Izrael i Jordan avionom iz Sarajeva 05.4.2019. - objavljeno: 27.12.2018 | kategorija: Daleka putovanja

IZRAEL + JORDAN

Tel Aviv – Jerusalem – Betlehem – Amman – Petra – Wadi Rum – Aqaba

 

Putovanje u Izrael je putovanje u zemlju gdje se prošlost i sadašnjost prepliću u jedno. Izrael je nevjerovatno dramatičan i raznovrstan. Površinski mala, ova zemlja je od neprocjenjive važnosti za pripadnike tri velike svjetske religije, jer se u Izraelu ukrštaju putevi jevrejskih, hrišćanskih i muslimanskih hodočasnika. S razlogom nosi ime ,,Sveta zemlja’’, jer duhovna tradicija čini njegovu suštinu. Izrael je jedna od najfascinantnijih, najintrigirajućih i najsloženijih zemalja na svijetu. Geografski je mala, ali društveno, istorijski i geografski predstavlja jedinstvenu asocijaciju kontrastnih atributa medju narodima i kulturama u svijetu. Jordan – hašemitska kraljevina, mjesto ukrštanja najstarijih svijetskih civilizacija, raskrsnica Bliskog Istoka, zemlja raskoši i stila, predstavlja mješavinu tradicionalnog Bliskog istoka i savremenog Zapada. Ovo putovanje vratiće vas u prošlost, više od 2000 godina, da otkrijete tajne misterioznog “ružičastog grada” Petre, zakoračite u magičnu pustinju Wadi Rum i uživate u miru koji vam samo ona može pružiti, a na kraju prepustite se čarima orijentalne kuhinje u uzbudljivoj Akabi.

 

Polazak: 05.04.2019.                          AVIONOM IZ SARAJEVA !                           Povratak: 12.04.2019.

 

1. Dan 05.04.2019. Sarajevo – Istanbul – Tel Aviv

Sastanak putnika na Medjunarodnom aerodromu Sarajevo sa pratiocem grupe Golden toursa-a u 07:00 sati. Polijetanje za Istanbul u 09:05 sati (let TK1022). Planirano slijetanje u Istanbul u 11:55 sati. Nastavak leta za Tel Aviv u 13:30 sati

(TK786). Dolazak u Tel Aviv planiran je u 15:40 sati. NAPOMENA: Putnici predaju prtljag na aerodromu Sarajevo, a preuzimaju na aerodromu u Tel Aviv. Dozvoljena težina prtljaga do 30 kg + 8 kg ručnog prtljaga. Na aerodromu grupu čeka predstavnik lokalne agencije. Bus transfer do Betlehema. Prijava u hotel u Betlehemu. Večera. Noćenje.

2. Dan 06.04.2019. Betlehem – Jerusalem – Betlehem

Doručak. Nakon doručka autobusom polazak u razgled Jerusalema. Odlazak na Maslinsku goru, planinu koja se uzdiže istočno od Jerusalema. Nekad je ova gora bila prekrivena maslinama, a danas je to mjesto brojnih kršćanskih svetišta, židovskih groblja i arapskih sela. Šetnja uzduž “Palm Sunday Road” nakon koje nastavljamo do Getsemanskih vrtova i Crkve svih nacija. Razgled Getsemanskog vrta, mjesta na koje je Isus došao sa svojim apostolima nakon posljednje večere kako bi molio I mjesta na kojem je uhićen. Nastavak razgleda bus vožnjom do Betlehema. Razgled Betlehema, Isusovog rodnog mjesta, koje je ujedno i rodno mjesto kralja Davida. Razgled crkve Rođenja i Pastirskog polja, mjesta gdje su, prema vjerovanju, Božji anđeli objavili pastirima rođenje izraelskog Kralja i Spasitelja. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

3. Dan 07.04.2019. Betlehem – Jerusalem – Betlehem

Doručak. Nakon doručka odlazak autubusom u razgled starog dijela Jeruzalema. Razgled započinjemo posjetom Hramovoj gori. Obilazak džamije el Aqsa i Kupole na stijeni poznate kao Zlatna ili Omerova džamija, najstarije islamske građevine/ spomenika na svijetu! Muslimani ovdje uz učenje određene sure mogu ući u bilo koje vrijeme. Ostali putnici u samo određenim terminima tokom kojih su moguće gužve. Slijedi Via Dolorosa (“križni put”), tradicionalna hodočasnička ruta u Jerusalemu koja ide Isusovim putem do križa. Razgledanje nastavljamo odlaskom do Zapadnog zida poznatog kao Zid plača, najsvetijeg jevrejskog mjesta u Jerusalemu, u podnožju Hramske gore. Zid je ostao netaknut od razorenja Jerusalema 70. godine n.e. i postao mjestom žalovanja nad razorenjem hrama i jevrejskim izgnanstvom. Ući ćemo u Stari grad. Obilazak crkve Isusova groba u kojoj se nalazi posljednjih 5 stanica križnog puta. Nastavljamo obilaskom židovske četvrti – rimski Cardo. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

4. Dan 08.04.2019. Betlehem – Nebo – Madaba – Amman

Doručak. Odjava iz hotela. Nastavak programa putovanja bus vožnjom prema graničnom prelazu. Nakon obavljanja graničnih formalnosti ulazak u Kraljevinu Jordan. Nastavak putovanja autobusom na planinu Nebo, najsvetije mjesto u Jordanu, odakle je Mojsije gledao obećanu zemlju, a vjeruje se i da je tu i sahranjen. Sa planine se pruža prekrasan pogled na dolinu rijeke Jordan, Mrtvo more i Jeruzalem. Nastavak putovanja prema Madabi, gradu vizantijskih i umajadskih mozaika, s crkvom Sv. Jurja u kojoj se čuva mozaik karte Svete zemlje iz predislamskog doba. Nastavak putovanja prema Ammanu glavnom gradu Kraljevine Jordan, fascinantnom grada kontrasta – jedinstvene mješavine modernog i tradicionalnog, idealno smještenom između pustinje i plodne doline. Amman je moderan grad s brojnim antičkim ostacima. Upoznat cemo historijski centra grada, citadelu, Rimski teatar, arheološki muzej i novi dio grada, bazar i zanatske radnje. Smještaj u hotelu u Ammanu. Večera. Noćenje.

5. Dan 09.04.2019. Amman – Jerash – Ajlun – Amman

Doručak. Nakon doručka polazak autobusom do malog grada Ajluna koji se smjestio na obroncima planina sjevernog Jordana, 76 km sjeverozapadno od Ammana. Čudesna priroda i fascinantna arapska vojna arhitektura čini ovo mjesto jednim od najvažnijih prirodnih i historjiskih lokaliteta na Bliskom Istoku. Zamak Al-Rabid iz 12. stoljeća, okružen borovom šumom, radi svoje lokacije, na putu prema dolini Jordana, ima stoljećima veliku historijsku , trgovačku i obrambenu ulogu. Nastavak vožnje do grčko-rimskog grada Jerasha, najočuvanijeg grada nekadašnjeg Dekapolisa. Zlatno doba grada bilo je u vrijeme Rimske vladavine. Bio je skriven stoljećima u pijesku prije nego je iskopan i restauriran u zadnjih 70 godina. Jerash je odličan primjer veličanstvenog, historijskog rimskog urbanizma. Utemeljen na području Bliskog Istoka, sa svojim popločenim ulicama, hramovima na brežuljcima, elegantnim teatrima, prostranim javnim trgovima, toplicama, fontanama i gradskim zidinama okruženim tornjevima i gradskim vratima. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

6. Dan 10.04.2019. Amman – Petra

Doručak. Odjava iz hotela. Nastavak programa s posjetom manjem selu Shobak. Zaustavljanje kod zamka Shobak, Zamak Šobak se u to vrijeme zvao Mons Realis ili Mont Real – Kraljevska planina i izgradio ga je krstaški kralj Baldwin I 1115. godine. Izdržao je mnoge napade Saladinovih armija sve dok nije pao 1189. godine, nakon opsade koja je trajala 18 mjeseci. Nastavak voznje do Petre, tog fascinantnog mističnog mjesta uklesanog u visokim crvenim stjenama. Petra je nekoć bila glavni grad Nabatejaca. Zbog bogatstva iscrpina, Petra je najveća znamenitost Jordana i pod zaštitom je UNESCO-a. Šetnja kroz Siq nezaboravno je iskustvo: nad nama se uzdižu stotine metara kamenog zida, a prizori se svakim korakom mijenjaju. Prizor Riznice, al-Khazneh, je uskoro pred nama, a zatim se grad polako lista pred našim očima kako koračamo okruženi planinama. Ovo skriveno mjesto uistinu je fascinantno – nekoć su stanovnici raspolagali pitkom vodom, bogatili se nadzirući unosnu trgovinu s istoka i uspijevali ostati skriveni iza ružičastih stijena svog rodnog kraja. Podigli su Veliki teater, a uglednici su izgradili veličanstvene grobnice. Nabatejci, izvorni žitelji i graditelji ovog mjesta preci su beduina koji ovdje i danas žive. Odlazak u hotel. Večera. Noćenje.

7. Dan 11.04.2019. Petra – Wadi Rum – Aqaba

Doručak. Odjava iz hotela. Vožnja autobusom prema pustinji Wadi Rum koju karakterišu tihi krajolici pastelnih boja i za koju kažu da je jedna od najljepših pustinja uopše. Po dolasku u Wadi Rum, kratak odlazak na dvosatnu avanturu džipovima po pustinji. Vožnja pješčanim dinama i pustinjskim prostranstvima uz povremeno zaustavljanje za fotografisanje.Nastavak programa vožnjom autobusom prema Aqabi. Aqaba se nalazi na krajnjem jugu Jordana i iz nje je vidljiva obala Izraela, Egipta i Saudijske Arabije. Aqaba je poznata i kao bescarinska zona i morska luka Jordana. Panoramski razgled grada. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti, kupanje, kupovinu ili šetnju. Večera. Nakon zajedničke večere bus transfer do aerodroma u Aqabi.

8. Dan 12.04.2019. Aqaba – Istanbul – Sarajevo

Prijava na let TK819 na relaciji Aqaba – Istanbul, let u 01:45 sati. Dolazak u Istanbul planiran je u 04:20 sati. Nastavak leta (TK1021) na relaciji Istanbul – Sarajevo, planiran je u 07:15 sati. NAPOMENA: Putnici predaju prtljag na aerodromu u Aqabi a preuzimaju na aerodromu Sarajevo. Dozvoljena težina prtljaga do 30 kg + 8 kg ručnog prtljaga. Dolazak u Sarajevo planiran je u 08:10 sati. Kraj usluge.

 

Cijena za rezervacije do 31.01.2019. iznosi 1.890,00

 

Vrijednost više, u cijenu uključeno

6 večera i svi razgledi i posjete prema programu putovanja !

 

U cijenu putovanja uračunato je:

- avio prevoz (ekonomska klasa) na navedenim relacijama Sarajevo – Istanbul – Tel Aviv i i

Aqaba- Istanbul– Sarajevo aviokompanijom Turkish Airlines,

- bus transferi prema programu putovanja,

- svi razgledi i posjete prema programu putovanja,

- jahanje konja u Petri duzinom od 600m puta,

- vožnja džipovima u pustinji Wadi Rum u trajanju od 2 sata,

- 3 noćenje na bazi polupanisona (doručak + večera) u Betlehemu u hotelu 4* lokalna kategorizacija,

- 1 noćenja na bazi polupansona (doručak + večera) u Petri u hotelu 4* lokalna kategorizacija,

- 2 noćenja na bazi polupansiona (doručak + večera) u Ammanu u hotelu 4* lokalna kategorizacija,

Napomena:

- Večera dana 11.04.2019. ce biti u nekom od restorana u Aqabi,

- turistička viza za Izrael i Jordan za putnike sa bosanskim/hrvatskim/srpskim putnim ispravama uz dostavljanje

skenirane prve stranice pasosa (u boji) sa potvrdom rezervacije,

- izlazna taksa iz Aqabe,

- lokalni vodič na nasem jeziku tokom realizacije programa putovanja u Iranu,

- usluge Golden tours-ovog pratioca grupe tokom putovanja (od polaska do povratka),

- 2 x 0,33 l vode po danu i osobi, tokom putovanja,

- 1l vode na svake 4 osobe tokom večera,

- troškovi organizovanja putovanja, PDV.

U cijenu putovanja nije uračunato:

- aerodromske, sigurnosne i druge takse 500,00 KM – plaćaju se u agenciji,

(aerodromske takse na aerodromima Sarajevo, Istanbul, Tel Aviv, Aqaba)

- polisa obaveznog međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja 15 KM,

za osobe od 60 do 70 godina godina polisa iznosi 30 KM,

- doplata za 1/1 sobu 400,00 KM,

- izlazna taksu iz Izraela 50 USD po osobi (plaća se na licu mjesta),

- izleti i obroci koji nisu navedeni u programu,

- bakšiš za lokalne vodiče i vozače koji je uobičajen u ovom dijelu svijeta i iznosi 30 EUR po osobi

(plaća se na polasku na aerodromu Sarajevo pratiocu grupe Golden tours-a),

- individualni troškovi putnika.

Napomena:

Moguća je promjena redoslijeda fakultativnih izleta i posjeta u skladu sa vremenskim i drugim uslovima, što ne može uticati na kvalitet programa.

Viza:

Jordanska viza dobiva se po dolasku u zemlju i uračunata je u cijenu programa; za vizu je potrebno poslati sken pasoša.

Izraelska viza dobiva se pri ulasku u zemlju; pasoš mora važiti najmanje 6 mjeseci od ulaska u zemlju te je potrebno imati najmanje 1 potpuno praznu stranicu u pasošu.

 

Plaćanje:

Prilikom rezervacije uplaćuje se 1.000,00 KM nepovratnog iznosa u skladu sa uslovima aviokompanije, a ostatak iznosa u jednakim mjesečnim ratama najkasnije do 15.03.2019.