INDIJA – avionom iz Sarajeva ZLATNI TROUGAO Delhi – Jaipur – Agra // 20.11.18 – 27.11.18 - objavljeno: 03.01.2018 | kategorija: Daleka putovanja

INDIJA – AVIONOM IZ SARAJEVA

ZLATNI TROUGAO

DELHI – JAIPUR – AGRA

20.11.18 – 27.11.18

 TRI GRADA, TRI RELIGIJE U ZLATNOM TROUGLU INDIJE ČUDESAN DELHI, GRAD VJEČNE LJUBAVI – AGRA I RUŽIČASTI DŽAJPUR…

Zapanjujuća raznolikost religije, jezika i kulture u Indiji je jedinstvena. Ovo raznovrsno društvo sa bogatom kulturnom baštinom, spada među najstarije na svijetu. Indijska kultura ima više od 4.500. godina. Nevjerovatan niz kultura, religija i etničkih zajednica žive u harmoniji. Svaki region u Indiji ima neuporedivu historiju, različitost kultura i jezika, znamenitosti i ljepote predjela…

  1. DAN  SARAJEVO – DOHA – DELHI  20.11.2018.

Sastanak putnika na Medjunarodnom aerodromu Sarajevo sa vodičem Golden toursa-a u 08:25 sati. Polijetanje za Dohu u 11:55 sati (let QR294). Slijetanje u Dohu u 18:45 sati. Nastavak leta za Delhi u 20:05 (let QR578). Obroci i pića u avionu su uključena.

 2. DAN DELHI   21.11.2018.

Dolazak u Delhi planiran je u 02:05 sati ujutro. NAPOMENA: Putnici predaju prtljag na aerodromu Sarajevo, a preuzimaju na aerodromu Delhi.  Dozvoljena težina prtljaga do 30 kg + 8 kg ručnog prtljaga. Na aerodromu vas čeka predstavnik lokalne agencije. Transfer do hotela u Delhiju, prijava i odmor. Doručak u hotelu. Nakon doručka slijedi obilazak Novog Delhija, koji je početkom 20.vijeka bio pod vlašću Britanaca. Proći ćete pored Predsjedničke kuće, Raštrapati Bavan i dvije zgrade Sekreterijata gdje je centar Vladinih zbivanja. Obilazak Džama Masdžid (džamije): ovo je najveća džamija u Indiji, sa dvorištem u kome može da stane 25.000 vjernika. Izgradnja je počela 1644. godine i završena je kao posljednje arhitektonsko djelo Šah Džahana, Mugolskog cara koji je sagradio Tadž Mahal i Crvenu tvrđavu. Uživajte u vožnji taksi-biciklom ili rikšom u poznatoj ulici Čandni Čok. Kapija Indije, spomenik indijskim vojnicima poginulim u Prvom svjetskom ratu boreći se na strani britanske armije. Oko kapije se nalaze palate nekadašnjih kneževa koje su danas javne zgrade i muzeji. Kutab minaret, je sa 73 metra drugi najviši minaret u Indiji. Poznat kao jedan od najranijih i najpoznatijih primjera indo-islamske arhitekture. Okružen je sa nekoliko drugih antičkih i srednjevjekovnih objekata i ruševina, koje su poznate kao Kutab kompleks. Ovaj kompleks se nalazi na UNESCO listi Svjetske kulturne baštine. Vožnja pored Lotos hrama , poznatog i pod nazivom Bahai hram. Dizajn hrama je inspirisan cvijetom lotosa koji predstavlja simbol mira, čistoće, ljubavi i besmrtnosti, i nacionalni je cvijet Indije. Odlazak do svetog hrama Bangla Sahib, jednog od najvažnijih hodočasničkih lokacija u Delhiju. U nastavku posjeta Humajunovoj grobnici, grobnica mogulskog cara Humajun u Delhiju. Izgradnju grobnice je naručila njegova prva žena Bega Begum 1569-1570. godine, a dizajnirao ju je Mirak Mirza Gijas, persijski arhitekta. Grobnica je 1993. godine stavljena na UNESCO listu Svjetske kulturne baštine, i od tada je restaurirana. Ova grobnica, sagrađena od kombinacije bijelog mermera i crvenog pješčara je odraz rane mogulske arhitekture i dala je svoj pečat kasnijoj (ova grobnica se smatra prototipom kasnije sagrađenog, čuvenog Tadž Mahala). Večera. Noćenje.

 3. DAN DELHI – JAIPUR (272 km)   22.11.2018.

Doručak. Odjava i hotela. Obilazak veličanstvene Crvene tvrđave (obilazak tvrđave spolja), a pored nje se nalazi Čandni Čovk, živopisna pijaca u starom dijelu grada. Obilazak Radž Gat – memorijal Mahatme Gandija. Crna mermerna platforma koja obilježava mjesto kremacije Gandija, 31. januara 1948. godine. Na kraju ploče se nalazi kutija u kojoj gori vječni plamen. Na memorijalu se nalazi epitaf (‘O’Ram’, što u prevodu znači “O Bože”), za koje se vjeruje da su posljednje riječi Gandija. Memorijal je dizajnirao Vanu G.Buta. Dizajniran je tako da prikazuje jednostavnost života Mahatme Gandija. Posljednjih godina, običaj je da strani državnici koji posjete Indiju, odaju počast Gandiju u Radž Gatu, polažući cvijeće ili vjence na platformu. Komemorativna ceremonija se održava svakog petka. Molitve se drže u Radž Gatu na Gandijev rođendan i godišnjicu smrti. Polazak za Jaipur. Vožnja cca 5-6 sati. Dolazak u Jaipur. Smještaj u hotel. Večera u hotelu. Noćenje.

 4. DAN  JAIPUR   23.11.2018.

Doručak. Polazak u 07.00 sati u razgled tvrđave Amber, udaljene 11 km od grada. Tvrđava Amber, smještena na brdu, najljepši je primjer Radžput arhitekture. Unutrašnjost tvrđave je bogato ukrašena slonovačom, ogledalima, staklom i izuzetnim slikama. Poslijepodne obilazak jednog od najzanimljivijih gradova Indije. Stari dio poznat je kao Ružičasti grad, u čijoj su izgradnji učestvovali najbolji majstori i umjetnici iz raznih krajeva. Ovo je grad sa izuzetno zanimljivom atmosferom. Obilazak Gradske palate, koja je danas dobrim dijelom pretvorena u muzej, zatim čuvene observatorije Džantar Mantar, iz 1726. g. Razgledanje Palate vjetrova ili Hava Mahala, koja predstavlja najljepši primjer arhitekture toga vremena. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

 5. DAN  JAIPUR – FATEHPUR SIKRI – AGRA   (250 km)    24.11.2018.

Doručak. Odjava iz hotela. U 09.00 sati polazak za Agru. Na putu posjeta Fatehpur Sikri napuštenom gradu u crvenoj pješčari. Podigao ga je car Akbar kao svoju prijestolnicu od 1571 do 1584 godine. To je bio istinski bajkovit grad i njegove “ruševine” su još uvijek u prvobitnom stanju. Građevine u Fatehpur Sikriju su svrstane među najvažnije na listi Svjetske baštine UNESCO-a. Dolazak u Džajpur. Džajpur: Glavni grad države Radžastana popularno poznat kao “ružičasti grad” zbog roze boje koja se nalazi na zgradama u starom utvrđenom gradu. (u Radžaputskoj kulturi, roze boja je tradicionalno povezana sa gostoprimstvom). Grad duguje svoje ime, velikom ratniku, astronomu Maharadži Džai Singu II (1699-1744). Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.                           

 6. DAN  AGRA  25.11.2018.
Posjeta simbolu bezuslovne ljubavi i najpoznatijoj građevini na svijetu Tadž Mahalu. Sagradio ga je Šah Džahan u znak sjećanja na svoju voljenu ženu Mumtaz Mahal. Izgradnja je počela 1631. godine, učestvovalo je 20.000 ljudi, trajala je 22 godine. Na ulazu u mauzolej stoji natpis “Dušo, odmaraj u umjetnosti. Vrati se Gospodu u miru i neka On bude s` tobom”. Pjesnik Tagore kaže da je “Tadž Mahal suza na obrazu vemena”. Priča se da svake godine tokom kišne sezone na mauzolej padne samo jedna kap kiše. Popodne posjeta slavnoj crvenoj tvrđavi Agri koja je baštama povezana sa Tadž Mahalom. Nalazi se na obali rijeke Jamune. Gradnju masivne tvrđave je započeo car Akbar 1565. godine, a završio je njegov unuk Šah Džahan. Cijela tvrđava je oblikovana u obliku polumjeseca sa 21 metar visokim zidinama prema Jamuna rijeci. Imala je 2,4 kilometra zidina od crvenog pješčara. Zidine su imale dvoja vrata: Delhijska vrata i vrata Lahorea. Delhijska vrata su bila najveća vrata i vodila su u unutrašnja vrata. Pošto još uvijek indijska vojska koristi tvrđavu u Agri Delhijska vrata nisu dostupna turistima. Mjesto je veoma značajno zbog historije arhitekture. Mogu se vidjeti najinteresantnije mješavine islamske i hinduske arhitekture. Tvrđava je uvrštena u svjetsku kulturnu baštinu UNESCO-a.. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

 7. DAN  AGRA – DELHI   (230 km)                 26.11.2018.

Doručak. Nastavak autobusom do Delhija, cca 3 – 4 sata. Na putu prema Delhiju posjeta Sikandri mauzoleju cara Akbara. Izgradnju mauzoleja je započeo sam Akbar ali smrt ga je spriječila u namjeri da završi izgradnju, tako da je taj posao dovršio njegov sin. Ova struktura je savršen spoj hindu, hrišćanskih, islamskih, budističkih motiva. Vidjet ćemo Mauzolej I'timād-Ud-Daulah za kojeg kazu da je poslužio kao inspiracija za gradnju Tadža Mahala. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

 8. DAN  DELHI – DOHA – SARAJEVO  27.11.2018.

Preuzimanje lunch paketa. U ponoć je planiran transfer do aerodroma u Delhiju. Prijava za let (QR579) na relaciji Delhi – Doha, let u 03:45 sati. Obrok i piće u avionu. Dolazak u Dohu planiran je u 05:45 sati. Nastavak leta (QR293) na relaciji Doha – Sarajevo, planiran je u 07:00 sati. Obrok i piće u avionu. NAPOMENA: Putnici predaju prtljag na aerodromu u Delhiju, a preuzimaju na aerodromu Sarajevo. Dozvoljena težina prtljaga do 30 kg + 8 kg ručnog prtljaga. Dolazak u Sarajevo planiran je u 11.00 sati. Kraj usluge.

 

CIJENA: 1.859,00 KM

 

U cijenu putovanja uračunato je:

- avio prevoz (ekonomska klasa) na navedenim relacijama Sarajevo – Doha – Delhi – Doha – Sarajevo aviokompanijom Qatar Airways,

-  bus transferi prema programu putovanja i sva razgledanja prema programu putovanja,

-  rana prijava + 1 doručak po dolasku u hotel u Delhi 21.11.2018.

-  2 nocenja na bazi polupansiona u Agri u hotelu 5*,

-  2 noćenja na bazi polupansiona u Jaipuru u hotelu 5*

-  2 noćenja na bazi polupansiona u Delhiju u hotelu 5*,

- lokalni vodiči tokom ture,

- usluge Golden tours-ovog stručnog pratioca grupe tokom putovanja (od polaska do povratka),

- troškovi organizovanja putovanja.

 

U cijenu putovanja nije uračunato:

- aerodromske i druge takse  490,00 KM – plaćaju se u agenciji, 

- polisa obaveznog međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja 15 KM, za sobe preko 60 godina polisa     iznosi 30 KM.

- obavezna doplata za ulaznice u objekte koji se posjećuju prema programu putovanja – 200,00 KM po osobi: *(plaćaju se gotovinski predstavniku agencije Golden tours po dolasku na Aerodrom u Sarajevo, prije polaska na putovanje)

Delhi (Kutab minaret, Humajunova grobnica, vožnja rikšama)

Agra (Tadž Mahal, crvena Agra tvrđava, Sikandra,  mauzolej I'timād-Ud-Daulah i Fatehpur Sikri)

Jaipur (Tvrđava Amber, Gradska palata, observatorij Džantar Mantar, Palata vjetrova ili Hava Mahala)

jahanje slonova u Džajpuru tokom penjanja na Amber tvrđavu (ova stavka jeste uračunata ali zavisiće od broja raspoloživih slonova na licu mjesta),

- doplata za 1 / 1 sobu  630,00  KM,

- troškovi viziranja pasoša (trenutna cijena elektonske vize sa troškovima viziranja  110,00 KM),

- izleti i obroci koji nisu navedeni u programu,

- bakšiš za lokalne vodiče i vozače koji je uobičajen u ovom dijelu svijeta i iznosi 20 EUR po osobi (plaća se na licu mjesta stručnom vodiču Golden tours-a)

- individualni troškovi putnika.

  

Plaćanje: Prilikom rezervacije uplaćuje se 50% od ukupne cijene aranžmana, a ostatak iznosa 15 dana do polaska.

 

Viza:

Viza je potrebne državljanima BiH. Viza se završava elektronski i agencija Golden tours posreduje u izradi vize. Za elektronsku aplikaciju je potrebna sljedeća dokumentacija:

- dvije fotografije u JPG formatu skorijeg datuma na bijeloj pozadini (minimalna veličina 10KB, a maksimalna 1MB)

 - kopija prve strane pasoša u boji u PDF fromatu (minimalna veličina 10KB, a maksimalna 300KB).

 Pasoš mora da važi minimum 6 mjeseci od datuma ulaska na teritoriju Indije i mora da ima najmanje dvije cijele prazne strane.

- OTKAZNI ROKOVI OD STRANE PUTNIKA ZA OVAJ PROGRAM PUTOVANJA

Bez obzira na razlog otkaza svaki putnik koji nakon izvršene rezervacije otkazuje putovanje dužan je organizatoru putovanja nadoknaditi troškove otkaza po već izvršenoj rezervaciji prema dole navedenim uslovima:

- od dana rezervacije do 90 dana do polaska na putovanje 100 KM fiksno

- od 89 dana do 70 dana do polaska na putovanje 30% od osnovne cijene aranžmana

- od 69 dana do 50 dana do polaska na putovanje 50% od osnovne cijene aranžmana

- od 49 dana do 30 dana do polaska na putovanje 70% od osnovne cijene aranžmana

- od 29 dana do 15 dana do polaska na putovanje 90% od osnovne cijene aranžmana

- od 14 dana do 6 dana do polaska na putovanje 100% od osnovne cijene aranžmana

- od 5 dana prije polaska na putovanje do putovanja 100% od osnovne cijene aranžmana + sve putničke takse koje na dan objave programa iznose 490 KM.

 Preporučujemo policu osiguranja od otkaza putovanja, Triglav osiguranje dd.

 Napomena: svaki putnik sa uplatom prvog iznosa rezervacije prihvata gore navedene otkazne rokove.

 Za realizaciju ovog programa putovanja neophodno je minimum 16 putnika.

 Valuta: Valuta je indijski rupee (1 EUR=75,68 INR). Zamjenu novca možete vršiti u mjenjačnicama.

 Klima: Indija ima tri godišnja doba zimu, kišnu/sezonu monsuna i ljeto. Najprijatnije vrijeme za posjetu većem dijelu zemlje je tokom hladnijeg perioda, od novembra do sredine februara, mada postoje i regionalne varijacije.

Zdravstvene / bezbjedonosne instrukcije: Pijte samo flaširanu vodu. Nemojte jesti hranu kupljenu na ulici. Radi lične bezbjednosti putnici moraju da se pridržavaju instrukcija vodiča tokom putovanja o svim kretanjima mimo programa putovanja.

 Preporuke za putovanje: Putnicima se preporučuje da ponesu na put udobnu obuću za pješačenje, košulje dugih rukava od prirodnih materijala, kremu sa zaštitnim faktorom.