aerodromu grupu čeka predstavnik lokalne agencije. Transfer do hotela u Teheranu. Rana prijava u hotel, doručak i odmor. Nakon odmora slijedi razgled glavnog i najvećeg grada Irana. Tehran je prošao veliku transformaciju od vremena kada je proglašen glavnim gradom, a danas broji oko 12 milijuna stanovnika. Razgled započinjemo istraživanjem palače Golestan, najstarijeg spomenika kulture, bogato ukrašenog ornamentima, posljednje uporište persijske dinastije Kadž, čiji su vladari sredinom 19. vijeka preselili prijestolnicu Persije iz Isfahana i proglasili Teheran svojom novom prijestolnicom. Posjećujemo Nacionalni muzej Irana u kojem se čuvaju najvažniji historijski i kulturni artefakti. Muzej ima kolekciju od 300,000 primjeraka od kojih su neki stariji i od 30,000. Nastavak razgleda: Muzej dragulja kraljevske krune s jednom od najbogatijih svjetskih zbirki kraljevskog blaga. Povratak u hotel.  Noćenje.

3.             08.04.2019.   TEHERAN – ŠIRAZ    (domaći let)

Doručak. Odjava iz hotela. Domaći let Tehran – Siraz. Po dolasku u

Siraz bus transfer do hotela. Nastavljamo sa programom putovanja vožnjom autobusom do Vakil bazara koji je osnovan u 11. stoljeću, te je jedan od najljepših i najvažnijih bazara “starog” Irana. Posjeta Vakil džamiji. Posjetit ćemo historijski botanički vrt Eram, vrt s najvećim brojem biljaka u Iranu. Posjetit ćemo i džamiju koja nosi naziv Shah Cheragh koja je ujedno i grobnica braće Ahmada i Muhammada, sinova Mūsā al-Kādhima i braće Alī ar-Ridhāe. Unutrašnjost džamije ostavlja bez daha, sastavljena je više od milion malih ogledala koja reflektuju svjetlost iz svih pravaca. Odlazak u hotel. Noćenje.

4.     Dan  09.04.2019.        ŠIRAZ – PERZEPOLIS – ŠIRAZ (60 km)

Doručak. Nakon doručka autobusom krećemo prema Perzepolisu. Posjetit cemo lijepu džamiju Nasir-o Moluk, zvanu i roze džamija, zbog roze pločica koje krase njenu unutrašnjost. Odlazimo prema veličanstvenom Perzepolisu, vraćamo se u davnu prošlost, u doba kad je perzijska civilizacija bila na svome vrhuncu. Obići ćemo Perzepolis, najbolje očuvano središte perzijskog carstva a  zatim posjetiti Nakš-e Rostam – iransku „dolinu kraljeva“, gdje se nalaze grobnice nekih od kraljeva slavne dinastije Ahamenida. Povratak u Širaz. Odlazak do poznatih Vrata Kurana. U poslijepodnevnim satima obići ćemo poznati mauzolej velikog iranskog pjesnika Hafeza, gdje se najbolje može osjetiti besmrtni duh poezije s kojom stanovnici ovog grada žive već stoljećima. Noćenje.

5.     Dan  10.04.2019.                       ŠIRAZ – YAZD (470 km)

Doručak. Odjava iz hotela. Potom vožnja prema pustinjskom Jazdu, mjestu u kojem danas živi najveća zajednica zoroastrijaca u Iranu. Dolazak u Yazd u poslijepodnevnim satima. Yazd je izgrađen oko 3,000 g. pr. Kr. a služio je i kao važna odmorišna točka na slavnom Putu svile. Yazd je ujedno bio i jedan od glavnih centara zoroastrizma. Poklonici zoroastrizma poštuju vatru koju šalje vrhovni bog Ahura Mazda, a smatraju je svetom dimenzijom. Kasnije ćemo posjetiti kompleks Amir Chakhmaq koji odiše nevjerojatnom magijom kad se navečer upale svjetla njegovih unutarnjih niša. Odlazak u hotel. Noćenje.

6.    Dan  11.04.2019.                       YAZD – ISFAHAN   (323 km)

Doručak. Odjava iz hotela. Nastavak razgleda Yazda koji je poznat je i po visokom kvalitetu rukotvorina, naročito tkanja od svile i konfekcije. Posjetit ćemo zoroastrijske kule tišine, najvažniji hram u kojem gori oko 1500 godina vječna neugašena vatra, vrt Dolat Abad s jedinom oktogonalnom kulom hvatačem vjetrova. Razgled veličanstvene Jamme džamije iz 14.stoljeća s najvišim minaretima i lijepom keramikom, svetište “dvanaest Imama”. Posjetit ćemo vrt Dolat Abad s jedinim oktagonalnom kulom hvataćem vjetrova. Nastavak vožnje do Isfahana. Smješaj u hotel. Noćenje.

7.    Dan  12.04.2019.                     ISFAHAN

Doručak. Razgled započinjemo posjetom prelijepom trgu Nakš-e Džahana, kojeg je dao sagraditi šah Abbas Veliki iz dinastije Safavida. Obilazak znamenitosti koje krase trg; Imamove i Šeik Lotfollahove džamije te palače Ali Kapu. Nakon razgleda slobodno vrijeme za šetnju bazarom i kupovinu. Nastavljamo s razgledom Jameh dzamije. U džamiji koja je izgrađena na zoroastrijskome Hramu Vatre može se vidjeti cijela historija islamske kulture. Od VII. do XX. st. neprestano je građena i nadograđivana. U večernjim satima prošetat cemo se starim isfahanskim mostovima Si-o-se-pol i Hadžu. Noćenje.

8.  Dan 13.04.2019.        ISFAHAN – KASHAN  – TEHERAN_

Doručak. Odjava iz hotela. Posjetit ćemo staru armensku katedralu Vank te prošetati Armenskom četvrti. Nastavljamo autobusom putovanje prema pustinjskom Kašanu i konačno Teheranu. U Kašanu ćemo se zaustaviti da bi posjetili staru trgovačku kuću obitelji Tabatabaei te vrt Fin, a potom nastavljamo prema Teheranu gdje stižemo u večernjim satima.  Smještaj u hotel u blizini aerodroma. Odmor. Slobodno vrijeme do polaska na transfer do aerodroma u Teheranu. Noćenje.

9.  Dan  14.04.2019.       TEHERAN – ISTANBUL – SARAJEVO

Prijava za let (PC513) na relaciji Teheran – Istanbul, let u 04:40 sati. Dolazak u Istanbul planiran je u 06:25 sati. Nastavak leta (PC291) na relaciji Istanbul – Sarajevo, planiran je u 10:25 sati. NAPOMENA: Putnici predaju prtljag na aerodromu u Teheranu a preuzimaju na aerodromu Sarajevo. Dozvoljena težina prtljaga do 20 kg + 7 kg ručnog prtljaga. Dolazak u Sarajevo planiran je u 11:20 sati. Kraj usluge.

CIJENA za rezervacije do 31.12.2018. iznosi  1.890,00 KM

U cijenu putovanja uračunato je:

- avio prevoz (ekonomska klasa) na navedenim relacijama Sarajevo – Istanbul – Teheran – Istanbul – Teheran – Sarajevo aviokompanijom Pegasus Airlines,

- bus transferi prema programu putovanja i sva razgledanja prema programu putovanja,

- 2 noćenje s doručkom  u Teheranu u hotelu 4*, (lokalna kategorizacija) + rani check in 06.04.,

- 2 noćenja na bazi noćenja s doručkom  u Širazu u hotelu 4* (lokalna kategorizacija),

- 2 noćenja na bazi noćenja s doručkom u Isfahanu u hotelu 4* (lokalna kategorizacija),

- 1 noćenja na bazi noćenja s doručkom  u Yazdu u hotelu 4* (lokalna kategorizacija),

- ulaznice za muzeje i znamenitosti navedene u programu,

- lokalni domaći let na relaciji Teheran – Siraz,

- lokalni vodič na engleskom jeziku tokom realizacije programa putovanja u Iranu,

- usluge Golden tours-ovog pratioca grupe tokom putovanja (od polaska do povratka),

- voda 0,5 l po danu i osobi, tokom putovanja,

- troškovi ishođenja pisma poziva potrebnog za iransku vizu,

- troškovi organizovanja putovanja, PDV.

U cijenu putovanja nije uračunato:

- aerodromske, sigurnosne i druge takse 460,00 KM – plaćaju se u agenciji, (aerodromske takse na aerodromima Sarajevo,         Istanbul, Teheran, Širaz)

- polisa obaveznog međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja 15 KM, za sobe od 60 do 70 godina godina polisa iznosi 30 KM,

- doplata za 1 / 1 sobu 600,00 KM,

- troškovi viziranja pasoša (trenutna cijena sa troškovima viziranja 100,00 KM),

- doplata za 7 večera, iznosi 210,00 KM,

- izleti i obroci koji nisu navedeni u programu,

- bakšiš za lokalne vodiče i vozače koji je uobičajen u ovom dijelu svijeta i iznosi 30 EUR po osobi

*(plaća se na polasku na aerodromu Sarajevo pratiocu grupe Golden tours-a),

- individualni troškovi putnika.

Napomena:

Moguća je promjena redoslijeda fakultativnih izleta i posjeta u skladu sa vremenskim i drugim uslovima, što ne može uticati na kvalitet programa.

Plaćanje: Prilikom rezervacije uplaćuje se 1.000,00 KM nepovratnog iznosa u skladu sa uslovima aviokompanija, a ostatak iznosa 20 dana do polaska.

Viza: Viza za Iran je potrebna državljanima BiH.

Za  aplikaciju je potrebna sljedeća dokumentacija:

- 2 slike u JPEG formatu,  3,5×5 cm  (bijela podloga, bez naocala), slika kao za pasoš.

-  slika prve stranice pasosa u boji u JPEG formatu,

- validnost pasoša minimalno 6 mjeseci od dana polaska na putovanje,

-  apliciranje za vizu i dostavljanje pasosa u agenciju Golden tours minimalno mjesec  dana prije putovanja.

*Putnici koji imaju izraelski pečat u pasošu mogu imati problem pri ulasku u Iran.

Agencija ne garantuje dobivanje vize i nije ovlaštena utvrđivati valjanost dokumenata. U slučaju nedobivanja vize agencija ne snosi odgovornost.

Preporučujemo policu osiguranja od otkaza putovanja, Triglav osiguranje dd.

Napomena: svaki putnik sa uplatom prvog iznosa rezervacije prihvata gore navedene otkazne rokove.

Valuta: Iranski rial (IRR), no danas se u narodu više koristi izraz „toman“ (1 toman = 10 riala); 1 USD = 34,134 IRR; 1 EUR = 40,214 IRR. Razmjenu novca možete vršiti u mjenjačnicama.

Zdravstvene / bezbjedonosne instrukcije: : U Iranu je voda uglavnom pitka, no uvijek je dobro prije provjeriti. Flaširana voda je svuda dostupna, a pije se i puno čaja. U restoranima su uobičajena gazirana pića i bezalkoholno pivo. Alkohol je zabranjen i nije ga moguće kupiti na javnim mjestima. Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne.

Preporuke za putovanje: Prema iranskom zakonu, tko god se nađe na teritoriju Irana, mora poštivati islamski kod oblačenja, bez obzira na osobno vjersko uvjerenje. Za cijelo vrijeme boravka žene trebaju kosu prekrivati maramama (predlažemo da marame stavite u ručnu prtljagu kako bi vam bile pri ruci na izlasku iz aviona), a ruke i noge trebaju biti pokrivene do članaka. Odjeća bi trebala biti nešto komotnija i neprozirna. Islamski kod odijevanja odnosi se i na muškarce od kojih se očekuje da nose duge hlače i da izbjegavaju majice bez rukava.

Za realizaciju ovog programa putovanja neophodno je minimum 20 putnika.