JUŽNA ITALIJA – Apulia – Skadar // 1.MAJ – 26.04. – 02.05.2018 //Bus-Brod // Svi izleti ukljuceni u cijenu – GARANTOVANI POLAZAK - objavljeno: 26.03.2018 | kategorija: 1. Maj

GARANTOVAN POLAZAK !!!

1.MAJ

JUŽNA ITALIJA – APULIA – SKADAR

26.04. – 02.05.2018

Bus/Brod

SVI IZLETI UKLJUCENI U CIJENU !!!!!

 

1.dan   SARAJEVO-DRAČ

Polazak ispred Zemaljskog muzeja u 06.00 sati. Putovanje prema Albaniji uz usputne pauze. Po dolasku u Drač, slijedi kraći razgled grada (Rimski amfiteatar, Vizantijski market, ostaci vizantijskih zidina…). Slobodno vrijeme do 19.30h. Odlazak do luke grada i po obavljanju formalnosti prijave putnika, ukrcavanje na feribot. Smještaj u kabine. Noćna plovidba Jadranskim morem prema Bariju.

2.dan   BARI-MOLA DI BARI-POLIGNANO A MARE-MOLA DI BARI    

Uplovljavanje u luku Bari u prijepodnevnim satima (oko 8h). Slijedi iskrcavanje sa feribota i odlazak u obilazak starog grada, bazilike Sv. Nikole…. i slobodno vrijeme. U dogovoreno vrijeme odlazak u hotel koji se nalazi u ljetovalištu Mola di Bari, nedaleko od Barija. Smještaj. Kraći odmor. Odlazak u Polignano da Mare, gradić na Jadranskom moru. Područje je naseljeno još od prahistorije, što se očituje arheološkim iskopinama u mjestu Santa Barbara. Vjeruje se da je to mjesto drevnog grčkog grada Neapolisa Apulije, koje nije spomenuto ni u kakvoj postojećoj evidenciji, već je potvrđeno nalazištem mnogo kovanica. Ostaci rimske dominacije uključuju most na Via Traiani. Bivša katedrala uključuje djela kipara Stefana iz Putinana. U selu San Vito je masivna benediktinska opatija. Poslije boravka u ovom gradiću, povratak u hotel. Noćenje.

3.dan   MOLA DI BARI-OSTUNI-LECCE-MOLA DI BARI          

Doručak. Poslije doručka odlazak u Ostuni , čuveni  La Città Bianca, slikoviti, srednjovjekovni grad koji je smješten na tri brda regiji Apulia (Puglia), u Italiji. Ovo ime je dobio zbog bijelih kuća, odnosno bijelih uličica. Ovo je, definitivno, jedan od najljepših gradova u južnoj Italiji i pravi je primjer mediteranske arhitekture. Grad Ostuni je, zapravo, niz stepenika, stubišta, malih ulice, lukova… Duh srednjeg vijeka osjeća se na svakom koraku. Slobodno vrijeme. Nastavak puta… Pomalo izoliran, zastao u vremenu, na samoj peti  talijanske čizme smjestio se Lecce. Svaki turista može računati da će dolaskom u Lecce doživjeti povratak u prošlost prolazeći pokraj remek djela antičke, srednjovjekovne i barokne arhitekture…. Slobodno vrijeme. U dogovoreno vrijeme povratak u hotel. Noćenje.

4.dan   MOLA DI BARI-MARTINA FRANCA-TARANTO-MOLA DI BARI 

Doručak. Posjeta barkonom  gradiću Martina Franca, za koji kažu da ima dušu Firenze ali da je relativno nepoznata turistima…., zato ćemo je mi posjetiti ! Glavne znamenitosti historijskog središta su karakteristične bijele kuće koje se upućuju na male, uvijene ulice i raskošnu baroknu arhitekturu Ducalove palače, Palazzo Martucci, Palazzo dell'Università, Palazzo Motolese, Palazzo Maggi , Palazzo Ancona i  bazilike San Martino, sa skulpturama Stefana da Putignano i Giuseppe Sammartino. Slobodno vrijeme. Nastavak putovanja u Taranto, glavni grad provincije Taranto i važna trgovačka luka, kao i glavna talijanska pomorska baza. Scenarij nastanka grada je varirao kao mozaik, gdje prirodni okoliš skladno spaja i nosi tragove različitih kultura koje su se stoljećima naseljavale i preseljavale: crkve, dvorci, palate i ruševine dugo nakon što su njihove drevne civilizacije pridonijele bogatoj kulturnoj baštini Taranta. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

5.dan   MOLA DI BARI-GROTTA DEL TRULLO-ALBEROBELLO-LOCOROTONDO-MOLA DI BARI

Doručak. Posjeta najpoznatijoj jami u Apuliji zvanoj Grotta del Trullo. Njena skromna veličina, zajedno s nevjerojatnom količinom stalagmita i stalaktita, čine ju pravim draguljom tisućljetne ljepote. Jedina špilja, koja se danas nalazi pod trullom….. Nastavak putovanja u Alberobello, grad koji predstavlja sinonim turizma Apulije. Najveća atrakcija ovog mjestašca su neodoljive kućice sa kupastim krovovima koje lokalno stanovništvo naziva „truli“. Preko 1.030 ovakvih neobičnih kućica načičkano je u Alberobelu, pa čak je i crkva Sv. Antonija u formi trulija. Slobodno vrijeme za uživanje u specifičnom ambijentu. Nastavljamo uživati u ovom relaksirajućem danu…..Odlazak u Locorotondo zeleni prostrani krajolik prožet slavnim kućicama trulli sa bijelim krovom. To je službeno jedno od Borghi più belli d'Italia, najljepših sela u Italiji. Kao i njegov slikoviti izgled grad je poznat i po proizvodnji vina. Locorotondo zapravo nema posebne turističke atrakcije; sam grad je glavni prizor. To je samo ugodno mjesto za provesti sat-dva lutanja, fotografiranja i sjedenja u kafeima. U dogovoreno vrijeme povratak u hotel. Noćenje.

6.dan   MOLA DI BARI-MATERA-BARI-DRAČ  

Doručak. Polazak u Materu, grad koji ima privilegiju da bude evropska prijestonica 2019. godine. Specifičan je izgled starog dijela grada Sassi di Matera (kamenje Matere) koji  je u potpunosti izdubljen u stijenama i koji se nalazi pod zaštitom svjetske baštine UNESCO-a. Neke stijene potiču iz prahistorije, te se Matera smatra najstarijim ljudskim staništem u Italiji. U tom dijelu grada od davnina postoji običaj da su njegovi stanovnici dubili svoje stanove u mekim gipsanim stijenama, ostavljajući samo jedan otvor za vrata. Grad odiše specifičnom svježinom, vedrim, toplim bojama i jako starim kamenjem  iznijansiranih smeđih boja koje doprinose efektu neuništivog. Prizor u brdovitoj unutrašnjosti, sa suncem koje u najrazličitijim tonovima osvjetljava prastare nastambe,  prosto oduzma dah…..Slobodno vrijeme. U dogovoreno vrijeme odlazak u Bari. U 19.30 odlazak u luku i obavljanje carinskih formalnosti. Ukrcavanje na feribot. Smještaj u kabine. Noćna plovidba do Drača

.7.dan   DRAČ-SKADAR-SARAJEVO    

Uplovljavanje u luku Drač u jutarnjim satima. Iskrcavanje sa broda, slobodno vrijeme za doručak, kaficu…..Zadržavanje u Skadru cca 1,5 sat.  Nastavak putovanja prema Sarajevu uz usputne pauze. Dolazak u večernjim satima.

 CIJENA ARANŽMANA: 750 KM po osobi u 1/2 sobi, doplata za 1/1 sobu 200 KM

 

U cijenu aranžmana uključeno sve što je navedeno u programu osim ulaznice za Gtotte del Trullo

(odrasli 5 €, djeca 2-14 g. 2,50 €) ,  ulaznica za kulturno-historijske objekte i PZO 15 KM

*prevoz  turističkim lux autobusom;

*smještaj u hotelu GABBIANO 3* u Mola di Bari na bazi 4 noćenja/doručak

*smještaj u kabinama na feribotu Drač-Bari-Drač /bez doručka/, struktura kabina: 3/4, 4/3 i 13/2 kabina; *stručni vodič svo vrijeme putovanja;

*svi  izleti navedeni  u programu