ZANZIBAR I TANZANIJA – 11 DANA: 02.03. – 13.03.2018 // iz Sarajeva - objavljeno: 12.10.2017 | kategorija: Daleka putovanja

“ ZANZIBAR I TANZANIJA ”

11 DANA: 02.03. – 13.03.2018

 Afrika… Crni kontinent…Vodimo Vas u samo srce Afrike, da otkrijemo čar i egzotiku ovog tajanstvenog ostrva. Šume prepune rijetkih vrsta biljnog i životinjskog svijeta, siromašna sela puna života lokalnog stanovništva a izlaz na kilometarsko dugačke  plaže od najfinijeg bijelog pijeska, pogled u horizont i more raskošne boje uz bjelinu velikih oblaka, čine pravi egzotični doživljaj. Uputite se sa nama u ovu avanturu.

 

PROGRAM PUTOVANJA

1. dan:  SARAJEVO – DOHA
Sastanak grupe na aerodromu Sarajevo.Polijetanje aviona za Dohu u 12:00, sa dolaskom u Dohu u 19:20 po lokalnom vremenu. Po dolasku na aerodrom Hamad u Dohi, slijedi preuzimanje Tranzit viza i zajednički odlazak u obilazak Dohe.

2. dan: DOHA – ZANZIBAR
Povratak na aerodrom Hamad u kasmin vecernjim satima i čekanje leta za Zanzibar (moguća je doplata za VIP Lounge cca 120 KM). Nastavak leta za Zanzibar je u 08:00. Planirano vrijeme dolaska u Zanzibar je u 14:20. Nakon pasoske kontrole, vizne procedure i preuzimanja prtljaga, slijedi odlazak do hotela. Napomena. Slobodno vrijeme za odmor i nočenje.

3. dan Prison island (Changuu ostrvo) + Stone Town
Dan predvidjen za fakultativni odlazak do Prison island-a i Stone Towna. Prison Island je udaljeno nekih 6 km od Stone Town-a. Na idiličnom ostrvu nalaze se prostorije korišćene kao zatvor za kriminalce, a kasnije pretvorene u prostorije za karantin oboljelim od žute groznice. Ostrvo je dom džinovskim kornjačama koje mogu da porastu i do jednog metra i žive duže od sto godina, a najstarija među njima ima 192 godine! Kupanje na prelijepoj  pješčanoj plaži ostrva uz ronjenje I istrazivanje morskih dubina koralnog grebena. Povratak u Stone Town te obilazak istog. : svahili, arapskoj, indijskoj a prisutan je i uticaj zapadne kulture. Imaćemo priliku da vidimo kuću u kojoj je živio Fredi Merkjuri, pjevač čuvene grupe Queen, Palatu Čuda, Sultanovu palatu, Staru tvrđavu, tržnicu robova odnosno tamnice gdje su čuvani robovi prije prodaje, Anglikansku crkvu i centar svih desavanja za lokalce, mjesto gde se na najbolji način upoznaje mentalitet naroda, Darajani pijacu. U večernjim satima slijedi odlazak na Fordohani pijacu i uživanje u lokalnim specijalitetima poput školjki, lignji, sabljarki, hobotnica, zanzibarskih palačinki, indijskih hljebova, prženih banana…Povratak u hotel. Noćenje

4. dan: Farma začina
Slobodan dan ili poludnevni fakultativni izlet do farme začina gdje ćemo imati priliku da vidimo kako uzgajaju tropsko voće, orašaste plodove i začinsko bilje po kojem su čuveni: muskantni oraščić, crni biber, korijander, cimet, djumbir, kurkuma, vanila i drugi, da saznamo ko je kraljica a ko kralj začina, vidimo kako se lokalni stanovnici uz pjesmu penju na palmu nevjerovatnom brzinom, a potom degustiramo vodu i meso svježe ubranog, mladog kokosa, ručamo nacionalni specijalitet, Pilau, začinjen raznim biljem. U povratku obilazimo čuvenu Mangapwani plažu. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

5. dan: Kizimkazi/ plivanje sa delfinima, Jozani šuma
Dan rezervisan za cjelodnevni fakultativni izlet do ribarskog mjesta Kizimkazi, na jugu ostrva, 100 kilometara udaljeno do hotela, gdje se nalazi  nekoliko škola za ronjenje sa delfinima. Nakon kraće vožnje brodom iz sela možemo vidjeti delfine, prijateljski nastrojene i razigrane. Možete doživjeti fantastično iskustvo i zaplivati sa njima. Posle plivanja i druženja sa delfinima odlazimo do Jozani šume, prepune crvenog mahagonija i mangroa, koja se prostire na preko 2500 hektara i  dom je rijetke vrste, endemskih crvenih Kolobus majmuna, koji se mogu vidjeti još samo na Zanzibaru. U šumskom okruženju je i preko 50 vrsta leptira i 40 vrsta ptica.U povratku posjećujemo fantastičnu Paje plažu, raj za kite- surfere. Povratak u hotel. Noćenje.

6. dan: Safari blue
Slobodan dan ili fakultativni izlet Safari blue, koji nudi nezaboravno iskustvo i pravi užitak. Krećemo sa jugo-zapada ostrva, iz mjesta Fumba, 25 kilometara udaljenim od Stone Towna, tradicionalnim brodom dhow, ručno napravljenim od afričkog mahagonija. Naše prvo zaustavljanje je na pješčanoj adi odnosno Nakupendi, kako lokalci nazivaju to ostrvce, gdje ćemo se kupati, osvježiti uz banane, narandže, kokos, passion fruit, mango i drugo tropsko voće. Posmatraćemo kako ovaj komad raja polako nestaje pod Indijski okean. Koristimo priliku da obiđemo koralni greben gdje ćemo plivati, roniti i uživati u bogatom morskom svijetu Indijskog okeana. Nastavljamo prema Kwale ostrvu i ukoliko nas plima posluži,  imaćemo mogućnost da istražimo prirodnu lagunu ostrva okruženu mangroovim drvećem i plivati u  prelijepom prirodnom okruženju. Zatim odlazimo na plažu Kawale, gdje će nam ljubazni domaćini pripremiti ručak: rizu sa sosom od povrća, ribu, gambore, lignje, hobotnicu, jastoge, krabe. Slijedi odmor i kupanje na plaži, kupovina suvenira u mnogobrojnim radnjama i šetnja do Baobab drveta, za koje se smatra da je staro preko hiljadu godina. Krećemo nazad prema Fumbi ali ovoga puta umjesto zvuka motora, prepuštamo se zvuku vjetra i talasa jedreći Indijskim okeanom. Transfer do hotela. Noćenje.

7. dan. Slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti

Opcija 1.

8. -10 dan: Slobodno vrijeme
Slobodno vrijeme za uživanje na prelijepim plažama

.Opcija 2.

8-10. dan: Dar es Salam + Safari / Stone Town
naredna tri dana slijedi izlet do Dar es Salama+ Safari i nacionalnog parka Mikumi. Mikumi se nalazi u kopnenom delu Tanzanije, na putu izmedju Dar es Salaama i Iringa. Dobrodošli u kraljvstvo Lavova! Imaćete priliku da u divljini Mikumi-ja vidite zebre, žirafe, impale, slonove, gnuove, bafale, nilske konje, krokodile, gnijezda termita, hijene, divlje mačke a nadamo se i samog kralja i kraljicu- lavove. Po povratku iz nacionalnog parka upoznaćemo se sa Dar es Salamom i probati raznorazno voće, povrće i morske plodove na pijacama i restorančićima ovog lučkog grada.

11. dan: Zanzibar – Doha – Sarajevo
Doručak, odjava iz hotela i transfer do Stone Town– a i slobodno vr4ijeme do transfera na aerodrom u 13:00. Polazak aviona za Dohu je u 15:30, sa dolaskom u Dohu u 23:59 po lokalnom vremenu…

12. dan: Dubai- Sarajevo
Nastavak putovanja iz Dohe za sarajevo je u 07:00, sa dolaskom u Sarajevo u 11:00 po lokalnom vremenu.

 

Cijene za prvih 10 rezervacija:

Opcija 1 – Samo Zanzibar:

Hotel 4* BB Paradise Beach resort ili Tausi Palace ili slican  – 1799 KM

Hotel 4* HBParadise Beach resort ili Tausi Palace ili slican – 1999 KM

 

OPCIJA 2 – Zanzibar + Safari

Hotel 4* BB Paradise Beach resort ili Tausi Palace ili slican  – 2449 KM

Hotel 4* HBParadise Beach resort ili Tausi Palace ili slican – 2699 KM

 

*Za kasnije rezervacije, cijena se uvečava za 200 KM

 

 

U cijenu je uključeno:

- Avio karte prema itinereru putovanja sa pripadajučim taksama

- Smještaj u Zanzibaru u hotelu 4*, na bazi 8 noćenja– opcija 1 ili Smještaj u Zanzibaru u hotel 4*na bazi 6 noćenja na Zanzibaru + safari 2 noći + 1 ND u Stone townu.

- Usluge organizacije putovanja

- Pratioc putovanja uz minimalno 15 prijavljenih osoba.

 

U cijenu nije uključeno:

- Fakultativni izleti I vlastiti troškovi

- PZ osiguranje 50KM, osobe starije od 60 godina plačaju 100 KM

- Doplata za jednokrevetnu sobu 550 KM

- Viza – na ulazu u Zanzibar – cca 50 USD

 

 

Okvirne cijene fakultativnih izleta:

 Prison island (Changuu ostrvo) + Stone Town: 40 USD

Farma začina:  25 – 30 USD

Kizimkazi/ plivanje sa delfinima, Jozani šuma: 50 USD

Safari Blue: 60 USD