SARDINIJA autobusom 13.10. – 21.10.2018. // RANI BOOKING do 10.06.18 - objavljeno: 20.04.2018 | kategorija: Autobus

S A R D I N I J A

13.10. – 21.10.2018. // autobus

1. dan 13.10.        SARAJEVO-LIDO DI JESOLO

Polazak autobusa  ispred Zemaljskog muzeja u 06.00 sati. Vožnja kroz Hrvatsku i Sloveniju do Lido di Jesola uz kraća stajanja putem radi odmora. Po dolasku, smještaj u hotel. Noćenje.

2.dan 14.10.         LIDO DI JESOLO-MANTOVA-MODENA-LIVORNO (480 km)

Doručak. Polazak prema Mantovi. Obilazak grada i kraće slobodno vrijeme. Nastavak putovanja do Modene. Kraći razgled i pauza za ručak. Polazak u Livorno u dogovoreno vrijeme preko prelijepih predjela jedne od najatraktivnijih i najljepših pokraina Italije-Toskane. Dolazak u Livorno, živahan lučki grad na obali Ligurskog mora. Ukrcaj na brod. Isplovljavanje broda u 22.00 sata prema luci Olbia na sjeveroistoku Sardinije. Noćenje u kabinama na brodu.

3. dan 15.10.        OLBIA – NUORO – ORGOSOLO – CAGLIARI (270 km)

Uplovljavanje u luku Olbia u jutarnjim satima. Iskrcaj s broda.  Kraće zadržavanje radi doručka. Polazak prema Nuorou, gradu smještenom na spektakularnom položaju ispod planine Monte Ortobene. Šetnja gradskim središtem – katedrala – trg Piazza Sebastiano Satta. Slobodno vrijeme za individualne programe, kupovinu i ručak. Nastavak putovanja, kraće zadržavanje u Orgosolu, gradiću u unutrašnjosti otoka poznatog po muralima. Murali su u početku bili posvećeni samo lokalnim težnjama za viši stupanj autonomije i samostalnosti Sardinije, no krajem šezdesetih godina 20. vijeka, murali se počinju baviti i međunarodnim događanjima.  Nastavak putovanja u glavni i najveći grad na Sardiniji. Po dolasku, smještaj u hotel. Slijedi razgled grada. Kaljari (Cagliari) je kozmopolitski grad, sa skoro 500.000 stanovnika. Istovremeno, on je i historijski vrlo atraktivan, s obzirom da ima gotovo netaknut stari centar, sa brojnim građevinama koje datiraju iz 12. i 13. vijeka: Castello (utvrđenje) najstariji dio grada,  Katedrala , Piazza Municipio, Amfiteatar, Palazzo di Giustizia, najveći park u gradu nazvan Monte Urpinu, kojim dominiraju drvoredi borova i vještačka jezera. Tu je smještena i  5 hektara velika Orto Botanico dell'Università di Cagliari (Botanička bašta), u okviru koje se pored primjeraka mediteranskih biljaka, nalaze i drevne rimske cisterne za vodu i prirodne pećine. Slobodan ostatak dana i noći. Noćenje.

4.dan 16.10.         CAGLIARI – ORISTANO – BOSA – ALGHERO (260 km)     

Doručak. Polazak prema zapadnoj obali Sardinije. Oristano je protagonista historije Sardinije: od 11. vijeka središte grada počelo se ukrašavati palatama, utvrđenjima, kulama i vjerskim građevinama. U središtu interesovanja  nalazi se veličanstvena kula sv. Kristofora – poznata i Marianova kula  i spomenik Giudicessa Eleonora (1881.), koji je promovisao Carta de Logu, jednog od prvih pravnih kodeksa pisanih u Europi. Vrijedno je posjetiti i muzej Antarvijum Arborense koji se nalazi unutar Palazzo Parpaglia, gdje ćete se diviti artefaktima iz iskopavanja Tharrosa i crkvama sv. Francesca u neoklasičnom stilu Santa Chiara, rijedak primjer gotičkog stila na otoku , te katedrala Santa Maria Assunta…..Nastavak putovanja u slikoviti  gradić Bosa, smješten na rijeci Temo, jedinoj plovnoj rijeci Sardinije. Bosa je bila španski kraljevski grad te je danas poznata po tradiciji izrade filigranskog zlatnog nakita i izradi čipke. Šetnja lavirintom uličica starog grada koji se neznatno promijenio od srednjeg vijeka do katedrale, aragonskog  tornja i glavne ulice Corso Vittorio Emanuele II pune aristokratskih palata i zlatarnica. U Bosi treba probatii najpoznatije lokalno vino – malvasiu di Bosa. Ovo bijelo slatko desertno vino gotovo je isčeznulo s vinskih mapa nakon Drugog svjetskog rata, no lokalni vinari su održali tradiciju. Slobodno vrijeme za samostalno otkrivanje gradskih ulica i ručak.

Odlazak u Alghero koji će nam biti domaćin sljedeće tri noći. Smještaj u hotel.  Razgled historijske jezgre Alghera  Piazza Civica – katedrala Santa Maria – utvrda della Maddalena – zidine – kuća familije Doria – toranj Torre di Porta Terra – toranj Torre de Sant Joan – ulica Principe Umberto. Španski i katalonski uticaj u Algheru osjeti se i danas. Stanovnici Alghera govore posebnim dijalektom sličnim katalonskom, a i nazivi ulica su dvojezični. Slobodno vrijeme u gradskom središtu možete iskoristi za kupovinu nakita od poznatog sardinijskog koralja ili za šetnju lavirintskim uličicama starog grada. Noćenje.

5.dan 17.10.         ALGHERO – NEPTUNOVE PEĆINE – STINTINO – ALGHERO (150 km)

Doručak. Poslije doručka (fakultativno) plovidba brodom do Neptunovih pećina  gdje se može uživati u jednoj od najzanimljivijih prirodnih atrakcija na Sardiniji. Radi se o pećini koja započinje uz samo more. Ali, ako vremenske prilike onemogućavaju plovidbu, kopnenim putem dolazi se autobusom do vrha Capo Caccije, rta koji se strmo nadvija nad zapadnim prilazom Algheru. Odatle se do same pećine spušta niz Kozje stube, niz od čak 654 stepenice koje zavojitim putem vode prema Neptunovoj pećini. No, nemojte se obeshrabriti – spust je relativno jednostavan i traje 20-ak minuta, a putem možete uživati u prekrasnom pogledu na more, okolne pećine i same stube. Uspon je, naravno, nešto naporniji i traje 20-30 minuta, zavisno o tome koji  tempo zadate.  Poslije ove avanture odlazimo u na sjeverozapad ostrva, na najljepše plaze i morski raj……. Stintino je ribarsko mjestašce nastalo tek krajem 19. vijeka.  Na obali ispred Stintina nalazi se otok Asinara, danas nacionalni park, na kojem se donedavno nalazio strogo čuvani zatvor.  Ono zbog čega najveći dio posjetilaca hrli u Stintino jeste čarobna plaža La Pelosa. Kristalno čista voda ispod koje se nazire bijeli pijesak magnet je za turiste, a uz samu plažu nalazi se i jedna historijska atrakcija – toranj istoga imena – La Pelosa, sagrađen u 17. vijeku.  U dogovoreno vrijeme povratak u Alghero. Ako nismo sve obišli u Algheru, nastavljamo razgledanje. Slobodan ostatak dana i noći. Noćenje.

6.dan 18.10.         ALGHERO – SASSARI – CASTELSARDO – ALGHERI (150 km)

Doručak. Odlazak u Sassari, drugi najveći grad na otoku u kojem je osnovano prvo sardinijsko sveučilište. Šetnja gradom: gotičko-barokna katedrala – fontana Fonte Rosello – Palazzo Ducale – trg Piazza d'Italia.

Slobodno vrijeme za šetnju i individualne programe. Vožnja prema Castelsardu, živopisnom srednjevjekovnom gradiću izgrađenom na stijeni uz more.

Šetnja uskim ulicama Castelsarda. Slobodno vrijeme . Preporučujemo posjetu jednoj od trgovina s rukotvorinama i lokalnim proizvodima (npr. ovčiji sir, liker od mirte, itd.). Povratak u Alghero. Slobodan ostatak dana i noći. Noćenje. 

7.dan 19.10.         ALGHERO – SANTA TERESA DI GALLURA – PALAU – PORTO CERVO – OLBIA – BROD (220 km)

Doručak. Vožnja prema području Smaragdne obale. Poznati talijanski arhitekti šezdesetih godina dvadesetog vijeka su luksuzno uredili ovaj dio sardinijske obale za bogate i slavne osobe. Posjeta i kraće zadržavanje u mjestima : Santa Teresa di Gallura (kristalne vode ovdje iskre s hiljadu boja, ponosni je  primalac FEE-ove Plave zastave izvrsnosti), Palau ( savršeno mesto za upijanje prirodne ljepote Sardinije, a nalazi se nadomak Costa Smeralde, moderna luka, koja je povezana  miljama predivnih pješčanih plaža) i Porto Cervu, jednom od središta jet seta uređenom kao mediteransko selo. Slobodno vrijeme za šetnju ekskluzivnim ljetovalištem ili uz obale tirkiznog mora. Nastavak putovanja do Olbie. Ukrcavanje na brod i smještaj u kabine. Noćna plovidba prema Livornu…..

8. dan 20.10.        BROD – LIVORNO – LIDO DI JESOLO (370 km)

Uplovljavanje u luku  Livorno u jutarnjim satima. Iskrcaj s broda. Vožnja kroz Italiju prema Lido di Jesolu. Pauza u shopping centru Marcone kod Venecije. Po dolasku, smještaj u hotel. Slobodno veče. Noćenje.

9.dan 21.10.         LIDO DI JESOLO – SARAJEVO (770 km)

Doručak. Polazak prema Sarajevu uz usputne pauze. Dolazak u večernjim satima.

CIJENA ARANŽMANA: 1.090 KM za FIRST MINUTE prijava do 10.06.2018.

Za uplate poslije 10.06.2018. cijena 1.170 KM

Cijena navedena po osobi u 1/2 sobi  -  doplata za 1/1 sobu 220 KM

U cijenu aranžmana uključeno:

*prevoz lux turističkim autobusom

*2 noćenja u kabinama na brodu Livorno-Olbia, Olbia-Livorno

*2 noćenja/doručak u hotelu 3* Lido di Jesolo

*1 noćenje/doručak u hotelu 3* Cagliari

*3 noćenja/doručak u hotelu 3* Alghero

*vodič svo vrijeme putovanja

U cijenu aranžmana nije uključeno:

*PZO 18 KM

*dodatno sjedište 100 KM ( max. 3 sjedišta ili još 2 sjedišta ako je manji broj putnika)

*brod i ulaznica za Neptunove pećine 25 €, samo ulaznica 10 €

*ulaznice za kulturno-historijske objekte