DVORCI LOARE – romantično putovanje // 27.04. – 04.05.2019 // 1.Maj – GARANTOVANI POLAZAK!! - objavljeno: 08.03.2019 | kategorija: 1. Maj

ROMANTIČNO PUTOVANJE NAJLJEPŠIM PREDJELIMA NJEMAČKE,

malo  ŠVAJCARSKE, puno FRANCUSKE  i ITALIJE

GARANTOVANI POLAZAK ! ! !

Vodimo Vas u zemlju zamkova, istorije, sjajnog vina, sireva i čudesnih priča…Većina raskošnih velelepnih dvoraca, koji oslikavaju glamurozni aristokratski život vjekovima unazad, nalazi se na samoj Loari i njenim pritokama Šer i Indre. U periodu od 10. do 15. veka u dolini Loare niklo je na stotine dvoraca, palata i letnjikovaca u bajkovitom ambijentu. Zahvaljujući romantičnim pejzažima, čitava dolina nosi naziv bašta Francuske. U bašti Francuske mi ćemo omirisati najlepše cvjeće, tu su i dvorci kao  Aze le Ridoa, Šinona, Šenonsoa, Amboaza, Šambora… Teško je uopšte izdvojiti neke pre drugih, ali nekako smo uspeli da ukrojimo u ovaj program one najpoznatije… A da li su i najljepši, e to je već stvar ukusa… Iza zidova ovih veličanstvenih zdanja kriju se bezborijne priče o vlasnicima, gostima, kraljevima, ljubavnicama, kraljicama… Čitava jedna istorija!
Pozivamo Vas da nam se pridružite i otkrijete sa nama najlepše dvorce u dolini Loare.  

1. dan  27.04.       SARAJEVO-AUGSBURG/okolina/
Polazak ispred Zemaljskog muzeja u 05.00 sati. Putovanje preko Hrvatske,  Slovenije i  Austrije. Kraća usputna zadržavanja radi odmora i obavljanja carinskih formalnosti. Dolazak u okolinu Augsburga u večernjim satima. Smještaj u hotel.Noćenje.

2. dan    28.04.    AUGSBURG-STRASBOURG-COLMAR-BASEL/okolina/
Doručak. Polazak prema Strasbourgu. Po dolasku, razgled  glavnog grada pokrajine Alsace, sjedište Evropskog Parlamenta, Vijeća Evrope, te Suda za ljudska prava: Grande Île, tj. ‘veliko ostrvo', prvo je središte grada u svijetu koji je stavljeno pod zaštitu UNESCO-a, Cathédrale Notre-Dame-de-Strasbourg, građena gotovo 400 godina,  je sve do kraja 19. stoljeća bila najviša crkva na svijetu,  Kammerzell, jedna od najljepših kuća u gradu, Palais des Rohan, bivša biskupska palača, a gdje je danas smješteno nekoliko gradskih muzeja, Petite France, dio grada gdje su najljepši primjeri lokalne arhitekture, poput Maison des Tanneurs, kuće s prepoznatljivim bijelim pročeljem prekrivenim drvetom, Ponts Couverts,  prekriveni mostovi, trgovi: Place Gutenberg ,Place Kléber, Place de la République, u čijoj se blizini nalaze Sveučilišna knjižnica, gradsko kazalište, Palais du Rhin i Opéra du Rhin, Evropsku četvrt sa sjedištima najbitnijih stupova Europske Unije, ali ima i Jardin des deux rives, park koji povezuje dvije strane rijeke Rajne, francusku i njemačku, gdje ćete nerijetko sresti i rode, simbol grada i cijele regije….Odlazak u Colmar koji se smatra jednim od najljepših i najromantičnijih gradova na svijetu, u kome ćete se osjećati kao u bajci. Šetnja i uživanje: muzej Unterlinden, Dominikanska crkva iz 14. Vijeka, Maison Adolph, jedna od najstarijih zgrada na svijetu, Bartholdi muzej, Gradska skupština i nezaobilaznom rutom La Petite Venise, dio grada sa starim ribarskim kolibama i vrbama poredanim duž kanala,zaokružiti ovu nezaboravnu posjetu uz degustaciju francuske kuhinje. Naravno, slobodno vrijeme…..Odlazak u regiju Bazela. Smještaj u hotel. Noćenje.

3.dan     29.04.    BASEL-TOURS
Doručak. Razgled grada, jednog od bisera Švajcarske: Mali Bazel (Kleinbasel), Mittlere Brucke, najstariji sačuvani most na Rajni, stari dio grada (Gross Basel)gdje se nalazi glavni trg Marktplatz i kantonalna i gradska skupštine – Rathaus, najznačajnija bazelska građevina, katedrala Minster….u ponudi su 40 muzeja u relativno malom gradu, pa ne čudi što ga smatraju kulturnom prijestonicom Švajcarske…. Polazak u područje dvoraca u dolini Loare, u grad Tur.  Smještaj u hotel. Odlazak do centra gradića, koji predstavlja jedan od najljepših gradova doline Loare. Kraći obilazak historijskog centra grada uz šetnju preko prelijepog trga Plumero i ulice Kolber do katedrale Sv. Gasijana…. Noćenje.

4.dan     30.04.    DVORCI LOARE i BLOIS : CHENONCEAU – AMBOISE – CLOS LUCE – CHAMBORD
Doručak. Odlazak do dvorca ŠENONSO, „najromantičnijeg“ dvorca u dolini Loare. Nazivaju ga i damski dvorac, obzirom da su kroz istoriju većinom žene odlučivale o njegovoj sudbini. Anri II poklonio je dvorac svojoj ljubavnici Dajani od Poatjea, čijem ukusu je prilagođen izgled dvorca. Nakon Anrijeve smrti, njegova žena Katarina Mediči protjeruje iz dvorca Dajanu, i pretvara ga u svoj ljetnjikovac. Posjeta dvorcu i slobodno vrijeme. Nastavak putovanja do bajkovitog gradića AMBOAZ. Posjeta DVORCU AMBOAZ, nekadašnjoj rezidenciji francuske dinastije Valoa. U ovom dvorcu je kralj Fransoa sreo Leonarda da Vincia i dao mu obližnji ljetnjikovac KLO-LUSE na korištenje u kojem je veliki maestro pravio svoje čuvene mašine. Sam ljetnjikovac se može takođe posjetiti i nalazi se nedaleko od dvorca Amboaz. Posjeta Amboazu uključuje i ulaznicu za dvorac Amboaz u kojem se u kapeli Sen Ibera nalazi grob Leonarda da Vincia. Klo Luse se individualno posećuje. Slobodno vrijeme u mjestašcu Amboaz za ručak. Nastavak putovanja do dvorca ŠAMBOR,uz Šenonso, najposjećenijeg dvorca Loare. Najveći dvorac doline Loare, predstavlja jedan od najupečatljivijih primjera renesansne arhitekture. Izgrađen je kao lovačka kuća francuskog kralja Fransoe I. Dvorac ima 6 ogromnih kula, 440 odaja, 365 kamina i 84 stepeništa i predstavlja pravi arhitektonski delirijum. Vrhunac arhitektonskih rješenja je sumanuto stepenište u obliku dvostruke spirale, gdje ljudi mogu ležerno da se penju i silaze, a da se pritom ne sretnu. Šambor je okružen parkovima površine 50 km2 kojima slobodno tumaraju jeleni i divlje svinje. Nakon posjete dvorcu, odlazak u grad BLOIS u kojem se nalazi još jedan dvorac vrijedan posjete, a sam grad Bloa predstavlja jedan od najživopisnijih u dolini Loare. Povratak u hotel. Noćenje.

5.dan     01.05.    DVORCI LOARE / AZAY-LE-RIDEAU – CHINON – USEE
Doručak.  AZE LE RIDO je jedan od najvoljenijih i najbajkovitijih dvoraca Loare. Ovaj dvorac na vodi, utemeljen je na ostrvcu rijeke Indre. Renesansno zdanje zrači bjelinom i svjetlošću koja se prelama i reflektuje u vodi. Balzak mu je dodijelio epitet „brušeni dijamant u rijeci Indri“. Iza debelih zidova, u unutrašnjosti dvorca nećete sresti zavidan glamur. Slobodno vrieme za individualnu posjetu dvorcu (1 sat). Nastavak putovanja malim idiličnim seocem ŠINON koji u svojim krivudavim uličicama krije prelijepe prodavnice, barove i restorančiće sa pravim francuskim duhom. Slobodno vrijeme u seocu za ručak i individualnu posjetu DVORCU ŠINON koji predstavlja najveću atrakciju grada, nad kojim dominira poput utvrđenja. Odlazak do obližnjeg šatoa USE. Vrlo je moguće da je Šarl Pero baš ovaj dvorac i obližnje usnulo selo imao na umu kada je pisao svoju „Uspavanu ljepoticu“. U pojedinim odajama postavljene su voštane figure, obučene u autentičnu odjeću, koje u izvjesnoj mjeri oslikavaju život kakav je nekada bio. Skupocjeni namještaj, bogata kolekcija oružja i stare zidne tapete čine enterijer ovog uspavanog dvorca. Uključena je i posjeta dvorcu. Povratak u hotel. Noćenje.

 6.dan     02.05.    TOURS-LYON
Doručak. Polazak u Lion. Po dolasku, smještaj u hotel. Slijedi obilazak grada:  trg Belekur na ostrvu koje se nalazi između reka Saone i Rone, most Bonaparta preko reke Saone, katedrala Sv. Jovana iz 12. vijeka sa veličanstvenom gotskom fasadom, Opera sa neobičnom kupolom, Gradska kuća, veličanstvena fontana Bartoldi… Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti uz preporuku da se obavezno posjeti kvart starog dijela grada po imenu „Croix-Rousse“. Zaljubićete se u ovaj prelijepi grad i uživati u noćnoj šetnji…… Noćenje.

7. dan    03.05.    LYON-ANNECY-VERONA
Doručak. Odlazak na idealnu destinaciju za romantično putovanje, planinski gradić Annecy prepun kamenih uličica, šarenih kuća i brojnih historijskih građevina. Smješten na sjevernim obalama jezera Annecy s Alpama u zaleđu i često nazivan “biserom francuskih Alpa”, Annecy je prepun sadržaja za ljubitelje historije, pa tako u njemu možete posjetiti različite spomenike i dvorce, uključujući i srednjovjekovni dvorac Château d’Annecy koji je renoviran i pretvoren u muzej……Slobodno vrijeme. U dogovoreno vrijeme polazak u Veronu. Dolazak u večernjim satima. Smještaj u hotel u okolini Verone. Noćenje.

8. dan 04.05.        VERONA-SARAJEVO
Doručak. Odjava iz hotela. Pakovanje prtljage u autobus. Odlazak u trgovački centar u trajanju od 2 sata. Polazak preme Sarajevu. Dolazak u večernjim satima.

 CIJENA ARANŽMANA: 1.195 KM U 1/2 sobi, doplata za 1/1 subu 340 KM

U cijenu aranžmana uključeno: prevoz lux turističkim autobusom;  smještaj u hotelima u okolini  Augsburga 1 n/d, u okolini Basela 1 n/d, u Toursu 3 n/d, u Lionu 1 n/d i u okolini Verone 1 n/d; stručni vodič svo vrijeme putovanja; ulaznice za dvorce: Šenonso,  Amboaz,  Šambor i Use

U cijenu aranžmana nije uključeno: PZO 16 KM, ulaznice za 3 dvorca koji se individualno obilaze